Forum Discussion
HISTORIA TOMARANG
Historia otoczenia Tomarang jest moim zdaniem najciekawszą, najtrudniejszą i jednocześnie najbardziej tajemniczą ze wszystkich na jakie możemy się natknąć grając w The Sims 4. Jednocześnie otoczenie Tomarang jest moim ulubionym, nie ma piękniejszego i bardziej kolorowego miejsca a mój folder ze zrzutami ekranu z gry jest nieustannie wypełniany nowymi zdjęciami. Część z tych zdjęcie przedstawię poniżej.
O legendach i historii Tomarang możemy dowiedzieć się z następujących źródeł:
a) rozmawiając z mieszkańcami (po wybraniu interakcji "prawda o Tomarang",
b) odwiedzając Sanktuarium Tygrysów Sulea,
c) badając brodatą jaskinię,
d) oglądając pomniki ustawione w różnych miejscach Tomarang.
Wszystkie źródła najczęściej wspominają o Wielkiej Matce i tygrysach - możemy więc wnioskować, że to właśnie na tym temacie buduje się historia otoczenia Tomarang.
W dalekiej przeszłości Tomarang było małą, senną wioską rybacką leżącą u wybrzeży morza Shih. W lasach otaczajacych wioskę przechadzały się tygrysy, które ochraniały mieszkańców wioski przed czającymi się niebezpieczeństwami (nigdzie nie natknąłem się na wskazówki o jakie niebezpieczeństwa może chodzić). Mieszkańcy wioski w zamian za ochronę karmili swoich tygrysich bohaterów podając im jedzenie z okolicznych wód. Niestety z biegiem czasu wioska rozrosła się a jej przywódcy zaczęli rozdzielać jedzenie pomijając tygrysy dlatego tygrysy opuściły okoliczne lasy a na mieszkańców wioski zaczęły napadać bestie...
W tych niebezpiecznych czasach, zanim stała się Wielką Matką Tomarangu - Khun Mae (jedna z mieszkanek wioski) wzięła na swoje barki obowiązek ocalenia wioski. Starszyzna wyznaczyła jej zadanie odnalezienia Strażnika - mistycznej istoty, która wg plotek zamieszkuje krainę leżącą niedaleko Tomarang. Legenda głosi, że Khun Mae została tymczasowo przemieniona przez strażnika w tygrysa. Obdarzono ją dziką siłą i przerażajacą zwinnością.
Wielka Matka pod postacią tygrysicy znalazła poszukiwane przez siebie stado tygrysów. Prosząc o wybaczenie i błagając o pomoc, obiecała, że jej lud będzie się troszczył o wszystkie tygrysy, póki księżyc nie stanie się słońcem. Wspólnymi siłami tygrysy i ludzie pokonały bestie natomiast Wielka Matka wraz z upływem czasu coraz bardziej słabła. Pewnego dnia gdy bestie znów zaatakowały wioskę Wielka Matka resztkami sił stanęła w obronie członka starszyzny. Cios bestii rozpłatał ją na pół, dzieląc ją na dwie postacie - ludzką i tygrysią. W tygrysiej postaci został fragment jej duszy, bestie bojąc się jej nowej siły oddaliły się w głąb lasu.
Jakiś czas później gdy bestie ponownie zaatakowały wioskę Tomarang, nawet zmieniona w tygrysa Khun Mae nie była wystarczająco silna by stawić im czoła. Zanim przybyła z pomocą bestie zniszczyły jedną trzecią krainy - zniszczeń nigdy nie zdołano odbudować lecz pozwolono działać naturze. Stąd Tomarang jest tak obfite w zieleń i piękną przyrodę a w okolicznych lasach do dzisiaj jest mnóstwo tygrysów.
Przyglądając się w zarośla po zmroku można dostrzec parę niebieskich oczu, które się w nas wpatrują. Część mieszkańców Tomarang wierzy, że są to oczy Wielkiej Matki, część zaś uważa że bestie wciąż czają się w otaczających Tomarang lasach i że to właśnie do nich należą oczy.
Wszystkie informacje, które umieściłem pochodzą z rozgrywki. Starałem się jak najdokładniej odwzorować prawdziwą historię Tomarang jaką poznałem grając w tym niesamowitym otoczeniu.
Na koniec zdjęcie pomnika Wielkiej Matki z tygrysem. Mieszkańcy Tomarang oddają jej ogromną cześć i do dziś bardzo widoczny jest ich związek z tygrysami, powstała nawet organizacja opiekująca się tymi cudownymi stworzeniami (ale o tym w innym poście) 🙂 z historii to tyle.
About The Sims 4 Kreatywna Przestrzeń
Recent Discussions
- 3 days ago
- 17 days ago
- 3 months ago
- 3 months ago