Forum Discussion

Rilian777's avatar
2 years ago
Solved

Error Problem z konfiguracją gry zainstaluj grę ponownie - Jedi Ocalony

Zrobiłem wszystko co proponują na forum poza reinstalacją windowsa. Straciłem już nadzieję że się uda to naprawić. Proszę bardzo proszę o pomoc 

• Komunikat o tym błędzie to największa porażka programistów od EA nic nie mówi niczego nie wyjaśnia do niczego nie prowadzi. Znalezienie rozwiązania przy tak ogólnikowym stwierdzeniu o problemie to jakaś kpina. Jednak komuś się udało i się dokopał do sedna problemu bo każdy jest inny ale droga do jego znalezienia taka sama. 

Wrzucam rozwiązanie z zagranicznego forum:

Widziałem tutaj sporo sugestii i jest prawdopodobne, że większość ludzi ma różne problemy, które powodują, że gry nie ładują się.

Niedawno pobrałem Crysis Remastered i za cholerę nie mogłem go uruchomić.

W końcu poszukałem w Google, jak znaleźć pliki dziennika, i oto znalazłem mój problem w 10 sekund.

Na wycinku widać, że na moim komputerze brakowało krytycznej biblioteki DLL umożliwiającej załadowanie gry. Szybkie kliknięcie w Google doprowadziło mnie do filmu wideo przedstawiającego, jak ponownie zainstalować bibliotekę D3DCOMPILER DLL i teraz gra działa.

Wideo tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=r2RhnHDXRXM 

Jeśli gra się nie ładuje, sprawdź logi, a będziesz w stanie ustalić, gdzie leży problem. Domyślna ścieżka dla logów korzystających z klienta Origin:

C:/ProgramData/Origin/Logs 

To mniej więcej tyle mi się udało i gry działają mam nadzieję że wam też. Zamknijcie ten temat i oby w końcu w EA nauczyli się programować 

18 Replies

Replies have been turned off for this discussion
  • 1. Wielokrotne odinstalowywanie i instalowywanie ponowne gry ( ze zmianą miejsc instalacji np. na dysk systemowy) 
    2. Uruchomienie "czyste" systemu w celu wykluczenia programów konfliktowych z grą 
    3. Zainstalowanie gry i próba uruchomienia jej na nowym koncie systemowym 
    4. Aktualizacja sterowników karty graficznej oraz windowsa no najnowyszych wersji 
    5. Ustanowienie gry oraz programu ea app jako wyjątki dla systemu antywirusowego Microsoft  oraz próba uruchomienia gry z wyłączonym antywirusem 
    6. Uruchamianie programu oraz gry jako administrator 
    7. Bezpośrednie uruchamianie gry przez plik wewnętrzny gry 
    8. Zainstalowanie bezpośrednie z plików gry bibliotek VC (doprowadziło to do błędów plików dll. i nie uruchomieniem innych gier) 
    9. Aktualizacja bibliotek DirectX, .NET Framework, VCRedist.
    10. Dokonałem 
    skanowania SFC z przeznaczonymi do tego ścieżkami poleceń. 
    11. Zmieniłem ustawienia kontroli użytkownika (proces reinstalacji sterowników karty graficznej w celu wykluczenia konfliktu też)
    12. Posiadam wersje gry ze steama oraz wersję z ea app pro obie wykazują ten błąd 
    13. Po zainstalowaniu biblitek VC++ sprawdziłem czy nie są blokowane przez system. Po dokonaniu akcji wszystkie gry z ea app miały ten komunikat o problemach z konfiguracją zaś inne nie uruchamiały się z powodu nie aktualnej bazy bibliotek 
    14. Czyściłem pamięć podręczną EA app na wielu etapach próby uruchomienia gry. 

Wniosek jest jeden że żadna z powyższych czynności nie przyniosła zamierzonego skutku jakim jest uruchomienie gry.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Dajcie nam znać czy udało się rozwiązać problem dzięki wskazówkom od @EA_Kuba. Będziemy wdzięczni za aktualizację sytuacji.  

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @Rilian777 @Berengorn 

Wybacz późną odpowiedź. Miej proszę na uwadze, że AHQ to przede wszystkim forum społeczności skupionej wokół gier EA. 

Jeśli chcesz porozmawiać bezpośrednio z przedstawicielem EA - skontaktuj się z nami bezpośrednio. 

Jak skontaktować się z doradcą EA? - Answer HQ

Odnośnie dodatkowych rozwiązań, to jeśli potrzebne biblioteki VC ++ zostały zainstalowane z poziomu folderu gry, upewnij się, że nie są one blokowane przez system. Poniżej znajdziesz instrukcję dla Windows 10, nie mniej możesz postępować analogicznie z systemem Windows 11. 

1. Otwórz Panel sterowania.
      • Jeśli nie możesz go znaleźć, wyszukaj w menu Start frazę „panel sterowania”.
    2. W sekcji Programy kliknij odsyłacz Odinstaluj program.
    3. Wybierz opcję Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows.
    4. Kliknij + przy wszystkich widocznych pozycjach dotyczących .NET Framework (zwykle są to wersje 3.5 oraz 4.6), po czym zaznacz wszystkie pola wyboru.

Jeśli podczas instalacji pojawiają się jakiekolwiek błędy związane z pomyślnym zakończeniem tego procesu - zainstaluj je ponownie. 

Na liście wykonanych przez Ciebie kroków, nie zauważyłem również czyszczenia pamięci podręcznej EA app: 

https://help.ea.com/pl/help/faq/clear-cache-to-fix-problems-with-your-games/

@Berengorn 

Jeśli Twój problem wygląda podobnie, również zastosuj wymienione przeze mnie kroki. 

• @EA_Kuba Mam założyć nowy temat byś się wypowiedział w mojej sprawie? Ktoś tu w ogóle potrafi mi pomóc czy wszyscy mają mnie w wieli poważaniu? 

• @EA_Kuba Widzisz  jeszcze jakieś działania które mógłbym podjąć by w końcu uruchomić grę? Czy jest na tym forum ktoś kto jest w stanie mi pomóc?

• @EA_Kuba Mam ten sam problem wykonałem to samo co Rilian oraz mam bardzo podobną konfigurację. Co mogę zrobić? W innym wątku pisałem i nie pomogłeś 

• 1. Wielokrotne odinstalowywanie i instalowywanie ponowne gry ( ze zmianą miejsc instalacji np. na dysk systemowy) 
    2. Uruchomienie "czyste" systemu w celu wykluczenia programów konfliktowych z grą 
    3. Zainstalowanie gry i próba uruchomienia jej na nowym koncie systemowym 
    4. Aktualizacja sterowników karty graficznej oraz windowsa no najnowyszych wersji 
    5. Ustanowienie gry oraz programu ea app jako wyjątki dla systemu antywirusowego Microsoft  oraz próba uruchomienia gry z wyłączonym antywirusem 
    6. Uruchamianie programu oraz gry jako administrator 
    7. Bezpośrednie uruchamianie gry przez plik wewnętrzny gry 
    8. Zainstalowanie bezpośrednie z plików gry bibliotek VC (doprowadziło to do błędów plików dll. i nie uruchomieniem innych gier) 
    9. Aktualizacja bibliotek DirectX, .NET Framework, VCRedist.
    10. Dokonałem 
    skanowania SFC z przeznaczonymi do tego ścieżkami poleceń. 
    11. Zmieniłem ustawienia kontroli użytkownika (proces reinstalacji sterowników karty graficznej w celu wykluczenia konfliktu też)
    12. Posiadam wersje gry ze steama oraz wersję z ea app pro obie wykazują ten błąd 

Specyfikacja komputera procesor intel i7 13 gen karta graficzna RTX4080 dyski ssd, ram ddr5 windows 11 pro 

Przeszukałem wiele wątków zwłaszcza tutaj (Niejaki Berengor ma ten problem ale mu nikt nie pomógł) zrobiłem wszystko co znalazłem nie wiem ile razy kontaktowałem się z pomocą ea z asystentami pisałem emaile i sprawy i nie otrzymałem pomocy. Chce zrobić wszystko zanim zdecyduję się na reinstal windowsa nie wiedząc czy to coś w ogóle da. Straciłem nadzieję że jeszcze w te grę zagram. 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @Rilian777 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Powiedz nam proszę dokładnie jakie kroki zostały przez Ciebie dotychczas wykonane.

Featured Places