Forum Discussion

poposzka's avatar
poposzka
Newcomer
1 month ago

Gra nie uruchamia się

Cześć. Zainstalowałam na PC wersję podstawową The Sims 4. Od samego początku mam taki problem, że gra się uruchamia i na ekranie startowym się kończy, potem po prostu mnie wywala. Próbowałam naprawy, odinstalowałam i zainstalowałam ponownie. Nic nie pomaga. Dlaczego tak się może dziać? Dodam, że nie mam żadnych dodatków.

2 Replies

• poposzka​ 

Jeśli gra The Sims 4 nie uruchamia się prawidłowo po instalacji,
    najczęstszymi przyczynami są niezgodność sterowników, problemy z aplikacją EA lub zablokowany dostęp do plików gry przez oprogramowanie zabezpieczające. Poniżej przedstawiono kroki, które pomogą rozwiązać problem. 
    Podstawowe kroki rozwiązywania problemów

1. Uruchomienie jako administrator: Zarówno aplikację EA (lub Steam), jak i plik wykonywalny gry (TS4.exe lub TS4_x64.exe), należy spróbować uruchomić z uprawnieniami administratora. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę aplikacji/gry i wybierz "Uruchom jako administrator".
       2. Naprawienie plików gry:
           - W aplikacji EA, przejdź do Biblioteki gier, znajdź The Sims 4, kliknij menu z trzema kropkami na kafelku gry i wybierz opcję "Napraw".
           - W aplikacji Steam, kliknij prawym przyciskiem myszy na grze w bibliotece, wybierz Właściwości, przejdź do zakładki Zainstalowane pliki i wybierz "Sprawdź spójność plików gry".
       3.  Aktualizacja sterowników: Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki karty graficznej (NVIDIA, AMD lub Intel) oraz aktualizacje systemu Windows.
       4. Wyłączenie nakładki w grze: Funkcje nakładki (overlay) w aplikacjach EA lub Steam mogą powodować problemy. Wyłącz je w ustawieniach aplikacji.
        5. Sprawdź oprogramowanie antywirusowe: Oprogramowanie antywirusowe lub Windows Defender może blokować dostęp gry do jej plików. Dodaj plik wykonywalny gry (TS4.exe) do listy wyjątków (bezpiecznych aplikacji) w ustawieniach programu antywirusowego. 

Zaawansowane kroki

1. Przenieś folder The Sims 4:
          -  Przejdź do folderu Dokumenty\Electronic Arts\.
          - Przenieś cały folder The Sims 4 na pulpit (spowoduje to utworzenie nowego, czystego folderu przy następnym uruchomieniu gry).
          - Spróbuj uruchomić grę ponownie. Jeśli gra się uruchomi, oznacza to, że problem leżał w plikach konfiguracyjnych lub modach w starym folderze.
      2. Wyczyść pamięć podręczną aplikacji EA: Skorzystaj z funkcji czyszczenia pamięci podręcznej w ustawieniach aplikacji EA, co może pomóc w rozwiązaniu problemów z ładowaniem.
      3. Sprawdź modyfikacje (mody i CC): Jeśli używasz modów lub zawartości niestandardowej (Custom Content - CC), mogą one być niekompatybilne z aktualną wersją gry. Przenieś folder       Mods z folderu The Sims 4 na pulpit i spróbuj uruchomić grę bez nich. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 20 hours ago
7,611 Posts