Forum Discussion
@II_Revan_PL_II, ja do dzisiaj uważam, że problemy ME3 sięgają dużo głębiej niż samo zakończenie, ale mniejsza o to. :P
Co do 'paru linijek kodu', specjalistą nie jest, ale swego czasu przegrzebywałem się przez pliki różnych części trylogii i wyrobiłem sobie parę spostrzeżeń na ten temat.
Np. w ME1 z 2007 roku wszystkie języki są uporządkowane, mają dedykowane foldery, angielski niby jest w każdej wersji, ale segregacja poszczególnych języków jest dosyć intuicyjna. Był też łatwy dostęp do pliku, który pozwalał te języki zmienić, dlatego CDP przygotował dwie wersje polskie, jedna miała tylko napisy, druga napisy i dubbing, to pozwalało na łatwe i szybkie przełączanie wersji polskiej - w ME1LE tego brakuje i dlatego, jeśli dobrze rozumiem działanie programu, trzeba przepakowywać pliki, jak to obejdzie BW - nie wiem, ale liczę, że jakoś bez większych problemów.
W ME2 z 2010 już tego braknęło, mimo że były pliki, które sugerowały taką możliwości to jednak nie działało to jak powinno (może dlatego nie ma takich rzeczy w opcjach?). W ME3 wszystko już działało, ale do ME2LE nie zaimplementowano tego działającego mechanizmu, a z ME3LE z tego co wiem też to wycięli... Więc ktoś tu poszedł na skróty i nie dość, że nie dostaliśmy oczekiwanych opcji to też w ME3 taką straciliśmy. Liczę, że faktycznie po małym krzyku coś się w tej materii zmieni, chociaż nie zdziwię się, jeśli rozwiązaniem się okaże wycięcie polskich dubbingów, co mi by nie przeszkadzało, ale ktoś się na pewno z tego powodu obrazi.
- 5 years ago
@II_Revan_PL_II, muszę Cię wyprowadzić z błędu co do ME2. Owszem, panuje powszechna opinia, że plik sku.ini w ME2 powinien pozwalać ustawić niezależnie język głosów i język napisów, ale niestety nie. Parametr "VOLanguage" odpowiada za głosy, ale przeciwników, jedyne co się zmienia po zmianie tego parametru na INT to właśnie odgłosy przeciwników w walce. Da się to łatwo sprawdzić, bo nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak przejść grę. Natomiast parametr "TextLanguage" odpowiada za głosy postaci (dialogi) oraz napisy w grze. Dlatego zmiana języka w grze wymaga albo oszukanie angielskiej wersji polskimi plikami *.tlk albo usunięciem plików z dubbingiem polskim i wtedy gra braki uzupełnia plikami angielskim. Zresztą, prosty przykład, kiedy udało się zainstalować Kryjówkę Handlarza Cieni na polskiej wersji gry to dialogi z grubsza się odtwarzały, problemem był brak napisów, jakichkolwiek, bo polski plik miał duże braki i przez to nie dało się kontynuować dialogów, natomiast same głosy zostały przez grę wzięte z angielskich plików.
Co do ME1LE, mam nadzieję, że jak już się pojawi stosowna łatka do MELE, żeby oddzielnie wybrać język głosów i napisów to będzie też dało się wybrać tłumaczenie napisów do wersji kinowej, a nie tłumaczenie napisów do wersji z dubbingiem. Polska wersja kinowa jest dosyć wierna angielskim dialogom, natomiast polska wersja z dubbingiem parę rzeczy robiła 'po swojemu', mi to aż tak bardzo nie przeszkadzało, ale nie powiedziałbym, że to wersja do której chcę wracać, chociaż co do tego akurat wątpię i spodziewam się, że o ile nie zostanie to zmienione przez graczy to w oficjalnej pozostaniemy z tłumaczeniem napisów do wersji z dubbingiem.- 5 years ago
A jak wyglada sprawa z dlc czytalem ze dwa nie maja wcale spolszczenia za dziala na nie fanowskie spolszczenie?
- 5 years ago
@Haniball243, w przypadku ME2 z 2010 roku sprawa jest dosyć prosta. "Niekompatybilne DLC" ukazały się trzy - Kryjówka Handlarza Cieni, Przybycie oraz Geneza, wszystkie trzy otrzymały łatki kompatybilności oraz stosowne fanowskie tłumaczenia i na dzień dzisiejszy wszystko działa z grubsza bez zarzutu.
Co do ME2LE wszystkie DLC są w pakiecie i wyżej wspomniane DLC mają tłumaczenie w formie napisów, podczas gdy poza tymi DLC gra posiada polski dubbing (z drobnymi wyjątkami wynikającymi z ingerencji plików DLC na postacie, które występują w podstawowej wersji gry, a później również mają udział w DLC). Akurat pod kątem dostępu do tłumaczenia wszystko jest w MELE w porządku, gorzej, że nie da się ręcznie ustawić preferowanego dubbingu, tylko są wymuszone pełne presety.
About Mass Effect Dyskusja o serii
Recent Discussions
Problem z instalacją
Solved3 months ago- 6 months ago