Forum Discussion

haciolem's avatar
haciolem
Seasoned Newcomer
1 day ago

Problemy z serwerami EA

Co jakiś czas kiedy gram mecze w ultimate team(draft, rivals, czy na bota) nagle w ciągu sekundy wywala mnie z meczu i z ultimate team do głównego menu. Gdzie pokazuje sie komunikat ze rozłączyło mnie z serwerami EA albo że serwery EA są w tym momencie przeciążone. Zawsze od razu mogę wrócić do ultimate team.

4 Replies

• haciolem's avatar
    haciolem
    Seasoned Newcomer
    18 hours ago

Co do stabilności internetu to nic tam nie skacze, ani tam się pokazuje. Ping cały czas utrzymuje się w wartościach 8-12, a packet loss nic nie pokazywał. Stabilność na stronie EA Connection Quality Report pokazuje że wszystko jest bardzo dobrze, jeśli chodzi o połączenie.

Po godzinie 19 jak próbowałem wejśc do gry to wyskakiwało mi że nie mam połączenia (EA app, jak i wszystkie strony od ea). Pomogło mi dopiero wyłączenie protokołu internetowego IPv6.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    19 hours ago

Proszę, obserwuj, jak wygląda połączenie podczas rozgrywanych spotkań. W tym celu włącz w ustawieniach samej gry graficzne wskaźniki połączenia. Dzięki temu na ekranie podczas rozgrywki będą wyświetlać się na bieżąco alerty o nagłych skokach pingu lub utracie pakietów, co od razu pokaże nam moment nadejścia mikrozerwania.

Przetestuj swoje połączenie za pomocą naszego oficjalnego narzędzia. Wejdź na stronę EA Connection Quality Report (Raport jakości połączenia EA), zaloguj się na swoje konto EA i sprawdź historię meczów oraz ogólny wynik jakości Twojego łącza. Podeslij nam tutaj screena lub napisz, jak wyglądają Twoje parametry, takie jak jitter (wahania pingu) i utrata pakietów (packet loss), co pozwoli nam precyzyjnie namierzyć przyczynę tych rozłączeń.

• haciolem's avatar
    haciolem
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Używam kabla Ethernet. Mam dodane pliki wykonywalne gry do wyjątków(ea app i ea fc). Zmiana DNS już testowałem i nic sie nie zmieniło.

Również wczoraj zrobiłem reinstall ea fc 27 i od wczoraj nie zdażyło się to ani razu.

PS. Właśnie znów się to wydarzyło, kiedy przeciwnik opuścił mecz w drafcie. Wyskoczył komunikat że serwery EA są niedostępne i przenosi mnie do menu głównego. Również podczas meczu kiedy wyskoczył 1 komunikat to wyskoczyło że rezultat meczu będzie dostępny później.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej haciolem​ 

Taki nagły powrót do menu w trakcie meczu i możliwość natychmiastowego ponownego wejścia do Ultimate Team zazwyczaj wskazuje na chwilową utratę stabilności połączenia lub mikrozerwanie sesji z serwerem.

Na początek warto zrestartować router oraz aplikację EA app i grę, co pozwala odświeżyć całą sesję sieciową oraz tablicę routingu.

• Jeśli korzystasz z połączenia bezprzewodowego, przetestuj grę na kablu Ethernet. Wi-Fi bywa podatne na sekundowe zakłócenia sygnału, które w menu są niezauważalne, ale podczas trwającego meczu skutkują natychmiastowym rozłączeniem.
    • Jeżeli kabel nie wchodzi w grę i musisz grać po Wi-Fi, sprawdź pasmo 5 GHz zamiast 2,4 GHz (o ile Twój router je obsługuje) - zapewnia ono znacznie stabilniejszy transfer przy mniejszych zakłóceniach z otoczenia.
    • Warto również dodać pliki wykonywalne gry oraz samą EA app do wyjątków w Zaporze systemu Windows i programie antywirusowym, aby wykluczyć sytuację, w której ochrona w tle nagle blokuje pakiety sieciowe.
    • Dobrym testem bywa także zmiana adresów DNS w ustawieniach karty sieciowej w systemie Windows na publiczne (np. Google DNS: 8.8.8.8 i 8.8.4.4).

Daj znać, jak wygląda u Ciebie sytuacja po tych testach i czy grasz aktualnie na kablu, czy przez Wi-Fi.