Forum Discussion

GeminiGirlGemi's avatar
GeminiGirlGemi
New Adventurer
3 years ago
Solved

Dodatek "Witaj w Pracy" i kosmici

Dzień dobry, dzień dobry wszystkim.

Na początek, co tam słychać? Jak humorki? Czy pochmurna, szara, późnojesienna pogoda zachmurza Wasze uśmiechy i radosne grymasy? Bo mi jakoś nie.

Pierwszy raz, grając w Simy dotrwałam do czwartego pokolenia rodziny i nic tego nie zakłóciło ani nie spierdzieliło się na poważnie! *^*

Jakby to nasi japońscy przyjaciele określili...?

BANZAI! *^*

Tym razem w temacie.

Najpierw zacznę od tego, że poświęciłam sporo czasu szukając odpowiedzi, ale nie znalazłam tej, której potrzebuję.

W szybkim skrócie...

Pewnie się już ktoś domyślił.

Mam jednego Sima męskiego na parceli w Oazie Zdrój. Rzeczą oczywistą... chcę, żeby go porwali i zrobili mu bąbelka, żeby mógł wreszcie otrzymać upragnione 500+ (albo chociaż to darmowe łóżeczko dla niemowlaka). Nie jest wybredny. Zadowoli go nawet mięsna kostka.

I teraz tak...

O jednej rzeczy wiem na pewno.

Wysokie IQ (nieosiągalne, ale przynajmniej Logika wyrobiona na maxa). Naparzał w szachy od dziecka, a jak wykazał zainteresowanie gwiazdami, to rodzice kupili mu teleskop. Ten mały, kieszonkowy (choć większy od niego samego). Chciał różowy, ale były tylko białe, czarne i czarno-białe. Płacz był przez tydzień, a potem mu przeszło.

Już jako nastolatek wiedział, że chce latać w kosmos, wiec jego karierą jest Astronauta. I chociaż jest Wesołkiem o Rodzinnych zapędach, to pozostaje Infantylny.

I tu wskakuje pytanie główne: Czy musi być Geniuszem i koniecznie mieć pracę Naukowca czy wystarczy wgapianie się w ten teleskop, bo jest już u schyłku Dorosłości, a ufoków... jak nie było, tak nie ma.

Zaczęło mnie zastanawiać, bo ma mały teleskop i nie wiem czy spełnia warunki. Może musi być ten duży?
Nie jest geniuszem i nigdy nie będzie. Jest po prostu za głupi.

Wiem, że w pracy naukowca można ściągnąć kosmitów, ale czy to jest konieczny wymóg???

Czy można się wspomóc lataniem w kosmos?

Ktoś zna średnią, po którym porwaniu go "zapylą" czy to raczej total random?

Chętnie podejmę z Wami konwersację na ten temat. Jest to dla mnie niezbadany obszar, bo jestem świrem, który gra według własnego wyimaginowanego scenariusza

(ale hej,

kto z nas tak nie gra,

Wy moje Simowe śfiry,

kocham Was,

buziaczki :* ).

Dodam jeszcze, że kompletnie nie interesują mnie modyfikacje, bo poznaję grę od Vanilliowego smaczku, więc nie uważam niepojawiającego się UFO za błąd, a raczej za szanse w skali "marnych".

Z większości stron dowiadywałam się, że ludzie wybierali geniusza i robili z niego naukowca. Wzywali ufoludki anteną i bum(!), porwanie gotowe. Ja nie chcę mu dać pewniaka. Jasne, chcę, żeby fundnęli mu becikowe, ale jeśli nie ma na to nawet 10% nadziei, to po prostu przejdę sobie do kolejnego etapu zaplanowanej gry zamiast się z nim męczyć tu i teraz. Chciałabym znać fakty najlepiej z Waszych doświadczeń z tym dodatkiem. 

Miłego, spokojnego dnia życzę,
GeminiGirlGemi

P.S.

Wiem, miało być w skrócie, ale ja tak mam - lubię pisać. :P

• kreatora's avatar
    kreatora
    3 years ago
    @GeminiGirlGemi

Obawiam się ze to się obecnie rzadko zdarza w grze. Właściwie wcale się nie zdarza dla sima który nie jest naukowcem, a nawet naukowiec jest rzadko porywany. Było mnóstwo skarg swego czasu na zbyt częste porwania i EA obniżyla tę opcję prawie do zera w którejś aktualizacji. Moi simowie przy końcu gry mają zawsze 10 poziom logiki, a przez ostatnie 2 lat grania żaden porwany nie został. Przykro mi, ale chyba nie doczekasz sie małego niebieskiego kosmity.

6 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@GeminiGirlGemi

O ile dobrze pamiętam , bo kosmosem mój sim się zajmował lata temu (teraz wciąż cale pokolenia moich simów mieszkają w Sulani - dodatek "Wyspiarskie życie", polecam, bo to najpiękniejszy świat, a mam wszystkie), to szanse na porwanie przez kosmitów zwiększa posiadanie anteny na dachu. Niestety nie pamiętam, czy jest dostępna tylko dla naukowca jako bonus po awansie, czy jest w ogólnej sprzedaży.. (nawiasem mówiąc to najfajniejsza kariera w dodatku "Witaj w pracy")
    Jesli twoj sim chce miec dzidziusia, bez żony, to jednak najłatwiej poderwać jakąś panienkę i zrobić dziecko tradycyjnym sposobem. Niemowlaka do sima przylaczyc sie nie da ale jak juz bedzie maluchem, to wchodzimy do panelu Zarządzanie rodzinami z widoku świata - jest obok Zarzadzania światami - odszukujemy w "Inne rodziny" uwiedzioną panienkę z dziecięciem. klikamy na tą rodzinę , wybieramy opcję przeprowadź - po prawej pojawi sie twoj sim , wybieramy malucha i przylaczamy go do tatusia. Pojawi sie z automatu na parceli twojego sima. Trzeba sie przygotować na to, ze zjawi się głodny, brudny i pragnący towarzystwa.
    Miłego grania 🙂

• GeminiGirlGemi's avatar
    GeminiGirlGemi
    New Adventurer
    3 years ago
    @kreatora

Żonglerkę bobasami między rodzinami to ja mam obcykaną. xD
    W jednym ze scenariuszy mój Sim miał około dwudziestu bękartów. Zabawnie było patrzeć jak męczy się te 7 dni z siódemką nieślubnych dzieci.

A chodzi mi tu głównie o tę kosmiczną ciążę. I tak jak już wspomniałam, nie chcę sobie nic ułatwiać ani modami, ani niepotrzebnymi dodatkowymi zakupami. Chciałabym w szczególności wiedzieć czy ktoś, tak jak ja, próbował zwabić kosmitów bez tych naukowych dodatków.

Raz miałam Simkę w karierze Lekarza i spełniała warunek cechy Geniusza, więc raz czy dwa ją porwali, chociaż nawet nie miała teleskopu. Przy czym kariera Lekarza, to wysoka Logika i tu był drugi warunek.
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @GeminiGirlGemi

Obawiam się ze to się obecnie rzadko zdarza w grze. Właściwie wcale się nie zdarza dla sima który nie jest naukowcem, a nawet naukowiec jest rzadko porywany. Było mnóstwo skarg swego czasu na zbyt częste porwania i EA obniżyla tę opcję prawie do zera w którejś aktualizacji. Moi simowie przy końcu gry mają zawsze 10 poziom logiki, a przez ostatnie 2 lat grania żaden porwany nie został. Przykro mi, ale chyba nie doczekasz sie małego niebieskiego kosmity.
  • GeminiGirlGemi's avatar
    GeminiGirlGemi
    New Adventurer
    3 years ago
    @kreatora

Zatem mamy odpowiedź! :D

Tak coś mnie właśnie zastanawiało, bo pamiętam, że strasznie miałam opory do rozwijania Logiki, żeby mi Sima nie hycnęli. Na szczęście głównie grałam wtedy Simkami, więc i tak nic by z tego nie wyszło, ale teraz przynajmniej wiem (i serdecznie dziękuję), że ślęczenie przy teleskopie bez dodatkowego sprzętu będzie bezowocne.

Dzięki! :D
  • EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Dzięki za potwierdzenie @GeminiGirlGemi i czekamy na kolejny felieton wątek zamieszczony przez Ciebie 🙂 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,323 PostsLatest Activity: 10 minutes ago