Forum Discussion

Angotill's avatar
3 years ago

NFS: Heat (Steam) nie pozwala się uruchomić

Kupiłem Heata na Steamie. W tym momencie na liczniku mam ponad 40 godzin. Wszystko działało bezproblemowo. Jednakże, od około tygodnia gra nie pozwala się uruchomić. Zero jakiegokolwiek komunikatu o błędzie. Próbowałem włączyć ją ze Steama, z Origina i z EA Desktop. Nic. Restart komputera? Nic. Odinstalowałem, zainstalowałem ponownie i też próbowałem włączyć ją ze wszystkich launcherów. Też nic. Wyłączyłem antywirus. Nadal nic. W akcie desperacji odinstalowałem Origina w nadziei, że może EA Desktop i Origin wzajemnie się gryzą i nie pozwalają na uruchomienie gry, ale to też nic nie dało.

Moi znajomi wchodzą do gry bez problemu. Gdy ja próbuję włączyć grę, pojawia się puste okienko z EA Desktop, gdzie na górze jest napisane "BETA". Po chwili znika, a sam launcher samoczynnie wyłącza się i uruchamia ponownie.

Powoli kończą mi się pomysły. Być może ktoś podpowie mi, co mógłbym jeszcze zrobić...

10 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Hej @Angotill 

Dzięki za Twoje zgłoszenie i za opis kroków, które zostały już wykonane. Podsyłam dodatkowe:

• dodaj EA app oraz NFS Heat do wyjatków w ustawieniach Windows Defender oraz w ustawieniach swojego antywirusa, jeśli taki posiadasz
    • uruchom EA app jako administrator; w czasie logowania odznacz opcję Nie wylogowuj mnie
    • zweryfikuj pliki lokalne gry - napraw grę (EA app/Origin) / Sprawdź spójność plików gry dla Steam 
    •  uruchom NFS Heat z poziomu EA app

Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam,

_Kalina

• Angotill's avatar
    Angotill
    3 years ago

Bardzo dziękuję za podesłane kroki.

• Dodałem zarówno EADesktop.exe, EALauncher.exe, jak i NeedForSpeedHeat.exe do wyjątków Avasta. Windows Defender jest wyłączony.
    • Uruchomiłem EA Desktop jako administrator. Opcja Nie wylogowuj mnie była włączona już wcześniej.
    • Pliki gry na Steamie zweryfikowałem wcześniej, mogłem o tym wtedy wspomnieć. Zrobiłem to też teraz, ale Steam w dalszym ciągu upiera się, że pliki są w porządku.
    • Po wykonaniu tych wszystkich kroków, uruchomienie gry z poziomu EA Desktop, jak i Steam zwraca ten sam rezultat. Launcher EA Desktop otwiera puste okno o tytule "BETA", po czym samoczynnie wyłącza się, a następnie włącza się, jak gdyby nigdy nic.

Dodatkowo, załączam zrzut ekranu z tym oknem. Mam nadzieję, że pomoże to w rozwiązaniu tego problemu.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    3 years ago

Sprawdź proszę czy uda się uruchomić grę z poziomu zupełnie nowego konta administratora - instrukcja.

Czy w Origin sytuacja wygląda tak samo jak w EA app?

Pozdrawiam,

_Kalina

• Angotill's avatar
    Angotill
    3 years ago

Utworzyłem nowe konto w systemie i nadałem mu uprawnienia administratorskie. Po zalogowaniu, uruchomiłem EA Desktop, po czym otworzyło się dokładnie to samo puste okno z tytułem "BETA" (zrzut nr 1), które po chwili zmieniło tytuł na "EA" i pozwoliło mi wpisać moje dane do logowania. Po zatwierdzeniu danych, okno zamknęło się, nie uruchamiając launchera. Proces zostaje natychmiastowo usunięty z Menedżera zadań.

Spróbowałem zalogować się na Steama. Spróbowałem też uruchomić przez niego grę. Tym razem, EA Desktop uruchomił się bezproblemowo, już z zalogowanym moim kontem. Dostałem też komunikat o uszkodzeniu danych w chmurze (zrzut nr 2). Pomimo tego, uruchomiłem grę i tym razem udało się.

Niestety, próba uruchomienia gry na moim dotychczasowym koncie systemowym kończy się tak, jak dotychczas.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    3 years ago

@Angotill dziękuję, że potwierdziłeś, że gra działa na nowym koncie administratora. 

Aby upewnić się, że gra nie jest blokowana przez system operacyjny, wyłącz tymczasowo "Kontrolę konta użytkownika" (UAC) z poziomu głównego profilu.

Pomocny link: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17228/windows-protect-my-pc-from-viruses

Na głównym koncie możesz także skprzystać z narzędzia sprawdzania plików systemowych w systemie Windows - link.

Dodatkowo zmień nazwę folderu gry na Need for Speed Heat Kopia; lokalizacja pliku to 

C:\Users\...\Documents\Need for Speed Heat

Trzymam kciuki i pozdrawiam,

_Kalina

• Angotill's avatar
    Angotill
    3 years ago
    • Całkowicie wyłączyłem powiadomienia o zmianach zgodnie z przesłanym poradnikiem.
    • Uruchomiłem Wiersz polecenia jako administrator i wpisałem komendy. DISM został przeprowadzony całkowicie pomyślnie, natomiast SFC wykrył błędy w plikach, które zostały naprawione.
    • Zmieniłem nazwę folderu gry w Moich Dokumentach. Nieudane uruchomienie gry utworzyło nowy folder "Need for Speed Heat", w którym są foldery "SaveGame" oraz "settings".

Próba uruchomienia gry zarówno na Steamie, jak i poprzez EA Desktop kończy się dokładnie tak samo, jak wcześniej. Spróbuję jeszcze odinstalować EA Desktop i na nowo zainstalować Origina. Może to zmieni cokolwiek...

W każdym razie, bardzo dziękuję za dotychczasowe wskazówki. Dam znać, jeśli odinstalowanie EA Desktop i zainstalowanie Origina da jakieś rezultaty...

[EDIT]

Zachowanie Origina i EA Desktop jest identyczne. Po odinstalowaniu EA Desktop, niezależnie od tego, czy uruchamiam grę na Steamie albo na Originie, ten drugi samoczynnie się wyłącza, a następnie włącza ponownie.

• Niestety mam dokładnie ten sam problem. Czy udało Ci się go rozwiązać? Próbowałem wszystkiego, ale nic nie pomaga. Nie ukrywam, że czuję spore rozczarowanie. Zakupiłem subskrybcję EA dla gry w którą nie mogę grać. 

• Angotill's avatar
    Angotill
    3 years ago

Nie. Żeby było zabawniej, zakupione na Steamie Mass Effect: Legendary Edition śmiga bezproblemowo, również wymagając podpięcia się pod Origin. Wygląda na to, że problem dotyczy głównie samej gry.

• To ewidentnie jest problem gry. Pobrałem Need for speed Payback, również uruchamiany poprzez EA games. Ten działa bez zarzutu. Pozostaje oczekiwać na jakąkolwiek odpowiedź supportu. A wygląda na to że temat sobie już odpuścili 🙂

About NEED FOR SPEED™ Dyskusja o serii

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj o swoich doświadczeniach w legendarnej serii gier wyścigowych Need for Speed™.1,520 PostsLatest Activity: 28 days ago