Forum Discussion

NexoDevq's avatar
NexoDevq
New Novice
5 months ago
Solved

Błąd 216 i 201 na każdym trybie online

Witam, pisze z racji iż nie poprostu nie mogę grać w Battlefronta. Za każdym razem gdy próbuje dołączyć do jakieś gry wywala mi błąd 216 i 201 podczas ładowania. Już tak mam od dłuższego czasu ale inne gry EA działają normalnie, w dodatku Battlefront działał normalnie pare miesięcy temu gdzieś w 2024. 

Próbowałem artykuł na stronie EA ale to nie pomogło, próbowałem tricku z Arcade, próbowałem resetować ruter i wyczyścić cache w EA app, DNS i Windows. 

ALE 
Podczas używania danych mobilnych gra się normalnie ładuje i można grać ale naturalnie skutkuje to BARDZO wysokim pingiem. Moje wifi domowe nie powinno być tu problemem iż mam pomiędzy 15-20 ms pingu i szybkie łącze. 

Prosze o pomoc!

• Różnica między połączeniami Wi-Fi 2,4 GHz i 5 GHz dotyczy przede wszystkim zasięgu i prędkości transmisji danych. W zależności od potrzeb możesz wybrać odpowiednie pasmo. Jeśli potrzebujesz szybszego połączenia, a jesteś blisko routera, warto wybrać 5 GHz. Jeśli ważniejszy jest zasięg, lepiej skorzystać z 2,4 GHz.

Przetestuj obydwa, aby ocenić, które pasmo działa lepiej w Twoim środowisku.

3 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 months ago

Hej NexoDevq​ 

Sprawdź, czy oprogramowanie routera jest aktualne. Starsze wersje mogą mieć problemy z obsługą niektórych aplikacji/ gier.  

Sprawdź działanie gry w czasie, kiedy zamiast Wi-Fi korzystasz z połączenia kablem Ethernet. Jeśli nie możesz korzystać z połączenia przewodowego, możesz wybrać połączenie 2,4 GHz i 5 GHz, o ile twój router je obsługuje.

Czasami zmiana kanału Wi-Fi może poprawić jakość połączenia, zwłaszcza jeśli w okolicy jest wiele sieci.

Zmień swój kanał Wi-Fi 

To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Jeśli grasz w miejscu, w którym dostępnych jest wiele połączeń Wi-Fi lub urządzeń elektronicznych, możesz mieć problem z nachodzącymi na siebie kanałami, co może skutkować wolniejszymi prędkościach (wyższym pingiem) i niestabilnością sieci (utrata pakietów i zmienność opóźnienia).

Zmiana kanału Wi-Fi na taki, który nie nakłada się na inne, może zapewnić szybsze (niższy ping) i stabilniejsze (mniej utraconych pakietów) połączenie.

Jeśli korzystasz z pasma 2,4 GHz, wybór niezachodzących na siebie kanałów może być najlepszym rozwiązaniem: kanały 1, 6 i 11. W niektórych przypadkach konieczne może się jednak okazać zastosowanie metody prób i błędów.

Jeśli problem nadal występuje, skontaktuj się z dostawcą internetu w celu sprawdzenia czy wszystko jest w porządku z Twoją siecią.

• NexoDevq's avatar
    NexoDevq
    New Novice
    5 months ago

Hej dzięki za sugestie, ale jeśli dobrze rozumiem to 2.4 i 5 ghz powinno działać tak? Bo mój ruter ma aktualnie ustawione 5 Ghz. Ale jest opcja że oprogramowanie jest niezaktualizowane, sprawdze to za dnia i dam znać :D

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 months ago

Różnica między połączeniami Wi-Fi 2,4 GHz i 5 GHz dotyczy przede wszystkim zasięgu i prędkości transmisji danych. W zależności od potrzeb możesz wybrać odpowiednie pasmo. Jeśli potrzebujesz szybszego połączenia, a jesteś blisko routera, warto wybrać 5 GHz. Jeśli ważniejszy jest zasięg, lepiej skorzystać z 2,4 GHz.

Przetestuj obydwa, aby ocenić, które pasmo działa lepiej w Twoim środowisku.

About Star Wars Dyskusja o grze

Porozmawiaj ze społecznością o grach STAR WARS™ od EA.1,295 PostsLatest Activity: 2 days ago