Forum Discussion

Quamix3's avatar
2 years ago
Solved

Co zrobić jeśli Sim nie zmienia ubrań?

Hej, moja simka ma problem ze zmianą ubrań w garderobie. Otóż zrobiłam pomieszczenie "ala garderoba", użyłam wszystkich rzeczy z dodatku "Wystrój marzeń" niestety moja postać nie chce zmienić ciuchów dopóki między szafkami nie ma przestrzeni, gdy szafki są położone obok siebie wymachuje ręką jakby miała problem z podejściem do wieszaka, a gdy usuwam jeden mebel wtedy podchodzi ona do ściany między meblami i zmienia ubrania. Poniżej załączam filmik jak dokładnie to wygląda.

• Hej @Quamix3 

Problemem nie są przylegające do siebie szafki, lecz kierunek powieszenia ubrań.

Powiesiłaś je  tyłem do Sima, a przodem do tylnej ściany szafy:

A powinno być przodem do Sima:

Na zdjęciach widać prawidłowy kierunek wieszania ubrań - zielona strzałka powinna być z przodu.

Przy okazji proszę nie przesyłaj załączników do pobrania (gdyż mogą zawierać wirusy, więc nie pobieram załączników).  Lepiej wkleić zdjęcia. Jak robisz zdjęcie/film, to ważne jest, żeby pokazać całe ubranie, gdyż musiałam się domyślać, które ubrania pokazałaś na filmie (na filmie nie widać górnej części ubrań).

Pozdrawiam.

6 Replies

• Hej @Quamix3 

Problemem nie są przylegające do siebie szafki, lecz kierunek powieszenia ubrań.

Powiesiłaś je  tyłem do Sima, a przodem do tylnej ściany szafy:

A powinno być przodem do Sima:

Na zdjęciach widać prawidłowy kierunek wieszania ubrań - zielona strzałka powinna być z przodu.

Przy okazji proszę nie przesyłaj załączników do pobrania (gdyż mogą zawierać wirusy, więc nie pobieram załączników).  Lepiej wkleić zdjęcia. Jak robisz zdjęcie/film, to ważne jest, żeby pokazać całe ubranie, gdyż musiałam się domyślać, które ubrania pokazałaś na filmie (na filmie nie widać górnej części ubrań).

Pozdrawiam.

• Quamix3's avatar
    Quamix3
    2 years ago

Hej, dziękuje problem został rozwiązany, natomiast mam jeszcze jeden związany z kodem bb.moveobjects on. Problem w tym, że gdy go wpiszę działa jakby tylko raz, na jeden przedmiot, gdy chcę przemieścić inny muszę ponownie wpisać kod.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@Quamix3 

Nie wpisujesz końcówki "on", lecz sam kod bb.moveobjects , wtedy kod powinien działać  nie tylko na parceli, ale w całej rozgrywce, dopóki nie wyłączysz gry.

Uwaga: Nie na wszystkie obiekty kod działa, gdyż nie wszystkie obiekty mogą nakładać się na swoje ścieżki.

Pozdrawiam

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@Quamix3 

Kod "testingcheats true" to kod rozgrywki, czyli trybu życia. I wpisuje się go tylko raz - nawet po ponownym włączeniu gry nadal on działa. Kod  uruchamia się tylko w trybie życia , naciskając równocześnie klawisze: Shift+lewy klawisz myszki i  służy do wyświetlania ukrytych funkcji na :

- Simie:

- na skrzynce pocztowej:

- na jakimś podłożu (ziemia, chodnik, podłoga w pomieszczeniu:

Natomiast kod  bb.moveobjects  wpisujesz tylko w trybie budowy  (nie w trybie świata, czy trybie życia)  i tylko raz i powinien on działać na każdej parceli, w każdym świecie, dopóki nie wyjdziesz z gry.

Każdy z tych kodów ma inne działanie, więc nie ma potrzeby ich łączyć w jednym zapisie gry, chyba, że  w jednej rozgrywce zarówno grasz, jak i budujesz.

Jeżeli w twojej grze kod bb.moveobjects  nie działa poprawnie to powodów tego błędu może być kilka:

1. Zepsute mody/CC w grze

2. Zbugowany zapis gry

3. Źle wpisany kod.

Ad 1. Jeżeli masz w grze jakieś mody/CC to któreś z nich może być zepsute. W takiej sytuacji przeczytaj uważnie poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki.

Ad 2. Jeżeli długo grasz na jednym zapisie gry to mógł on się zepsuć. W takiej sytuacji spróbuj naprawić grę w aplikacji EA.

Jeżeli nadal będzie występował błąd to zastosuj te kroki:

1. W katalogu Dokumenty do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".
    2. Włącz grę - nad folderem The Sims 4 -stara gra utworzy się nowy folder gry The Sims 4.
    3. Wejdziesz do nowej gry przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu>zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

Teraz:
    1. Z nowego folderu gry usuń pliki/foldery:
    - Tray
    - saves
    2. Ze starego folderu gry skopiuj pliki/foldery i przenieś je do nowego folderu gry:
    - saves
    -TrayDeletedItems
    3. Włącz nową grę - teraz powinnaś zobaczyć stare zapisy gry, ale już bez błędów.

Jeżeli nadal błąd będzie występował to niestety będziesz musiała powrócić do jakiegoś wcześniejszego zapisu gry - pod warunkiem, że zapisywałaś grę według opcji "zapisz jako". Zwykle zapisy gry "zapisz" oraz "Zapisz i wyjdź" mogą zepsuć grę, gdyż nadpisują jeden zapis na drugim. Nie da się także potem wejść do poprzedniego zapisu gry.

Ad 3. Jak wyżej wspomniałam kod powinien być wpisany na parceli i w trybie budowy gry, Prawidłowo wpisany kod  to bb.moveobjects  - bez żadnych końcówek.

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 3 hours ago