Forum Discussion

Dejmian93's avatar
Dejmian93
New Traveler
2 years ago
Solved

Częsty pożar

Mam problem z pożarem. Mój Sim bardzo często zaczyna się palić obsługując kuchenkę, czy pralkę/suszarkę, dodam, że ma 10 poziom gotowania. Po prostu nagle staje w ogniu. Zaraz po tym dostaje cechę: "obawa przed pożarem", a wtedy już zaczyna się cała lawina pożarów, prawie non stop. Kupowałem tę nagrodę, która usuwa cechę z pożarem, ale to wystarcza tylko na jakiś czas. Potem znowu wznieca się pożar znikąd. Mam świeżą rodzinę, nowy Sim i nowa gra, więc na pewno nic się nie zepsuło w zapisie. Gram tą rodziną ledwie tydzień. 

• Narayen's avatar
    Narayen
    2 years ago

@Dejmian93  Witaj 🙂

Wejdę Wam w słówko.

Jest jeszcze możliwość, ale może być troszkę czasochłonna.

Chodzi o wypracowanie umiejętności majsterkowania Twojego Sima - Najlepiej do pewności mieć 10-ty poziom tej umiejętności i następnie ulepszać te sprzęty tj. Kuchenki, pralki - Na wszystkie możliwe dostępne ulepszenia jakie posiadają. Akurat większość ich ulepszeń minimalizują ryzyko wystąpienie pożaru praktycznie do zera.

Ja tak właśnie mam wszystko ulepszone i ani razu nie było pożaru. Spróbuj skorzystać z tych dostępnych ulepszeń i daj znać czy nadal będą te urządzenia wywoływać pożar.

Możesz jeszcze w trybie "kupowania" kupić czujnik alarmowy albo skrzynkę kontrolną systemu przeciwpożarowego, która włącza zraszacze w pomieszczeniach jeśli wybuchnie pożar.

Powodzenia. 🙂

8 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    2 years ago
    @Dejmian93

Niestety tak dlugo jak sim ma cechę "Obawa przed pożarem" to sie bedzie działo to samo. . Obawiam się ze pliki tej cechy "przykleiły się" do twojego sima i usuwanie działa tylko przez jakiś czas.
    Nic na to nie pomaga niestety.
    Jeśli lubisz postać tego sima to pozostaje ci tylko pobranie go do biblioteki, następnie w CAS odmłodzić go do nastolatka i stworzyc mu przez "zabawę z genami" brata bliźniaka. Ewentualnie postarzyć go w CAS do młody dorosły. Bliźniak tej cechy będzie pozbawiony, choć oczywiście utraci wszystkie umiejętności. Możesz go teraz podmienić w dotychczasowej rozgrywce w opcji "Zarządzanie rodzinami " na poprzedniego sima (dodajesz go do rodziny, a starego sima usuwasz) albo zacząć zupełnie nową grę z nim. .
  • Dejmian93's avatar
    Dejmian93
    New Traveler
    2 years ago

Naprawdę nie ma innego sposobu? Nie da się jakkolwiek wyłączyć tych pożarów? Albo zmienić cech Sima? Musi być tylko ostateczność, czyli pozbawienie wszystkich dotąd wypracowanych umiejętności? 

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    2 years ago

@Dejmian93  Witaj 🙂

Wejdę Wam w słówko.

Jest jeszcze możliwość, ale może być troszkę czasochłonna.

Chodzi o wypracowanie umiejętności majsterkowania Twojego Sima - Najlepiej do pewności mieć 10-ty poziom tej umiejętności i następnie ulepszać te sprzęty tj. Kuchenki, pralki - Na wszystkie możliwe dostępne ulepszenia jakie posiadają. Akurat większość ich ulepszeń minimalizują ryzyko wystąpienie pożaru praktycznie do zera.

Ja tak właśnie mam wszystko ulepszone i ani razu nie było pożaru. Spróbuj skorzystać z tych dostępnych ulepszeń i daj znać czy nadal będą te urządzenia wywoływać pożar.

Możesz jeszcze w trybie "kupowania" kupić czujnik alarmowy albo skrzynkę kontrolną systemu przeciwpożarowego, która włącza zraszacze w pomieszczeniach jeśli wybuchnie pożar.

Powodzenia. 🙂

• Dejmian93's avatar
    Dejmian93
    New Traveler
    2 years ago

Dokładnie tak mam. Mój Sim ma 10 poziom majsterkowania. Ulepszył na max płytę w kuchni, a pralki nie ulepszył i to w pralce cały czas wybuchają pożary. Muszę przyjrzeć się tej płycie, bo do tej pory właśnie nieulepszona pralka i suszarka wariują i są samozapłony. Przyjrzę się pod tym kątem. 

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    2 years ago

@Dejmian93 

Tak zgadza się.

Do pralki i suszarki to na bank musi wprowadzić wszystkie dostępne ulepszenia jakie są. One najczęściej wywołują pożar jeżeli są bez ulepszeń. 🙂

• Dejmian93's avatar
    Dejmian93
    New Traveler
    2 years ago

Dziękuję bardzo za pomoc. Faktycznie, po ulepszeniach na max wszystkich obiektów typu pralka/suszarka po pożarach ani śladu. 🙂

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    2 years ago

@Dejmian93 

No i elegancko. Dzięki za potwierdzenie, w razie jakbyś miał jeszcze pytania co do gry, to śmiało 🙂

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,153 PostsLatest Activity: 17 minutes ago