Forum Discussion

Rapuch's avatar
3 years ago
Solved

Star Wars Jedi Survivor - problem z uruchomieniem/gra jest już uruchomiona...

Witam.

Mam problem z uruchamianiem gry Star Wars Jedi Survivor.

Aplikacja Ea app pokazuję komunikat, że gra jest już uruchomiona.

Dodam, że wcześniej grałem normalnie, mam w grze ponad 8 godzin.

Wcześniej również się to zdarzało.

Uruchomienie gry to jest jakaś loteria.

Załączam screen jak to wygląda.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Dziękuje i pozdrawiam.

• Rapuch's avatar
    Rapuch
    3 years ago
    @kreatora
    Udało się uruchomić grę. Jednak zrobiłem zupełnie coś innego, nie jestem pewny czy to spowodowało, że gra się włączyła.

A więc, udało mi się znaleźć pliki Origin. Więc postanowiłem wywalić tego Origina, czyli odinstalowałem go.
    Po tym zabiegu aplikacja EA App kompletnie zgłupiała i nie dało się jej włączyć ani odinstalować.
    Zrobiłem jeszcze restart komputera i po tym restarcie, gra odpaliła się normalnie. To było dziwne hahaha.

Więc ostatecznie sam nie wiem czy to co zrobiłem było rozwiązaniem.
    Mimo wszystko dziękuję bardzo za pomoc, może komuś jeszcze przydadzą się porady, które zostały tutaj podane.

6 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Rapuch

Używając klawiatury, naciśnij i przytrzymaj jednocześnie klawisze CTRL, Shift i ESC. Następnie zwolnij wszystkie trzy klawisze.
    Uruchomi się Menedżer zadań.
    Wyszukaj tam EA background service oraz ewentualnie jeśli tam jest - plik Star Wars Jedi.exe i wymuś zamkniecie obu tych programów
    Spróbuj uruchomić grę ponownie.
    ------------------
    Jeśli to nie pomoże:
    Dodaj te foldery: w Windows Defender do "Kontrolowany dostęp do folderów"
    EA Desktop
    EA Games – (jeśli się wykreował już)
    Origin Games jeśli przeniosłeś się z Origin na EA ap
    https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/zezwalanie-aplikacji-na-dost%C4%99p-do-folder%C3%B3w-kontrolowanych-b5b6627a-b008-2ca2-7931-7e51e912b034
    Dobrze jest takze zrobic to samo w Wykluczeniach
    https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/dodawanie-wyj%C4%85tku-w-us%C5%82udze-zabezpieczenia-windows-811816c0-4dfd-af4a-47e4-c301afe13b26

Gdzie znajdziesz te foldery :
    1.EA Desktop oraz EA Games
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu odszukaj na liscie System a dalej po kliknieciu w to odszukaj Moj komputer > dysk C > Program Files
    tam : znajdź foldery Electronic Arts > EA Desktop oraz EA Games - jesli sie juz wykreowal
    2. Origin Games
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu odszukaj na liscie System a dalej po kliknieciu w to odszukaj Moj komputer > dysk C > .> Pliki programów (x86) > Origin games
    UWAGA
    Jeśli gre uruchamiasz ze Steamu zrób to samo z folderem gry na Steamie
    Szukaj go w Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Twoja gra

Zrób to samo w programie antywirusowym z netu - jeśli taki masz albo odinstaluj ten program.. W żadnym wypadku nie usuwaj takiego programu opcja Windowsa Dodaj/Usuń programy bo to nie odinstaluje takiego programu całkowicie i dalej będzie on blokował pliki gry. Jeśli nie wiesz jak odinstalować taki program wpisz w Google jego nazwę plus słówka "odinstaluj" oraz "uninstall" bo być może nie ma on instrukcji po polsku

• Rapuch's avatar
    Rapuch
    3 years ago

@kreatoraZastosowałem się do porad.
    Po pierwsze - zamknięcie procesu "EA background service" powoduję, że aplikacja EA App kompletnie przestaję działać, więc ten proces chyba musi być cały czas ? Nie wiem...
    Natomiast procesu Star Wars Jedi.exe nie ma. A mimo wszystko Aplikacja cały czas wyświetla komunikat, żę gra jest uruchomiona.

2. Dodałem foldery "EA Desktop" oraz "EA Games" do wykluczeń - nic to nie dało. Jeśli chodzi o folder Origin games, tego nie ma kompletnie nigdzie.

3. Programu antywirusowego nie posiadam.

Od siebie robiłem wszystkie aktualizację jakie tylko mogłem.
    Naprawiałem pliki gry/robiłem reinstal - żadnych efektów.
    Naprawa oraz reinstal aplikacji EA App również nie daje żadnych rezultatów.
    Dodam, że nie można uruchomić żadnej gry, przy każdej wyskakuje ten sam komunikat "gra jest już uruchomiona". Np. tak samo jest przy Need for speed unbound.
    Na koniec jeszcze dodam, że mam wykupiony EA Play Pro - nie wiem czy to ma jakiś związek z tym, że gry się nie włączają.
    Jeszcze w sobotę, wszystko działało normalnie.
    W szoku jestem, że z dnia na dzień nie działa żadna gra :D

Myślałem żeby zrobić format całego systemu, ale nie podoba mi się że musiałbym to robić z powodu jednej gry i nawet nie wiem czy to by cokolwiek dało.

PS: Gdy próbuję włączyć grę to pojawiają się dwa procesy dosłownie na sekundę, po czym znikają. dodaje screena. Nie wiem czy to ma jakiś związek.
    Może jeszcze jakieś pomysły ? :D

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@Rapuch

Uruchom komputer w trybie czystego rozruchu 

https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/how-to-clean-boot-your-pc/

Jednak objawy masz typowe dla blokady gry przez Windows Defender
    Aby wykluczyć opcje zapory sieciowej Windowsa wyłącz na chwile Defendera i sprobuj gre uruchomić.
    https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/w%C5%82%C4%85czanie-i-wy%C5%82%C4%85czanie-zapory-microsoft-defender-ec0844f7-aebd-0583-67fe-601ecf5d774f
    Jesli gra sie uruchomi bedzie to oznaczać ze nie dodałes gry do wyjatków w Kontrolowany Dostep do folderow poprawnie

Zajrzyj tez tutaj 

https://answers.ea.com/t5/Gry-z-serii-STAR-WARS/Star-Wars-Jedi-problem-z-wlaczeniem-sie-gry/m-p/12537463#M4055

oraz tutaj

https://answers.ea.com/t5/Gry-z-serii-STAR-WARS/Dot-blad-w-star-wars-jedi-fallen-order/m-p/12528012#M4038

Wszystkie porady w tych dwóch  linkach są  aktualne i dla ciebie

• Rapuch's avatar
    Rapuch
    3 years ago
    @kreatora
    Udało się uruchomić grę. Jednak zrobiłem zupełnie coś innego, nie jestem pewny czy to spowodowało, że gra się włączyła.

A więc, udało mi się znaleźć pliki Origin. Więc postanowiłem wywalić tego Origina, czyli odinstalowałem go.
    Po tym zabiegu aplikacja EA App kompletnie zgłupiała i nie dało się jej włączyć ani odinstalować.
    Zrobiłem jeszcze restart komputera i po tym restarcie, gra odpaliła się normalnie. To było dziwne hahaha.

Więc ostatecznie sam nie wiem czy to co zrobiłem było rozwiązaniem.
    Mimo wszystko dziękuję bardzo za pomoc, może komuś jeszcze przydadzą się porady, które zostały tutaj podane.
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Rapuch

Owszem, to co zrobiłeś było rozwiązaniem. Pierwszy raz sie spotykam ze zjawiskiem ze po przejściu z Origin na EA ap Origin nie został automatycznie odinstalowany z twojego komputera i na nim pozostał, a komputer dalej sie posługiwał biblioteką Origin, a nie EA ap przy uruchamianiu gry. Dostarczyleś jeszcze jednego nowego typu rozwiązania przy nie włączaniu się gry
    "Sprawdź czy na twoim komputerze w Pliki programów (86) nie posiadasz nadal folderu o nazwie Origin, a jesli taki masz odszukaj go w opcji Windowsa - odinstalowywanie programów, aplikacji Origin i odinstaluj go"
  • EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Dzięki za Twoje rozwiązanie. Twoja odpowiedź może pomóc innym w przyszłości  🙂

Pozdrawiam,

_Kalina

About Star Wars Dyskusja o grze

Porozmawiaj ze społecznością o grach STAR WARS™ od EA.1,289 PostsLatest Activity: 3 hours ago