Forum Discussion

TirpleDam's avatar
2 years ago
Solved

NFS 2015 nie widzi sterowników radeon

Hej.wszystkim

Niedawno kupiłem NFS 2015 na steam i po zainstalowaniu i próbie uruchomienia widać że aplikacja ea się uruchamia ale sama gra już nie. Po natychmiastowym wyłączeniu się programu pojawia się komunikat że wykryte sterowniki radeon są w wersji 0.0 a wymagane są co najmniej sterowniki w wersji 13.251. Problem w tym że sterowniki mam aktualne dla radeonów czyli  wersje 24.7.1. Próba uruchomienia z poziomu steam oraz ea daje taki sam rezultat.. Czy muszę robić reinstal sterowników czy należy zaznaczyć odpowiednie opcje?

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @TirpleDam 

Dzięki za odpowiedź i wykonanie tych kroków. 

Z Twojego opisu rozumiem, że sterowniki dla karty zostały zainstalowane z poziomu Windows - wyszukane przez system?

Sprawdź proszę czy problem będzie pojawiał się po zainstalowaniu sterownika pobranego ze strony AMD - https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html

Ewentualnie powiedz nam jaką kartę posiadasz - wyślę link ze sterownikami dla Twojej karty (z oficjalnej strony AMD)

7 Replies

• Hej!

Pomimo sprawdzenia spójności plików i szybkim reinstalacji sterowników z poziomu menadżera urządzeń dalej pojawia się ten sam błąd o braku odpowiednich sterowników i dalej pokazuję, że sterowniki są w wersji 0.0

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @TirpleDam 

Dzięki za odpowiedź i wykonanie tych kroków. 

Z Twojego opisu rozumiem, że sterowniki dla karty zostały zainstalowane z poziomu Windows - wyszukane przez system?

Sprawdź proszę czy problem będzie pojawiał się po zainstalowaniu sterownika pobranego ze strony AMD - https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html

Ewentualnie powiedz nam jaką kartę posiadasz - wyślę link ze sterownikami dla Twojej karty (z oficjalnej strony AMD)

• Hej @EA_Kuba 

Pobrałem ponownie software adrenalin i zainstalowałem go ale gra dalej nie widziała sterowników po restarcie komputera sprawdziłem jeszcze raz menadżera urządzeń i co ciekawe oprócz mojej docelowej karty RX 7800xt komputer widział jeszcze kartę od AMD integre.

Mimo, że była wyłączona postanowiłem ją usunąć i co ciekawe NFS już normalnie widzi sterowniki i bez problemu się uruchamia. Nie jestem natomiast pewien co dokładnie podziałało czy reinstal i sterowników i restart pc czy usunięcie kompletnie sterowników do integry.

Wygląda na to że przy starcie zamiast korzystać z wymuszonego przez system RX gra chciała korzystać z grafiki w procesorze do której nie sciągałem nawet sterowników. 

Dzięki wszystkim  wielkie za pomoc 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @TirpleDam 

Dzięki za informacje, cieszę się, że udało Ci się wrócić do gry.

Featured Places

Node avatar for NEED FOR SPEED™ Dyskusja o serii

NEED FOR SPEED™ Dyskusja o serii

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj o swoich doświadczeniach w legendarnej serii gier wyścigowych Need for Speed™.Latest Activity: 5 days ago
1,532 Posts