Forum Discussion

krk_1982's avatar
krk_1982
Rising Newcomer
5 days ago

command and conquer generals

Cześć, po kilku latach wróciłem do generalsa i ku mojemu zaskoczeniu gra nie chce działać. Zmieniłem w międzyczasie komputer na nowszy, plus teraz win 11. Gra uruchamia się do momentu video, następnie pojawia się pasek postępu ładowania, który nie dochodzi do końca, słyszę że menu jest uruchomione natomiast obraz jest zatrzymany na pasku ładowania i nic nie mogę zrobić. Intro również wolno działa, strasznie muli. Będę wdzięczny za pomoc. 

3 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 days ago

Hej krk_1982​ 

C&C Generals jest starszą grą i mogą pojawić się problemy z uruchomieniem jej na nowych komputerach bez kilku dodatkowych kroków

1. Jeśli masz grę w EA app, spróbuj najpierw naprawić jej pliki: Biblioteka -> Command & Conquer -> trzy kropki-> Napraw.
    2. Sprawdź, czy Windows 11 oraz sterownik karty graficznej są aktualne.
    3. W aplikacji EA wyłącz tymczasowo nakładkę w grze i sprawdź ponownie.
    4. Sprawdź folder:
      Dokumenty\Command and Conquer Generals Data

Powinien znajdować się tam plik Options.ini. Generals może mieć problemy z uruchomieniem, jeśli ten plik nie został utworzony prawidłowo albo zawiera niekompatybilne ustawienia obrazu.

Jeśli plik jest dostępny, zrób jego kopię, a następnie sprawdź wpis zaczynający się od:

Resolution =

Na próbę możesz ustawić niższą rozdzielczość obsługiwaną przez monitor i ponownie uruchomić grę.

• krk_1982's avatar
    krk_1982
    Rising Newcomer
    3 days ago

Hej,

pierwsze 3 kroki niestety nie pomogły, ciągle jest to samo. 4. krok - niestety nie ma pliku options.ini w katalogu data. Generalnie katalog jest pusty. Zainstalowałem genpatcher i mam opcję uruchamiania w oknie. W oknie działa bez najmniejszego problemu z ustawieniem rozdzielczości 2k. Co zrobić żeby jednak działało w pełnym ekranie zamiast w oknie?

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Dzięki za sprawdzenie krk_1982​ 

Pamiętaj, że GenPatcher i GenTool są narzędziami tworzonymi przez społeczność i nie są oficjalnie wspierane przez EA. Z tego względu, jeśli pojawią się problemy bezpośrednio związane z ich działaniem, konfiguracją, lub jakiekolwiek inne problemy wynikające z używania tego narzędzia nie będziemy w stanie pomóc w ich rozwiązaniu. 

W takim przypadku spróbowałbym skorzystać z trybu Borderless Fullscreen dostępnego w GenTool. Wygląda on praktycznie tak samo jak pełny ekran, ale gra nadal technicznie działa w oknie, co w przypadku Generalsa na nowszych systemach często działa znacznie lepiej.

W GenPatcher wejdź w:

• Additional Content > GenTool

i włącz:

• Borderless (fullscreen) window mode

Następnie uruchamiaj grę przez skrót Windowed, który utworzył GenPatcher. Rozdzielczość w grze ustaw taką samą jak rozdzielczość pulpitu, np. 2560 × 1440.

Jeżeli GenTool jest już zainstalowany, możesz też podczas działania gry nacisnąć Insert, otworzyć jego menu i dla Window Position wybrać FULL.

Wtedy okno powinno zostać rozciągnięte na cały ekran bez ramki i paska tytułu.