Odinstaluj pakiety vc ++ 2015 x64 i x86 (Star >Panel Sterowania >Programy i Funkcję + restart komputera) przy aktualnym systemie i ponowne ich pobranie oraz instalacja powinna załatwić sprawę!
Po instalacji wspomnianych plików, uruchom ponownie swój komputer oraz uruchom program Origin jakoadministrator.
UWAGA : próby instalacji powyższych pakietów, może Was blokować najnowsza wersja vc++ 2017 (x86, x64) które posiadacie, dlatego najpierw odinstalujcie je.
Przeniosłem wszystkie wpisy dotyczącego problemuz Origin po ostatniej aktualizacji ze strony Windows lub Origin do tego miejsca, celem łatwiejszej komunikacji z osobami dotkniętymi problemem.
Ze wstępnych raportów wynika, iż ostatnia wersja Origin gryzie się z aktualizacją od strony systemu Windows 10 lub vice versa. Podobne zgłoszenia otrzymujemy również od EN użytkowników.
OBEJŚCIE
UŻYCIE PEŁNEGO INSTALATORA
1. Ściągamy plik pełnego instalatora (219MB) z oficjalnej stronyOriginSetup
2. Po pobraniu naciskamy PPM i wybieramy Właściwości >> Zgodność >> Uruchom narzędzie do rozwijania problemów ze zgodnością i postępujemy zgodnie z zaleceniami systemu.
3. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, Origin powinien uruchomić się w trybie zgodności do czasu opublikowania wersji zawierającej stosowny fix.
ALTERNATYWNIE
Możecie spróbować obejścia zaproponowanego przez @MattiuDefo ⭐, mianowicie:
Jeśli posiadasz Windows 8.1 lub Windows 7 - zainstaluj aktualizację bibliotek C Runtime (CRT)
Jeżeli posiadasz Windows 10 1709/1803, zadziała wcześniejsza wersja Origin10.5.18
Po zainstalowaniu starszej wersji Origin, wyłącz automatyczne aktualizacje programu jak poniżej.
Origin - Ustawienia aplikacji - Aplikacja
Przy ponownym uruchomieniu Origin, aplikacja może wymusić i tak pobranie najnowszej wersji, dlatego usuńcie z katalogu Origin (domyślnie C:\Pliki Programów) (x86)\Origin) plik o nazwie OriginThinSetupInternal.exe, aby zapewnić działanie trybu online również w starszej wersji.
:ealight_bulk:Uwaga :ealight_bulk:
Niestety niektóre gry do prawidłowego działania wymagają i tak najnowszej wersji Origin, dlatego jest to chwilowe obejście na czas znalezienia przyczyny tego problemu.
DODATKOWO
Jako, że nie mamy potwierdzenia, gdzie dokładnie leży przyczyna, spróbujcie jeszcze poniższych porad oprócz tych wymienionych w tym CAŁYM WĄTKU:
Pobierzcie biblioteki VC ++ 2015 Update 3 - zainstalujcie zarówno wersje x64 oraz x86
Odinstalujcie następnie program Origin (nie spowoduje to usunięcie gry ) > Programy i funkcję Pobierzcie najnowszą wersję znaszej strony Zainstalujcie Origin z domyślnymi ustawieniami! Uruchomcie następnie skrót do aplikacji Origin,jako Administrator! -instrukcja
SKALOWANIE DPI
Ustawcie w zakładce Właściwości > Kompatybilność skalowanie DPI według wartości systemu, według poniższych zrzutów:
# Jeśli macie już zainstalowaną aplikację, ustawcie poniższe we właściwości skrótu Origin.exe
# Jeśli instalujecie aplikację Origin, ustawcie poniższe we właściwości instalatora OriginThinSetup.exe
Wartość skalowania można zmienić w ustawieniach wyświetlania:
W ostateczności jeśli problem spowodowała aktualizacja Windows 1803, istnieje opcja jej cofnięcia (na własną odpowiedzialność)
Wpis ten oznaczam jako rozwiązanie dla lepszej widoczności. Problem został zgłoszony do naszych kolegów z Origin i jest obecnie sprawdzany z ich strony!
Jeśli dowiemy się jakiś konkretów, bądź znajdziemy nowe obejście, będziemy informować Was w tym wątku. Na tą chwilę prosimy o cierpliwość!
P.S Ze wstępnych ustaleń i przesłanych raportów problem powoduje plik ucrtbase.dll (C:\WINDOWS\System32\ucrtbase.dll), czyli składnik systemu operacyjnego związany z bibliotekami vc ++ 2015 publikowanymi przez Microsoft.
:ealight_bulk: Proszę wszystkie osoby, które napotkały ten problem o dołączenie pliku raportu DXDIAG do odpowiedzi, co w razie wymagania od zespołu Origin nowych danych, przyspieszy diagnozę.
Czyli na obecną chwilę jedynym rozwiązaniem jest logowanie się na starszej wersji Origina w trybie offline i odpalanie gier bez możliwości grania przez sieć? Nie ukrywam, że trochę słabo, bo pokrywa się to z dzisiejszym wyjściem dodatku z Mistrzostw Świata do Fify 18 (która swoją drogą po ostatnich aktualizacjach Win10 i Origina również nie chce się włączyć, nie reaguje na przycisk "Graj"). Jedyne co pozostaje to czekać na naprawę błędu ze strony Origina lub Microsoftu, żeby móc grać w cokolwiek online?
Deinstalacja pomaga tylko do pierwszego wyłączenia i włączenia Origin. Później Origin znowu prosi o aktualizacje wprowadzając klienta w tryb offline... Wtedy na nowo trzeba reinstalować starszą wersję Origin
Mam kilkadziesiąt innych plików i aplikacji na swoim komputerze, mam ryzykować ich uszkodzenie lub stratę cofając aktualizację Windowsa dlatego, że EA i Microsoft od 5 dni nie potrafią naprawić jednego błędu? Super poważne firmy, proponuję jeszcze zacząć zrzucać winę na siebie nawzajem i olać w ogóle całą fifę na PC, skoro nawet głupi rynek transferowy w fifie 18 na konsolach został naprawiony w trzy godziny, a n PC po 24h
W tym wpisie dodałem nowe obejścia (Skalowanie DPI + nowe konto administratora) i informację o potencjalnej przyczynie tego problemu. Jeśli moglibyście sprawdzić czy to u Was zadziała, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam!
@EA_Odix Najnowszy Origin mi nie działa i koniec, ale czy jest jakiś sposób żeby na starszej wersji przejść w tryb online bez konieczności reinstalowania Origin przy każdym uruchomieniu?
Wszystkie informację i potencjalne obejścia znajdziesz tutaj. Jeśli spróbowałeś tych rozwiązań i jedynie starsza wersja działa, obawiam się, że do chwili usunięcia tego problemu ze strony Origin lub Microsoft, tryb online w starszej wersji nie będzie działać.
P.S Proszę wszystkie osoby, które napotkały ten problem o dołączenie pliku raportu DXDIAG do odpowiedzi.
Dzięki za raport! Sprawdziłem go i podejrzewam, że przyczyną jest właśnie rozdzielczość. Z Twojego raportu wynika, iż masz ustawioną:
Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
gdzie domyślną jest:
Native Mode: 3840 x 2160(p) (30.000Hz)
User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
System DPI Setting: 144 DPI (150 percent)
Spróbuj ustawić domyślną rozdzielczość czyli 3840 x 2160(p) (30.000Hz) i potestuj właśnie z opcją skalowania DPI, którą wymieniłem w poprzednim wpisie.
Twój raport również wskazuje na błąd pliku ucrtbase.dll już wspomniany wcześniej, czyli plik systemowy powiązany z bibliotekami vc ++ .
Witam, mam problem z zainstalowaniem aplikacji Origin. Kiedy klikam w ikonkę instalatora, wyskakuje mi powiadomienie, że program OriginThinSetupInternational przestał działać. Kiedy klikam w szczegóły problemu pokazuje mi się następujący komunikat.
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH Nazwa aplikacji: OriginThinSetupInternal.exe Wersja aplikacji: 10.5.19.61985 Sygnatura czasowa aplikacji: 5af4d654 Nazwa modułu z błędem: ucrtbase.DLL Wersja modułu z błędem: 10.0.14393.795 Sygnatura czasowa modułu z błędem: 586f2a8f Kod wyjątku: 40000015 Przesunięcie wyjątku: 000891fa Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.48 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 Dodatkowe informacje 1: 48c2 Dodatkowe informacje 2: 48c21306e7220083e8581aa7ded00654 Dodatkowe informacje 3: 2757 Dodatkowe informacje 4: 27576fa5cf481b8ecef3f231da123da1
Witam, również posiadam ten problem, rozumiem ze jeśli wszystkie kroki wykonałem i Origin nadal nie działa to muszę poczekać aż Microsoft albo Origin wydadzą aktualizacje?
Sprawdziłem Twój raport i jeśli wykonałeś wszystkie kroki z tego wpisu (łącznie z nowym kontem administratora), obawiam się, że trzeba poczekać za następną łatką/aktualizacją ze strony Origin lub Microsoft. Microsoft w każdy pierwszy wtorek miesiąca, publikuję dużą aktualizację na system Windows 10. Nasz zespół Origin również cały czas bada sprawę.
Nie wiem czemu, ale nie mam możliwości wykonania ani jednej z tych opcji, nie mam więc jak sprawdzić, czy u mnie to zadziała :/ Pracuję na systemie Windows 10 Home. Załączam zrzuty ekranu próby danych obejść
Witam, tworząc nowego użytkownika, udało mi się w końcu zainstalować Orgina. Instalacja przebiegła bez żadnych problemów, ale kiedy próbowałem odpalić zainstalowanego Origina na swoim głównym profilu to występuję ten sam błąd co poprzednio. Mam nadzieję, że następna "aktualizacja" nie sprawi, że będę musiał postawić cały system od nowa żeby zainstalować Orgina.
Również posiadam ten sam problem. Origin 10.4 działa, ale aplikacja woła aktualizacji i się nie da w nic pograć nawet offline. Po wyłączeniu Origina i ustawieniu aktualizacji, program wtedy próbuje się zaktualizować do wersji 10.5 i cały czas zapętla aktualizacje. Pobranie najnowszej wersji Origina w ogóle nie uruchamia się instalator. Nic z tych pomysłów nie pomaga.
Nawet wziąłem plik "ucrtbase.dll" od kolegi co ma tego samego Windowsa i u niego Origin działa i podmieniłem pliku przez cmd.exe w trybie awaryjnym i nic nie pomogło.
Szkoda, że Origin to takie gó**.. Steama używam, GOGA, uPlay i nigdy żadnych problemów.
Niestety próbowałam już. Starsza wersja została zainstalowana, ale niestety gra (The Sims 4) nie chce się przez zainstalować. Wywala błędy, pt "nie mogło zostać poprawnie zainstalowane". I tyle. Kurcze wydaję tyle pieniędzy na tego Origina, a tu taka wpadka i jeszcze czekać miesiąc? Kpina
Również zainstalowałam na starej wersji i mi działa. Jednak, aby dodać nowy kod produktu albo kupić grę przez Origin muszę i tak zainstalować nową aktualizację... Origin jest w trybie offline i nie mogę grać. Czy wiadomo kiedy problem będzie rozwiązany?
Problem ten jest związany z bibliotekamivc ++ z wersją Microsoft Visual C++ 2015 z plikiem ucrtbase.dll. Polecam zajrzeć do tegoartykułupomocy, gdzie jest to szczegółowiej wytłumaczone.
Spróbujcie jeszcze wejść do katalogu aplikacji Origin i stamtąd zainstalujcie/naprawcie zaznaczone poniżej biblioteki.
PS. Aplikacja Origin powinna się znajdować w kataloguC:\Pliki Programów (x86)\Origin.
Innym obejściem jest zainstalowanie całego pakietu Visual Studio 2015, w szczególności modułu Common Tools for Visual C ++ 2015.
Jeśli nadal ten błąd będzie występować, radzimy ewentualnie kontakt również z działem pomocy Microsoft.
Pliki vcredist_x64_vs2010 i vcredist_x86_vs2010 zostały rzekomo przez sam instalator naprawione, natomiast tych z końcówką: "vs2015" nie mam w ogóle w folderze Origina (jak na zdjęciu). Dodam tylko, że po naprawie przy próbie aktualizacji Origina nadal wyłącza się on podczas instalowania update'u. Ehh
Pliki vc++ powinny tam być, jeśli ich nie ma to wersja tych plików jest taka sama, którą załączyłem wcześniej - VC ++ 2015 Update 3 - dlatego zainstalujcie zarówno wersje x64 oraz x86
W najbliższy wtorek 12 czerwca, powinien przypaść tzw. patch Tuesday, gdzie zazwyczaj wprowadzane są poprawki do systemu Windows. Jeśli nadal sytuacja będzie występować, zalecam kontakt jeszcze z działem wsparcia Microsoft o powodującym ten problem pliku systemowym: ucrtbase.dll (C:\WINDOWS\System32\ucrtbase.dll)
Ponad trzy tygodnie bez Origina... Wyszedł dodatek do FIFY 18 i nawet pograć nie można... Najbardziej żenująca platforma na świecie .. EA już dawno powinno zwinąć tego Origina i przenieść wszystko na Steama... Powiadomienia w Origin muszą być wyłączone bo np. w meczach online wyrzuca z meczu gdy ktoś napisze.. FIFY 18 minimalizować nie można bo wywala... Aplikacja chu... i serwery jeszcze gorsze.... Człowiek gra w Battlefielda, grał w CS GO, Fortnite, PUBG i wszędzie można grę minimalizować tylko nie w [edytowane] FIFIE..
EA jest tylko do dojenia z kasy graczy gdzie nawet programiści nie potrafią dobrej aplikacji stworzyć...
Nic dodać, nic ująć. Albo nie, jednak dodam. Jak można od prawie dwóch tygodni mieć graczy PC gdzieś, bo większości użytkowników gra działa, pieniążki wpływają a karawana jedzie dalej. To jest jakiś skandal, żeby wprowadzić własną aktualizację, która nie działa, przez ponad tydzień rzekomo pracować nad rozwiązaniem problemu, a na koniec zrzucić winę na pliki systemowe, które w komputerach zainstalowane są od dawna. I to zalecanie szukania pomocy w supporcie Microsoftu, czy EA uważa, że ich program jest ważniejszy od całego systemu operacyjnego i "niech oni wam pomogą, bo my was mamy gdzieś, przecież i tak kupicie następną fifę, hehe". Kupuję Fifę co rok od 2006, ale jeżeli po dwóch tygodniach od wystąpienia problemu nadal ja i pozostali gracze jesteśmy olewani mimo płacenia coraz większych kwot na dodatki, gry (które niestety coraz częściej stają się grami pay-to-win, ale to już inny temat) i nie wiadomo co jeszcze, to sory, przeniosę się na PESa albo Football Managera. Zrezygnowałem z Battlefielda, zrezygnowałem z serii Need For Speed (najnowszy Payback to idealny przykład pay-to-win, tak by the way) to mogę zrezygnować i z Fify. Miesiąc czekania na dodatek z Mistrzostw Świata, żeby skończyło się brakiem możliwości zagrania w JAKĄKOLWIEK INNĄ grę online na tej platformie. Aaa, no i przecież teraz nawet nie można odpalić samej fify, nawet offline. Well done, nie ma co. Jeżeli nic nie zostanie w tym kierunku zrobione w najbliższym czasie (nie, miesiąc to nie "najbliższy czas") to dziękuję, w lipcu to już będzie po Mistrzostwach Świata i wtedy tego trybu już mi się nie będzie chciało grać. A żadnymi pseudonowościami i innymi odgrzewanymi kotletami z poprzednich serii coraz mniej osób będzie przekonywanych do wydawania 250 złotych na grę, która po roku będzie nieaktualna. Dziękuję, pozdrawiam.
About Origin Mac
Dyskutuj o Origin dla Mac oraz swoich ulubionych grach, a także poznaj innych graczy w społeczności Origin Mac, z którymi możesz grać.5,884 PostsLatest Activity: 2 days ago