Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
9 years ago

Problem z uruchomieniem gry PvZ GW2 na koncie podrzędnym PS4

Problem dotyczy platformy PS4. Syn nie może uruchomić gry „Plants vs Zombies Garden Warfare 2” na swoim koncie podrzędnym. Przy próbie uruchomienia wyświetlane są następujące dwa komunikaty: „Funkcje sieci PlayStation Network w tej aplikacji są niedostępne ze względu na ograniczenia wiekowe” (pojawia się na chwilę, z boku ekranu); „Nie spełniasz wymagań wiekowych lub nie masz odpowiednich uprawnień, aby uzyskać dostęp do funkcji sieciowych” (to już komunikat ewidentnie z gry, z przyciskiem „OK”). Na moim koncie gra się uruchamia i działa bez problemu. Jednak nie chcę udostępniać synowi swojego konta pod moją nieobecność.

Syn ma 8 lat. Korzysta z podrzędnego konta PlayStation Network, w którym ma wprowadzoną prawdziwą datę urodzenia. Dla jego konta udzieliłem zgodę na chat/wiadomość oraz multimedia generowane przez innych użytkowników. Sprawdzałem kontrolę rodzicielską i zdaje mi się, że nie powinna ona wykluczać tej gry (kat. PEGI 7). Zresztą robiłem eksperymenty ze zmienianiem poziomu zabezpieczeń, czy wręcz z ich wyłączaniem, ale bez skutku. Na koncie mojego syna działają takie funkcje sieciowe jak przeglądarka, czy Netflix, a po uruchomieniu funkcji „Pokaż stan usług PlayStation Network” otrzymałem komunikat „Wszystkie usługi działają prawidłowo” (+szczegóły, wszystko dokładnie tak samo jak na moim koncie).

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu wyżej opisanego problemu. Pozdrawiam!

2 Replies

• EA_Ataashi's avatar
    EA_Ataashi
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    9 years ago

Witaj @pkom71

Na początku bardzo dziękuję za tak szczegółowe opisanie całej sytuacji 🙂

Ograniczenia wiekowe oraz związana z tym kontrola rodzicielska kont konsolowych (PSN lub też Xbox) to sprawy, które niestety przyprawiają o ból głowy wielu rodziców naszych drogich młodocianych graczy ☹️

W przypadku Playstation i gry Plants vs Zombies Garden Warfare 2 musimy wziąć pod uwagę poniższe ograniczenia:

1. PEGI (rating wiekowy używany w UE).

2. Funkcje kontroli rodzicielskiej i ograniczenia gry online.

Ponadto, jeśli konto Playstation bezpośrednio wskazuje, że jego właściciel nie ma skończonego 16. roku życia, obawiam się, że rozgrywka w PvZ GW2 nie będzie w ogóle możliwa ze względu na czysto wieloosobowy charakter tej gry 🤭

Podsumowując, jeśli konto syna wskazuje, że ma on 8 lat, to nawet zmiana ustawień kontroli rodzicielskiej nie sprawi, że uzyska on dostęp do gry. Na opakowaniu jest zaznaczone, że aby zagrać należy mieć skończone 16 lat - jest to ograniczenie wynikające z ustawień konta PSN oraz praw obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Rozumiem, że nie jest to idealne rozwiązanie (szczególnie, że na opakowaniu również widnieje oznaczenie PEGI 7), jednak w zaistniałej sytuacji zaleciłabym kontakt z pomocą techniczną Playstation. Być może będą oni w stanie dokładniej wyjaśnić ograniczenia wynikające z posiadania konta PSN dla osoby niepełnoletniej oraz ewentualnie skonfigurować nowe konto podrzędne, na którym możliwa będzie gra w PvZ GW 2.

Pozdrawiam!

• Jendrek16's avatar
    Jendrek16
    7 years ago
    Problem w tym, że przy zakupie wersji cyfrowej z PSStore nie ma żadnej wzmianki, że wymagane jest 16 lat.

About Plants vs. Zombies™ Dyskusja o serii

Zombie próbują wejść do twojego domu? Trzymaj je w ryzach i dyskutuj o najlepszych technikach ogrodniczych na forum społeczności.640 PostsLatest Activity: 29 minutes ago