Forum Discussion

Angotill's avatar
Angotill
Not applicable
3 years ago

NFS: Heat (Steam) nie pozwala się uruchomić

Kupiłem Heata na Steamie. W tym momencie na liczniku mam ponad 40 godzin. Wszystko działało bezproblemowo. Jednakże, od około tygodnia gra nie pozwala się uruchomić. Zero jakiegokolwiek komunikatu o błędzie. Próbowałem włączyć ją ze Steama, z Origina i z EA Desktop. Nic. Restart komputera? Nic. Odinstalowałem, zainstalowałem ponownie i też próbowałem włączyć ją ze wszystkich launcherów. Też nic. Wyłączyłem antywirus. Nadal nic. W akcie desperacji odinstalowałem Origina w nadziei, że może EA Desktop i Origin wzajemnie się gryzą i nie pozwalają na uruchomienie gry, ale to też nic nie dało.

Moi znajomi wchodzą do gry bez problemu. Gdy ja próbuję włączyć grę, pojawia się puste okienko z EA Desktop, gdzie na górze jest napisane "BETA". Po chwili znika, a sam launcher samoczynnie wyłącza się i uruchamia ponownie.

Powoli kończą mi się pomysły. Być może ktoś podpowie mi, co mógłbym jeszcze zrobić...

10 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Hej @Angotill 

Dzięki za Twoje zgłoszenie i za opis kroków, które zostały już wykonane. Podsyłam dodatkowe:

• dodaj EA app oraz NFS Heat do wyjatków w ustawieniach Windows Defender oraz w ustawieniach swojego antywirusa, jeśli taki posiadasz
    • uruchom EA app jako administrator; w czasie logowania odznacz opcję Nie wylogowuj mnie
    • zweryfikuj pliki lokalne gry - napraw grę (EA app/Origin) / Sprawdź spójność plików gry dla Steam 
    •  uruchom NFS Heat z poziomu EA app

Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam,

_Kalina

• Angotill's avatar
    Angotill
    Not applicable
    3 years ago

Bardzo dziękuję za podesłane kroki.

• Dodałem zarówno EADesktop.exe, EALauncher.exe, jak i NeedForSpeedHeat.exe do wyjątków Avasta. Windows Defender jest wyłączony.
    • Uruchomiłem EA Desktop jako administrator. Opcja Nie wylogowuj mnie była włączona już wcześniej.
    • Pliki gry na Steamie zweryfikowałem wcześniej, mogłem o tym wtedy wspomnieć. Zrobiłem to też teraz, ale Steam w dalszym ciągu upiera się, że pliki są w porządku.
    • Po wykonaniu tych wszystkich kroków, uruchomienie gry z poziomu EA Desktop, jak i Steam zwraca ten sam rezultat. Launcher EA Desktop otwiera puste okno o tytule "BETA", po czym samoczynnie wyłącza się, a następnie włącza się, jak gdyby nigdy nic.

Dodatkowo, załączam zrzut ekranu z tym oknem. Mam nadzieję, że pomoże to w rozwiązaniu tego problemu.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    3 years ago

Sprawdź proszę czy uda się uruchomić grę z poziomu zupełnie nowego konta administratora - instrukcja.

Czy w Origin sytuacja wygląda tak samo jak w EA app?

Pozdrawiam,

_Kalina

• Angotill's avatar
    Angotill
    Not applicable
    3 years ago

Utworzyłem nowe konto w systemie i nadałem mu uprawnienia administratorskie. Po zalogowaniu, uruchomiłem EA Desktop, po czym otworzyło się dokładnie to samo puste okno z tytułem "BETA" (zrzut nr 1), które po chwili zmieniło tytuł na "EA" i pozwoliło mi wpisać moje dane do logowania. Po zatwierdzeniu danych, okno zamknęło się, nie uruchamiając launchera. Proces zostaje natychmiastowo usunięty z Menedżera zadań.

Spróbowałem zalogować się na Steama. Spróbowałem też uruchomić przez niego grę. Tym razem, EA Desktop uruchomił się bezproblemowo, już z zalogowanym moim kontem. Dostałem też komunikat o uszkodzeniu danych w chmurze (zrzut nr 2). Pomimo tego, uruchomiłem grę i tym razem udało się.

Niestety, próba uruchomienia gry na moim dotychczasowym koncie systemowym kończy się tak, jak dotychczas.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    3 years ago

@Angotill dziękuję, że potwierdziłeś, że gra działa na nowym koncie administratora. 

Aby upewnić się, że gra nie jest blokowana przez system operacyjny, wyłącz tymczasowo "Kontrolę konta użytkownika" (UAC) z poziomu głównego profilu.

Pomocny link: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17228/windows-protect-my-pc-from-viruses

Na głównym koncie możesz także skprzystać z narzędzia sprawdzania plików systemowych w systemie Windows - link.

Dodatkowo zmień nazwę folderu gry na Need for Speed Heat Kopia; lokalizacja pliku to 

C:\Users\...\Documents\Need for Speed Heat

Trzymam kciuki i pozdrawiam,

_Kalina

• Angotill's avatar
    Angotill
    Not applicable
    3 years ago
    • Całkowicie wyłączyłem powiadomienia o zmianach zgodnie z przesłanym poradnikiem.
    • Uruchomiłem Wiersz polecenia jako administrator i wpisałem komendy. DISM został przeprowadzony całkowicie pomyślnie, natomiast SFC wykrył błędy w plikach, które zostały naprawione.
    • Zmieniłem nazwę folderu gry w Moich Dokumentach. Nieudane uruchomienie gry utworzyło nowy folder "Need for Speed Heat", w którym są foldery "SaveGame" oraz "settings".

Próba uruchomienia gry zarówno na Steamie, jak i poprzez EA Desktop kończy się dokładnie tak samo, jak wcześniej. Spróbuję jeszcze odinstalować EA Desktop i na nowo zainstalować Origina. Może to zmieni cokolwiek...

W każdym razie, bardzo dziękuję za dotychczasowe wskazówki. Dam znać, jeśli odinstalowanie EA Desktop i zainstalowanie Origina da jakieś rezultaty...

[EDIT]

Zachowanie Origina i EA Desktop jest identyczne. Po odinstalowaniu EA Desktop, niezależnie od tego, czy uruchamiam grę na Steamie albo na Originie, ten drugi samoczynnie się wyłącza, a następnie włącza ponownie.

• Epileptic999's avatar
    Epileptic999
    Not applicable
    3 years ago

Niestety mam dokładnie ten sam problem. Czy udało Ci się go rozwiązać? Próbowałem wszystkiego, ale nic nie pomaga. Nie ukrywam, że czuję spore rozczarowanie. Zakupiłem subskrybcję EA dla gry w którą nie mogę grać. 

• Angotill's avatar
    Angotill
    Not applicable
    3 years ago

Nie. Żeby było zabawniej, zakupione na Steamie Mass Effect: Legendary Edition śmiga bezproblemowo, również wymagając podpięcia się pod Origin. Wygląda na to, że problem dotyczy głównie samej gry.

• Epileptic999's avatar
    Epileptic999
    Not applicable
    3 years ago

To ewidentnie jest problem gry. Pobrałem Need for speed Payback, również uruchamiany poprzez EA games. Ten działa bez zarzutu. Pozostaje oczekiwać na jakąkolwiek odpowiedź supportu. A wygląda na to że temat sobie już odpuścili 🙂

Featured Places

Node avatar for NEED FOR SPEED™ Dyskusja o serii

NEED FOR SPEED™ Dyskusja o serii

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj o swoich doświadczeniach w legendarnej serii gier wyścigowych Need for Speed™.Latest Activity: 1 day ago
1,545 Posts