Forum Discussion

rafal108's avatar
rafal108
Seasoned Newcomer
2 days ago

Niesłuszna kara DNF po rozłączeniu z serwerami EA

Tytuł: Niesłuszna kara DNF po rozłączeniu z serwerami EA – gdzie mogę eskalować tę sprawę?

Cześć wszystkim, szukam porady od graczy, którzy mogli znaleźć się w podobnej sytuacji.

Gram w EA SPORTS FC 27 na Xbox Series X. Podczas niedawnego meczu Division Rivals zostałem niespodziewanie rozłączony z Ultimate Team. Nie opuściłem meczu celowo ani nie wyłączyłem gry. Bezpośrednio po rozłączeniu pojawił się komunikat sugerujący przeciążenie serwerów EA. Ponowne zalogowanie udało się dopiero po kilku próbach.

Po powrocie do gry zdarzenie zostało potraktowane jako DNF i nałożono na mnie karę wpływającą na mnożnik monet lub nagród. Mecz mógł również zostać zaliczony jako porażka.

Skontaktowałem się z Pomocą EA i poprosiłem o sprawdzenie logów serwerów. Doradca przypisał problem mojemu połączeniu internetowemu, ale nie potwierdził, że jakiekolwiek dane techniczne rzeczywiście zostały sprawdzone. Odmówiono również przekazania sprawy przełożonemu albo zespołowi technicznemu. Nie otrzymałem też żadnego alternatywnego kontaktu do złożenia reklamacji.

Jest to szczególnie frustrujące, ponieważ podobne rozłączenia z serwerami zdarzały mi się również w poprzednich częściach FIFA i EA SPORTS FC. Nie opuszczam celowo meczów, nawet kiedy przegrywam. Zawsze staram się grać do końca.

Czy ktoś skutecznie rozwiązał podobną sprawę?

- Czy istnieje oficjalny dział reklamacji lub możliwość eskalacji sprawy ponad zwykły czat EA?

- Czy można poprosić zespół techniczny EA o sprawdzenie rzeczywistych logów serwera?

- Czy komuś udało się cofnąć niesłuszną karę DNF albo odzyskać mnożnik monet, nagrody lub poprawić wynik meczu?

- Czy istnieje wiarygodny adres e-mail, formularz reklamacyjny albo inny kanał zajmujący się indywidualnymi przypadkami?

- Jakie dowody powinienem zebrać, jeśli taka sytuacja wydarzy się ponownie?

Rozumiem, dlaczego EA karze graczy celowo opuszczających mecze. Gracze nie powinni jednak być automatycznie karani za problemy z serwerami bez przeprowadzenia rzetelnej weryfikacji.

Będę wdzięczny za konkretne wskazówki, gdzie mogę dalej skierować tę sprawę.

6 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

Hej rafal108​ 

Dzięki za dokładne opisanie sytuacji. W kwestii samego DNF warto od razu zaznaczyć, że nie ma możliwości zmiany wyniku meczu, cofnięcia DNF ani ręcznego przywrócenia utraconego mnożnika monet.

Spróbujmy natomiast dokładniej ustalić, co dzieje się w momencie rozłączenia:

• czy tracisz tylko połączenie z meczem, czy zostajesz również całkowicie rozłączony z serwerami EA?
    • czy w tym samym momencie Xbox Series X pozostaje połączony z Xbox Network i pozostałe urządzenia nadal mają internet?
    • grasz przez Ethernet czy Wi-Fi?

Jeśli ktoś inny na Series X też złapał DNF przy pełnym połączeniu z siecią w ostatnich dniach, dajcie znać, jak to u Was wyglądało.

• rafal108's avatar
    rafal108
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Gram na Xbox Series X podłączonym kablem Ethernet do internetu światłowodowego. W czasie tego zdarzenia konsola nie utraciła połączenia z Xbox Network ani z internetem. Zostałem rozłączony z Ultimate Team, a przy każdej kolejnej próbie zalogowania pojawiał się komunikat, że serwery są przeciążone i mam spróbować później. Dopiero po kilku próbach udało mi się wrócić do gry. Wtedy otrzymałem komunikat o DNF i karze.

Podobne sytuacje zdarzały mi się wielokrotnie, również we wcześniejszych edycjach gry. Proszę więc nie zakładać bez sprawdzenia, że przyczyną było moje łącze. Czy możecie zweryfikować logi połączenia i stan serwerów w chwili rozłączenia oraz wyjaśnić, na jakiej podstawie przypisano mi DNF? Skoro nie możecie ręcznie cofnąć kary, proszę wskazać zespół lub kanał, który może zbadać, dlaczego system nakłada ją także po komunikacie o przeciążeniu serwerów.

• Kowalitri's avatar
    Kowalitri
    New Vanguard
    1 day ago

Niestety nic z tym nie zrobisz. Ta gra od lat słynie z braku stabilności.  To co opisujesz spotkało mnie wielokrotnie i nic na to nie da się zaradzić.  Trzeba się po prostu z tym pogodzić,  strata % monet jest nie wielka , praktycznie nie odczuwalna . Mnie osobiście irytują o wiele bardziej stracone  mecze i często przegrane mecze w których do momentu rozlłączenia prowadziłem a najbardziej irytuje mnie informacja która ukazuje się gdy uda się wrócić do UT z ostrzeżeniem o tym że się rozłączyłem co oczywiście nie miało miejsca bo nie moja wina że stabilność serwerów jest od lat problemem ale zawsze musi to być wina po stronie gracza i naszego internetu :D

• Konrado-d10's avatar
    Konrado-d10
    Rising Newcomer
    1 day ago

EA_Kalina​ Mam to samo w FUT EA FC 27 na PS5

wygrałem swój pierwszy mecz w rivals 5-1 mecz się skończył i zamiast do menu pomeczowego otrzymałem wiadomość; SERWERY EA NIE MOGĄ AKTUALNIE PRZETWORZYĆ TWOJEGO ŻĄDANIA. SPRÓBUJ PONOWNIE PÓŹNIEJ.

i później oczywiście komunikat DNF

Wasz system nie zapisał prawidłowo statystyk z rozegranego meczu. Proszę przywrócić dane odpowiadające rzeczywistemu przebiegowi meczu, bilansu oraz statystyk kart zawodników.

w poprzednich edycjach grałem na tej samej konsoli tym samym połączeniem i nie miałem tego problemu. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    23 hours ago

Hej Konrado-d10​ rafal108​ 

Na tym etapie nie zakładam konkretnej przyczyny tych rozłączeń.

Sprawdźcie proszę, swoje ostatnie mecze w EA Connection Quality Report i podeślijcie zrzut ekranu z oceny połączenia, najlepiej obejmujący również mecz, po którym pojawił się DNF.

Chciałabym zobaczyć, jak zostały zarejestrowane parametry połączenia w czasie tych spotkań.

• Konrado-d10's avatar
    Konrado-d10
    Rising Newcomer
    22 hours ago

hej EA_Kalina​

prosze; 

• Ping: 6,56 ms — świetny, bardzo niski. Dobrze sprawdzi się w grach online, wideokonferencjach i VoIP.
    • Zmienność (jitter): 0,96 ms — bardzo niska, czyli połączenie jest stabilne i opóźnienie niewiele się waha.
    • Utrata pakietów: 0,35% — niska. Sporadyczne zgubienie pakietu może się zdarzać, ale na tym poziomie zwykle nie powinno być zauważalne.