Mass Effect Andromeda ścina się wraz z dźwiękiem
Witam, jak w temacie: kupiłem Origin Acces, pobrałem Andromedę. Z początku gra chodziła wyśmienicie, jednakże po pierwszym wyłączeniu i ponownym uruchomieniu gry całkowicie ześwirowała. Przy włączeniu jakiegoś pliku audio, oddania strzału, a czasami i bez tego, następuje gwałtowny i chwilowy spadek klatek do 15-16. Podobny, jeśli nie identyczny problem znalazłem w poście sprzed ponad roku tutaj. Jednakże nie znalazłem tam rozwiązania. Korzystam z ustawień graficznych użytkownika z tego filmu: tutaj. Specyfikacja komputera:
Geforce GTX 970
Intel Core I5-6400
MSI H110m PRO-D
8gb ram ddr4
64-bitowy system Windows 10.
Dodam też, że używam zewnętrznej karty dźwiękowej: MAYA U5 - do której mam zainstalowane najnowsze sterowniki, tak samo jak do karty graficznej.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź 🙂
@wodajapkowa Hej!
Spróbuj jeszcze poniższe sugestie:
USTAWIENIA NVIDIA + PLAN ZASILANIA
Ustaw Tryb Wysokiej Wydajności oraz inne wartości jak poniżej (przykład BF1.exe) w Panelu Sterowania NVIDIA + Ustawienie planu zasilanie Windows na High Performance (Wysoka wydajność)!
Maximum Pre-rendered framed - ustaw na 1
LUB
Virtual pre- rendered frames - ustaw na sterowane przez aplikację albo 1
ORIGIN
Odinstalujcie następnie program Origin (nie spowoduje to usunięcie gry ) > Programy i funkcję
Pobierzcie najnowszą wersję z naszej strony
Zainstalujcie Origin z domyślnymi ustawieniami!
Uruchomcie następnie skrót do aplikacji Origin, jako Administrator! - instrukcjaSTARSZY STEROWNIK - próbę użycia starszej wersji sterownika w wersji 391.24
W tym wątku znajdziesz również inne porady i sugestie i zastosuj je analogicznie do MEA. Jeśli jesteś użytkownikiem Windows 10, możliwe, że Twój problem zbiegł się z "feralnymi" aktualizacjami po stronie samego systemu i stąd też takie spadki (patrz wątek).
Szczególnie skuteczne jest użycie:
OBEJŚCIE UŻYTKOWNIKA FORUM NVIDIA Z "MONITOREM PAMIĘCI" - uwaga, robicie to na własną odpowiedzialność!
Spoiler1. Download EmptyStandbyList and put it somewhere where you won't move ithttps://wj32.org/wp/software/empty-standby-list/
2. Right click > Properties and select Run as Admin under compatibility.
3. Open Task Scheduler > Create Task on the far right
4. General Tab (give it a name). Under security options > Change user or group > Advanced > Find Now > go down and choose SYSTEM (important to make it run silently in the background). Tick 'Run with highest privileges' and 'Hidden' at the bottom. Pictures here https://stackoverflow.com/questions/6568736/how-do-i-set-a-windows-scheduled-task-to-run-in-the-bac...
5. Triggers tab > New > On a schedule > One Time. Tick repeat task every 5 minutes (possibly excessive but it causes no issues).
6. Actions tab > Start A program > Point to the EmptyStandbyList.exe file.
7. Done! Standby memory is automatically cleared every 5mins and BF1 especially will run smooth for hours!