Forum Discussion

Martoemila's avatar
Martoemila
Seasoned Newcomer
2 days ago

Błąd z zapisami gry

Cześć potrzebuje pomocy. Grałam na jednym z moich zapisów gry. kiedy chciałam wrócić do mojego pierwszego zapisu się okazało że tamten zapis się duplikował i jest pod nazwą mojego pierwszego zapisu i nie ma tam już moich wcześniejszych rodzin tylko te same które są były w tamtym zapisie. Czy da się to jakoś naprawić i odzyskać mój pierwszy zapis, trochę mi szkoda bo straciłam to co rozwijałam przez 5 lat. Też niczego nie usuwałam.

4 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 hours ago

Spokojnie, masz wszystko co trzeba, żeby spróbować to odzyskać. Już Ci tłumaczę bardzo prosto na Twoim przykładzie.

Na screenie widać, że masz pliki dla Slot_00000001c – czyli to prawdopodobnie Twój „Moja zapisana gra 1”. I co ważne – masz kilka kopii zapasowych (.ver), więc jest szansa odzyskać wcześniejszy stan.

Zrób dokładnie tak:

• najpierw zrób kopię całego folderu „saves” (skopiuj go np. na pulpit – na wszelki wypadek)
    • potem w Dokumentach> Saves znajdź plik Slot_00000001c.save.ver1 albo ver2 (najlepiej ten z datą sprzed momentu, kiedy zauważyłaś problem – np. starszy niż 02.08)

następnie:

•  zmień jego nazwę z np. Slot_00000001c.save.ver2 na Slot_00000001c.save (czyli po prostu usuń końcówkę .ver2)
    • jeśli pojawi się komunikat o podmianie pliku – potwierdź

To spowoduje, że gra wczyta wcześniejszą wersję zapisu zamiast tej „zduplikowanej”.

👉 Najważniejsze: nie usuwaj nic na stałe, tylko podmieniaj – dlatego robimy kopię na początku.

Jeśli dobrze trafisz z wersją (datą), jest duża szansa, że odzyskasz swoje stare rodziny.

• Martoemila's avatar
    Martoemila
    Seasoned Newcomer
    6 hours ago

Tak szczerze ja tego nigdy nie robiłam i się trochę boję że mogłabym coś niechcący skasować lub zepsuć, ale jak sprawdziłam nazwę zapisu "Moja zapisana gra 1" to ma numer Slot_00000001c ale nie wiem czy miał ten sam numer w pierwotnej wesji przed tą dziwną duplikacją mam nadzieję że tak. Oraz w saves jest parę plików z tym numerem. Sorki ale do końca nie wiem co mam zrobić bo nie znam się na tym za bardzo. Też nie wiem czy w tym nie namieszał ten cały autozapis.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej Martoemila​ 

Spróbuj "manualnie" odzyskać wcześniejszą wersję:
    - wejdź w Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4 > saves
    - poszukaj plików z końcówką .save.ver0 / .ver1 / .ver2 – to są automatyczne kopie zapasowe
    -  znajdź plik odpowiadający temu staremu zapisowi (po numerze, np. Slot_00000001)
    - zmień nazwę jednej z wersji (np. .ver1) na zwykłe .save (usuń końcówkę .verX) i podmień plik

To często pozwala cofnąć save o kilka zapisów wstecz i odzyskać wcześniejszy stan. Jeśli w folderze wszystkie pliki mają już tę samą datę/nazwę i zawartość, to niestety może oznaczać, że zapis został nadpisany i nie ma już starszej wersji.

Daj znać jak Ci poszło.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 11 minutes ago
7,857 Posts