9 years ago
Gra zawiesza sie PC
Witam. po 2 tyg walce z błędami w MSA czyli:
miałem ogromne spadki fps. nawet na low przycinało strasznie. Tylko instalacja win10 pomogła.
po zainstalowaniu win10 mam problem z full screanem na...
witam ponownie.
wiec tak
- kompatybilność nie mogę tego znaleźć, nie wiem gdzie to może być
- wyłączenie overlocka CPU i/lub GPU., tez nie wiem dokładnie jak to zrobić (chodzi o karte graficzną tak)
- druga karte graficzna wyłączyłem w managerze urządzeń
- win10 mam aktualny
- już wcześniej próbowałem starszych sterowników od nvidii i nie pomaga
- zasilacz raczej nie mam nowy PC kupiony w styczniu tego roku
- dziś odpaliłem MS3 i jest wszystko ok, andromeda moim zdaniem jest niedopracowana i dlatego są takie byki
dodam jeszcze ze wczoraj naprawiałem PC programem REIMAGE i tez nic to nie dało
- również sprawdzałem temp systemu
i normalnie temp procesora to ok 60 stopni karty graf ok 38 stopni
podczas gry wzrasta. procesor temp do 97 stopni i karty do 45 stopni
po kiku minutach zawiecha
Hej
A mi do głowy przychodzą 2 sposoby które może już próbowałeś.
Jeden to wykorzystanie programu od Nvidi: Nvidia GF Experience i pozwolenie dla tego programu na ustawienie optymalnych ustawień gry. (oczywiście to się dotyczy osób które posiadają kartę graficzną gf.)
Drugi sposób jest trochę dziwny. Ja osobiście używam programu antywirusowego Avast. Ten program ma jedną fajną opcje "Tryb gry". Od 2 dni korzystam z tego dodatku i trochę odczuwam różnice w płynności gry. Zaletą jego jest to że nadaje on grze najwiekszy priorytet i blokuje np aktualizacje windowsa jak i pare innych rzeczy. Najnowsze update windowsa 10 ma zawierać tą funkcje, ale zanim wyouszczą jego to można skorzystać z tego co daje Avast. Jeżeli też masz akurat ten antyvir to spróbuj jego odpalić i pozwolić jemu na odpalenie gry. Zanim to zrobisz to normalnie odpal Origin a następnie grę uruchom przez Avasta. Po uruchomieniu zniknie Tobie Origin z paska itp ale gra się odpali normalnie jak i Origin będzie działał
co do nvidii to z jakiegoś powodu program nie może zoptymalizować gry.
co do avasta to nie używam. mam kaspersky internet security
Dziwne że nie chce ustawić optymalnych ustawień. Wejdź w ustawienia experience i dodaj cały dysk gdzie masz zainstalowaną grę jak i ten sam dysk gdzie masz ustawione zapisywanie savow (jeżeli jest na innym dysku) i spróbuj jeszcze raz. Rozumiem że na liście gier w programie widzisz ja?
no nie chce ale to akurat nie problem bo juz problem grafiki rozwiązałem, miałem skoki fps przycięcia itp rozwiązaniem było wgranie win10
ale tak udało mi się chyba rozwiązać problem zawieszania się gry
jako że tylko mój procesor nie spełnia nawet min wymagań to jak pisałem wcześniej sprawdzałem temp i podczas grania temp procesora osiągała średnio ok 95 stopni. kilka minut i zawiecha
Teraz zdjąłem obudowę podstawiłem wiatrak 🙂 i grałem ok godziny i jest ok, jako że problem full screana nadal mam to włączyłem ponownie program do sprawdzania temp i z extra dużym wiatrakiem temp procesora wynosi podczas grania na wysokich ustawieniach graficznych ok 75 stopni i zawiech nie było. dziś nareszcie chyba pogram 🙂
tak wiec chyba muszę zainwestować w lepszy system chłodzenia procesora.
jako że nie znam sie na tym możecie mi coś doradzić co kupic do mojego procka??
obecnie mam 3 standardowe wiatraki w obudowie
moj procek to AMD A10-7890K na płycie Gigabyte F2A78M-HD2
edycja postu
teraz trochę zgłupiałem bo założyłem obudowe, schowałem kompa i odpaliłem gre. temp doszla do 100 stopni ale zawiechy nie było nawet po 30 min.
jest jeszcze jedna rzecz która zrobiłem przed testem z wiatrakiem, mianowicie wyłączyłem zintegrowaną kartę w biosie wiec może to to?
tak czy siak problem z głowy (oprócz full screane) ale i tak zainwestuje w lepszy system chłodzenia bo 100 stopni to trochę dużo