Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
9 years ago
Solved

Problem z Mass Effect 2 - Gra się zacina

Proszę o pomoc. Zainstalowałem niedawno grę Mass Effect 2 pobrana z Origin, Jednak gra zacina sie ona co chwile, w rówzych sytuacjach i albo bohater biegnie i nie reaguje na komendy klawiatury, moge jedynie obracać kamerą, klawiatura tak jakby przestała działac i musze za kazdym razem restartować komputer. Dziaje sie tak tylko w tej jednej grze. Czy może ktos mi doradzic jak naprawić ten problem? Nie chcę uszkodzić laptopa przez takie częste restartowanie gry.

Parametry mojego laptopa:
Procesor ; Intel(R) core(TM) i5-6300HQ CPU @ 2.30GHz 2.30 GHz
Pamiec(ram) ; 8,00 Gb
Typ systemy 64 bitowy

Bardzo proszę o pomoc.

4 Replies

• EA_Ataashi's avatar
    EA_Ataashi
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    9 years ago

Witaj @Jany25

Ojjj, koniecznie musimy coś zrobić, abyś bez problemów mógł cieszyć się przygodami Sheparda!

Powiedz mi proszę, jaką kartę graficzną posiadasz w swoim laptopie? Z doświadczenia wiem, że laptopy zwykle posiadają 2 karty graficzne (zintegrowaną z płytą główną oraz tą "właściwą") i czasem gry próbują korzystać z tej zintegrowanej, co powoduje masę problemów. Sprawdź TEN WPIS i upewnij się, że Twój laptop korzysta z właściwej karty przy uruchamianiu gry.

Daj znać czy to naprawiło problem. Jeśli nie, to będziemy kombinować dalej 😉

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    9 years ago

Mam laptopa firmy Lenowo jesli to pomoże. Gdy wchodze w panel sterowania NVIDIA (ustawienia 3D) => ustaw konfigurację elementów PhysX ( mam nadzieje, że o to chodzi?) => Wybieram procesor PhysX i tu mam do wyboru -GeForce GTX 960M ; wybór automatyczny ( zalecane); i procesor... Gdy wybrałem GeForce GTX 960M, Nic sie nie zmianiło, po chwili grania gra sie znów zacieła. :/

• EA_Ataashi's avatar
    EA_Ataashi
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    9 years ago

@Jany25

Przykro mi, że ustawienie profilu growego karty graficznej nie pomogło ☹️ W takim razie pora sprawdzić kilka dodatkowych rzeczy.

Spróbuj wykonać poniższe kroki:

1. Napraw grę w Origin (kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę gry w twojej bibliotece gier i wybierz opcję "Napraw").
    2. Uruchom grę jako administrator.
    3. Wyłącz funkcję kontroli konta użytkownika.
    4. Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej (warto przeprowadzić, tzw. czystą instalację sterowników).
    5. Zaktualizuj DirectX
    6. Przeinstaluj na czysto platformę Origin
    7. Użyj programu Ccleaner, aby pozbyć się zbędnych plików z komputera.
    8. Wykonaj czysty rozruch komputera.

Mam nadzieję, że jeden z nich rozwiąże Twój problem 🤞 Jednak, gdyby tak się nie stało, podeślij mi proszę plik o nazwie dxdiag.

• Hanibal79r's avatar
    Hanibal79r
    7 years ago

DLC Przybycie

Kiedy Shepard wchodzi do kabiny kapitana zeby odebrac wiadomosc od Adm. Hacketa gra blokuje sie na etapie wyboru opcji dialogowej. Ponadto kazde z odznaczen przynaleznych do dodatku nie ma nazw tylko ciag cyfr.

Wszystkie sterowniki sa aktualne i kilkakrotnie instalowane ponownie podobnie jak i gra i w w ogóle cały origin ze wszystkimi grami które mam na origin. Oczywiscie po deinstalacji skasowalem wszystkie seve'y. Ma ktos pomysl co zrobic?

Featured Places

Node avatar for Mass Effect Dyskusja o serii

Mass Effect Dyskusja o serii

Los galaktyki leży w twoich rękach. Dołącz do forów społeczności Mass Effect i opowiedz nam, jak będziesz o nią walczyć.Latest Activity: 2 months ago
486 Posts