Forum Discussion

Azahriel_666's avatar
Azahriel_666
Seasoned Newcomer
2 days ago
Solved

Mass effect 1

Witam posiadam Mass Effect  legendarny edition i mam problem.Mass effect 2 i 3 odpalam bez problemu ale pierwsza część ma czarny ekran i gra nie chce iść dalej .nadmieniam iż Muzyka w tle działa.Gre posiadam na steam ,launcher EA jest poprawnie zainstalowany i połączony ze steam.Gram na steam deck.Probowalem w oknie grać ,zmienialem protony ,nawet na GE .Szukałem rozwiązania na różnych forach ,próbowałem z czatem gpt ale dalej nic nie działa 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    1 day ago

Dziękuję za dodatkowe informacje Azahriel_666​ 

Poszukałem trochę dodatkowych kroków, które mogą pomóc w uruchomieniu gry.

Naciśnij fizyczny przycisk Steam na konsoli. Wybierz sekcję Zasilanie, a następnie Przełącz na pulpit. Uruchom aplikację Steam na pulpicie i włącz grę, aby sprawdzić, czy obraz się pojawi. Jeśli gra zadziała, przejdź do menu głównego, a następnie możesz wrócić do normalnego trybu gry.

Przejdź do biblioteki Steam, zaznacz Mass Effect Legendary Edition i otwórz Właściwości. W zakładce Ogólne odszukaj sekcję Rozdzielczość gry. Zmień ustawienie z automatycznego na 1280x800 i zaznacz opcję "Ustaw rozdzielczość dla wbudowanego i zewnętrznego ekranu".

W tym samym oknie Właściwości w zakładce Ogólne przejdź na sam dół do pola Opcje uruchamiania. Wpisz tam komendę:

-windowed -noborder

Spróbuj ponownie włączyć grę.

Przejdź do Trybu pulpitu i odszukaj folder instalacyjny gry (możesz to zrobić na Steam, klikając na grę prawym przyciskiem myszy i wybierając Zarządzaj > Przeglądaj pliki lokalne).  Przejdź do ścieżki:

Game/ME1/BioGame/

Zmień nazwę folderu Movies na Movies_old.

Spróbuj uruchomić grę.

4 Replies

• Azahriel_666's avatar
    Azahriel_666
    Seasoned Newcomer
    16 hours ago

Dziękuję za pomoc niestety nie udało się ,no cóż nie przypomnę sobie tej trylogi bo z tego co widziałem to nie tylko ja mam taki problem i jest w większości bez rozwiązania.Nie wiem czym jest to spowodowane ale nie tylko na steam deck ale też na PC jest z tym problem .Dziękuję panu za wszelką pomoc i być może spotkamy się znów z jakimś problemem za kilka lat 

Pozdro 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Dziękuję za dodatkowe informacje Azahriel_666​ 

Poszukałem trochę dodatkowych kroków, które mogą pomóc w uruchomieniu gry.

Naciśnij fizyczny przycisk Steam na konsoli. Wybierz sekcję Zasilanie, a następnie Przełącz na pulpit. Uruchom aplikację Steam na pulpicie i włącz grę, aby sprawdzić, czy obraz się pojawi. Jeśli gra zadziała, przejdź do menu głównego, a następnie możesz wrócić do normalnego trybu gry.

Przejdź do biblioteki Steam, zaznacz Mass Effect Legendary Edition i otwórz Właściwości. W zakładce Ogólne odszukaj sekcję Rozdzielczość gry. Zmień ustawienie z automatycznego na 1280x800 i zaznacz opcję "Ustaw rozdzielczość dla wbudowanego i zewnętrznego ekranu".

W tym samym oknie Właściwości w zakładce Ogólne przejdź na sam dół do pola Opcje uruchamiania. Wpisz tam komendę:

-windowed -noborder

Spróbuj ponownie włączyć grę.

Przejdź do Trybu pulpitu i odszukaj folder instalacyjny gry (możesz to zrobić na Steam, klikając na grę prawym przyciskiem myszy i wybierając Zarządzaj > Przeglądaj pliki lokalne).  Przejdź do ścieżki:

Game/ME1/BioGame/

Zmień nazwę folderu Movies na Movies_old.

Spróbuj uruchomić grę.

• Azahriel_666's avatar
    Azahriel_666
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Wszystkie opcje ,które Pan mi napisał wyżej niestety nie działają 

Gra jest zainstalowana na dysku SSD  a gram na ekranie wewnętrznym czyli typowo na steam deck ,HDR miałem wyłączony od początku ,spójność plików była zrobiona po każdej zmianie Protona,nakładka w grze wyłączona w steam jak i EA .

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

Hej Azahriel_666​ 

Dzięki za zgłoszenie. 

Czy grasz bezpośrednio na wbudowanym ekranie konsoli Steam Deck, czy może masz ją podłączoną do zewnętrznego ekranu bądź telewizora za pomocą stacji dokującej?

Gdzie dokładnie zainstalowana jest gra? W pamięci wewnętrznej SSD konsoli czy na zewnętrznej karcie microSD?

Rozumiem, że wykonałeś już kilka kroków, sprawdź proszę jeszcze tych kilka dodatkowych: 

• Wyłącz funkcję HDR w ustawieniach wyświetlacza konsoli Steam Deck przed uruchomieniem gry.
    • Wybierz Mass Effect Legendary Edition w bibliotece Steam, przejdź do zakładki Właściwości > Zainstalowane pliki i kliknij "Sprawdź spójność plików gry".
    • Wejdź we Właściwości gry na Steam, przejdź do zakładki Kompatybilność, zaznacz opcję wymuszenia określonego narzędzia i wybierz z listy "Proton Experimental" lub "Proton Hotfix".
    • Otwórz Właściwości gry na Steam, przejdź do sekcji Ogólne i odznacz opcję "Włącz nakładkę Steam podczas gry".
    •  Przejdź do Właściwości gry > Deweloper i wybierz opcję "Usuń pliki protonowe".

Featured Places

Node avatar for Mass Effect Dyskusja o serii

Mass Effect Dyskusja o serii

Los galaktyki leży w twoich rękach. Dołącz do forów społeczności Mass Effect i opowiedz nam, jak będziesz o nią walczyć.Latest Activity: 1 day ago
490 Posts