Automatyczne przełączanie przestało działać
Od momentu zbudowania I piętra w the sims 4 nie działa mi w 100 % automatyczne przełączanie . Najpierw w niektórych pomieszczeniach światła stale świeciły, później stale były wyłączone,
W innych pomieszczeniach światło świeciło, gdy sim był obecny i gasiło się , gdy sim opuszczał to pomieszczenie. Dlaczego tamte światła stale świecą lub stale nie świecą , pomimo że ustawiłem automatyczne przełączanie dla wszystkich świateł? Była też sytuacja, że światła wewnątrz domu w nocy świeciły a w dzień były wyłączone niezależnie od tego czy pokój był pusty, czy zajęty przez sima (Mimo, że nadal było ustawione automatyczne przełączanie, co zawsze rozumiałem jako włączone przy obecności sima, a wyłączone przy nieobecności)
Hej @Majkel1975
Pobrałam Twój dom i sprawdziłam go w grze. To co jest w tym domu to typowe błędy budowlane , które robią niedoświadczeni budowlańcy.
Wnioski z trybu budowy Twojego domu:
1. Wszystkie pomieszczenia-przedpokoje połączone są schodami co tworzy jeden ciąg. Jeżeli na ostatnim pietrze położysz schody, które prowadza na "poddasze", a na tym poddaszu nie zbudowałeś pokoju zakończonego całymi ścianami, to światła w tych pomieszczeniach nie będą się prawidłowo zapalały - gra je wszystkie potraktuje jak otoczenie zewnętrzne budynku.
2. Wszystkie zewnętrzne ściany budynku muszą być pełne, jeżeli zamiast całej ściany postawisz pół-ściankę to to pomieszczenie gra potraktuje jako otwarta, zewnętrzną przestrzeń.
3. Jeżeli na poddasze prowadzą jakieś schody i chcesz, żeby Sim tam wchodził, to musisz zbudować tam pokój. Nie wystarczy postawić parę mebli, gra nie zaakceptuje takiego "pomieszczenia" jako pełnego, zamkniętego pokoju.
Na zdjęciach poniżej pokazałam, jak to wygląda w Twoim domu i co musisz poprawić:
1. W tym przedpokoju na parterze domu światła nie będą się poprawnie zapalały, dopóki na poddaszu nie zbudujesz pokoju, lub nie usuniesz schodów z I piętra (przedpokój) prowadzących na poddasze budynku.
2. Gdy poprawisz błędy, zmień także lampy w przedpokoju na parterze (mogą być te same), gdyż tamte jakimś cudem się zepsuły i nie będą świecić. Nowe (również te same) na pewno będą poprawnie działać.
Na tym zdjęciu widać :
- przedpokój na piętrze, na którym dodałeś schody prowadzące na niezamknięte ścianami poddasze, a ponadto ścianę frontową budynku w przedpokoju zamknąłeś pół-ścianką, zamiast całą ścianą. To spowodowało, że gra zaczęła te pomieszczenia traktować jako otwarta przestrzeń (teren wokół domu).
- obok przedpokoju znajduje się pokój muzyczny - jak widać na zdjęciu, także zakończyłeś jego przód pół-ścianką, zamiast całą ścianą - i też musisz to zmienić.
Na tym zdjęciu pokazuję poprawnie zamknięty budynek - wszystkie pokoje zamknęłam całymi ścianami, oraz dodałam pokój na poddaszu: widok przekroju ścian:
A tak wygląda poddasze z podniesionymi ścianami (obniżyłam dach, bo był za wysoki):
Życzę milej zabawy w grze! 🙂
Pozdrawiam.