Forum Discussion

Chorwat94's avatar
Chorwat94
New Novice
3 months ago

Problem z uruchomieniem FIFA 20 (i FIFA 18 też)

Witam,

Mam problem z uruchomieniem gry Fifa 20. Zalogowałem się na swoim koncie EA, pobrałem grę Fifa 20 i spróbowałem odpalić. Wyskoczyło okienko Uruchamianie gry, pasek z animacją sugerującą pracę oraz hintem, że "Możesz dwukrotnie kliknąć kafel gry, by szybko ją uruchomić". I to okienko nie znika, w tle nic się nie dzieje. Gdy próbowałem odpalić grę w trybie offline wyskakiwał błąd EC:204, sugerujący że muszę odpalić grę online. Dodam że próbowałem robić wszystko co znalazłem w sieci:

• czyszczenie pamięci podręcznej
  • wykluczenie folderów EA w zaporze windows (programfiles, programdata)
  • uruchamianie jako administrator (gdy próbuje tak zrobić, wyskakuje na moment okienko, sam napis "przygotowywanie gry" z paskiem, tak samo szybko znika i absolutnie nic się nie dzieje)
  • Zainstalowanie starego launchera Origin i próba odpalenia gry z plikami Origina na komputerze
  • Próba ogarniczenia wątków procesora za pomocą ProcessLasso
  • Reinstalacja

Dodam, że ten sam problem napotkałem próbując uruchomić FIFA 18. Spróbowałem odpalić jakąś dowolną, niewielką rozmiarem grę z EA App, więc padło na Bejeweled 3 i ona działa bez zarzutu, a przynajmniej się odpaliła. Na wszelki wypadek podaje specyfikacje komputera:

• Płyta główna: GIGABYTE Z790
  • Procesor: Intel Core i7 14700KF
  • RAM: Kingston 2x32GB
  • Dysk: Kingston SKC3000D 2TB M.2 PCIe 4.0
  • Karta graficzna: GeForce RTX 4070 Ti SUPER

Wydaje się, że problem leży w niemożliwości połączenia się aplikacji z serwerami odnośnie uznania licencji (wszelkie połączenia sieciowe są odblokowane dla EA App i pochodnych) bądź problemem aplikacji do zapisania ich na komputerze. Proszę o pomoc z problemem.

Pozdrawiam

9 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 months ago

Hej Chorwat94​ 

Dzięki za bardzo dokładny opis. Skoro problem występuje tylko w starszych FIFA (18/20), a inne gry EA działają, to wygląda na problem z uruchamianiem starszych tytułów w EA App, a nie z samym sprzętem czy kontem.

• Na początek spróbuj ręcznie doinstalować Visual C++ (wszystkie wersje 2010–2022) oraz DirectX (pakiet z czerwca 2010). Starsze FIFA często tego wymagają, a EA App nie zawsze instaluje to poprawnie.
    • Druga rzecz - spróbuj uruchomić plik gry bezpośrednio z folderu (FIFA20.exe) jako administrator.
    • Warto też wyłączyć w BIOS funkcję E-cores (jeśli masz taką opcję) albo ograniczyć liczbę rdzeni dla gry - przy nowych procesorach Intela (jak Twój 14700KF) starsze gry potrafią się nie uruchamiać.
  • Chorwat94's avatar
    Chorwat94
    New Novice
    3 months ago

Dziękuję za odpowiedź

W końcu miałem chwile czasu by przetestować te rozwiązania. Zacząłem od instalacji pakietu DirectX z czerwca 2010, potem przeinstalowałem wszystkie biblioteki Visual C++ ręcznie. Żadnego efektu. Próba odpalenia FIFA20.exe jako administrator z folderu instalacyjnego kończy się wyskoczeniem okienka EA App na front, nie uruchamia się żaden proces fifa20.exe ani fifaconfig.exe. Wyłączyłem w BIOS-ie E-cores a właściwie ustawiłem liczbę aktywnych E-cores na 0 bo tylko taką opcję znalazłem. Na sam koniec próbowałem jeszcze w opcjach uruchamiania dodać komendy: "-threads 8" oraz "-cpuCount=4" razem, jak i osobno. Niestety, nie przyniosło to pożądanego efektu, ani żadnego przełomu. 

Jest jeszcze coś co mogę zrobić?

Pozdrawiam

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    3 months ago

Dzięki za update Chorwat94​ Spróbuj jeszcze tego:

• Jeśli ustawiłeś uruchamianie jako administrator, to wyłącz to całkowicie dla FIFA20.exe i EA App. W nowszym systemie i przy obecnym sposobie uruchamiania gier może to blokować start zamiast pomagać.
    • Druga rzecz - wejdź do folderu Dokumenty > FIFA 20 i zmień nazwę tego folderu (np. na FIFA 20_kopia), żeby gra stworzyła nowe pliki konfiguracyjne od zera. Czasem stare ustawienia powodują dokładnie taki brak reakcji przy starcie.

Jeśli dalej nic się nie zmieni, daj znać czy w Menedżerze zadań pojawia się na chwilę proces FIFA i znika.

• Chorwat94's avatar
    Chorwat94
    New Novice
    3 months ago

Ok, wydaje się, że jest jakiś progres. Po tych krokach, spróbowałem odpalić Fifa 20 z poziomu EA App i odpalił się fifaconfig.exe. Gdy klikam PLAY w configu fify, w menedżerze zadań w zakładce szczegóły pojawia się FIFA20.exe, jednak nic więcej się nie dzieje. Dodam że w koligacji procesorów są ustawione wszystkie P-core's a wszystkie E-core's są odznaczone. Za pierwszym razem FIFA20.exe zniknęła z listy procesów po minucie bądź dwóch. Teraz odpaliłem po raz drugi, trwa już 10 minut i nie znika. W analizie łańcucha oczekiwania jest napisane: "Co najmniej jeden wątek procesu FIFA20.exe oczekuje na zakończenie sieciowych operacji We/Wy."

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    3 months ago

Hej Chorwat94​ 

Dzięki za odpowiedź i sprawdzenie tych kroków. 

Moją uwagę przykuła informacja: "Co najmniej jeden wątek procesu FIFA20.exe oczekuje na zakończenie sieciowych operacji We/Wy.". Swego czasu przy starszych grach z serii FIFA pojawiło się obejście związane z wyłączeniem protokołu IPv6. Sprawdźmy zatem czy problem uda się obejść poprzez: 

• Panel sterowania -> Centrum sieci -> Zmień ustawienia karty.
      • Właściwości aktywnej karty.
    • Odznacz:
      • Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6)
    • Restart komputera.

Ponadto możesz sprawdzić, czy gra włączy się, gdy komputer nie będzie połączony z internetem (EA app przejdzie w tryb offline). Możesz to zrobić, wypinając kabel lub wyłączając kartę sieciową. 

Ponadto, tak jak wspomniała na początku , rozwiązaniem może okazać się obniżenie "mocy" procesora poprzez wyłączenie E-cores. Sparowałbym to również z aktualizacją BIOS-u. Jeśli chodzi o ten konkretny krok, wykonaj go tylko wtedy, gdy czujesz się na siłach, by go wykonać. Jest to dość zaawansowana operacja.. 

• Chorwat94's avatar
    Chorwat94
    New Novice
    3 months ago

Ok, spróbowałem odznaczyć IPv6, zresetowałem komputer, spróbowałem odpalić i niestety bez zmian. Robiłem to na połączeniu kablem ethernet i pomyślałem, żeby spróbować zrobić to również przez Wi-Fi i robiłem to z zaznaczonym jak i odznaczonym IPv6 (za każdym razem był restart komputera) i dalej nic. Brak dostępu do internetu nic nie zmieniał w tej kwestii. Zaktualizowałem również BIOS do wersji F17a (o ile dobrze pamiętam), jednak i to nic nie dało w kwestii odpalenia FIFA20. Jednak, zainstalowałem na nowo FIFA18 i zaskoczyłem się, bo się odpaliła i działa bez zarzutu. Któraś z "ogólnych" solucji musiała pomóc, ale nie jestem w stanie powiedzieć która, z racji tego że podczas prób rozwiązywania kwestii operowałem na FIFA20, która wciąż nie działa. Próbowałem reinstalacji FIFY20 ale i to nie pomogło. Skoro udało się odpalić FIFA18 to w związku z tym, nie będę już nic robić w kwestii FIFY 20. Dziękuje za dotychczasową pomoc i pozdrawiam.