Również mam problem z Andromedą. Sprawdzałem już mnóstwo ustawień presetu ( wysoki, średni, niski ) i gra chodzi w stałych 30 kl/s ( zablokowane ) przez większość czasu, ale..
- klatki lecą ( nawet do 18 ) podczas początkowego załadowania mapy i obracania się postacią dookoła ( kamera ) po chwili wszystko wraca do normy.
- Ciężkie spadki podczas wchodzenia do nowych lokacji jak np baza Prodromos. Po rozbieganiu się w bazie gra wraca do stałych 30 kl/s.
- Spadki fps -ów podczas grubszej wymiany ognia lub gdy coś '' nowego '' pojawi się na ekranie np upiór w kamuflażu lub statek Kettów.
- Duże spadki podczas wchodzenia w dialogi lub na przerywnikach filmowych które są na silniku ( wiem, że ogólnie Andromeda ma z tym problem )
- Na statku również podczas biegania i wchodzenia do pomieszczeń gra potrafi nieźle zjechać z klatkami..
Nie jestem zielony w kwestii optymalizacji systemu. Wszystkie temperatury w normie i brak wirusów czy podejrzanych procesów które obciążają system. Użycie RAM 18 % ( system )
Stery oczywiście najnowsze..
Mój PC :
i5 3570 3,4 Ghz
Asus GTX 670 2 GB
8GB RAM
Dysk HDD
W7 Sp1 ( 64x )
Myślę, że powodem takich spadków może być zbyt mała pamięć RAM. Co innego? Może defragmentacja dysku by pomogła? Nie był defragmentowany od czasu pierwszego postawienia systemu ( 4 lata )
Inne gry zachowują się podobnie np Wiedźmin 3 , ale inne z kolei nie mają tego problemu np Skyrim a jest to duży otwarty świat.
Czekam na wasze pomysły 🙂