Forum Discussion

poposzka's avatar
poposzka
Newcomer
13 days ago

Gra nie uruchamia się

Cześć. Zainstalowałam na PC wersję podstawową The Sims 4. Od samego początku mam taki problem, że gra się uruchamia i na ekranie startowym się kończy, potem po prostu mnie wywala. Próbowałam naprawy, odinstalowałam i zainstalowałam ponownie. Nic nie pomaga. Dlaczego tak się może dziać? Dodam, że nie mam żadnych dodatków.

2 Replies

• poposzka​ 

Jeśli gra The Sims 4 nie uruchamia się prawidłowo po instalacji,
    najczęstszymi przyczynami są niezgodność sterowników, problemy z aplikacją EA lub zablokowany dostęp do plików gry przez oprogramowanie zabezpieczające. Poniżej przedstawiono kroki, które pomogą rozwiązać problem. 
    Podstawowe kroki rozwiązywania problemów

1. Uruchomienie jako administrator: Zarówno aplikację EA (lub Steam), jak i plik wykonywalny gry (TS4.exe lub TS4_x64.exe), należy spróbować uruchomić z uprawnieniami administratora. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę aplikacji/gry i wybierz "Uruchom jako administrator".
       2. Naprawienie plików gry:
           - W aplikacji EA, przejdź do Biblioteki gier, znajdź The Sims 4, kliknij menu z trzema kropkami na kafelku gry i wybierz opcję "Napraw".
           - W aplikacji Steam, kliknij prawym przyciskiem myszy na grze w bibliotece, wybierz Właściwości, przejdź do zakładki Zainstalowane pliki i wybierz "Sprawdź spójność plików gry".
       3.  Aktualizacja sterowników: Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki karty graficznej (NVIDIA, AMD lub Intel) oraz aktualizacje systemu Windows.
       4. Wyłączenie nakładki w grze: Funkcje nakładki (overlay) w aplikacjach EA lub Steam mogą powodować problemy. Wyłącz je w ustawieniach aplikacji.
        5. Sprawdź oprogramowanie antywirusowe: Oprogramowanie antywirusowe lub Windows Defender może blokować dostęp gry do jej plików. Dodaj plik wykonywalny gry (TS4.exe) do listy wyjątków (bezpiecznych aplikacji) w ustawieniach programu antywirusowego. 

Zaawansowane kroki

1. Przenieś folder The Sims 4:
          -  Przejdź do folderu Dokumenty\Electronic Arts\.
          - Przenieś cały folder The Sims 4 na pulpit (spowoduje to utworzenie nowego, czystego folderu przy następnym uruchomieniu gry).
          - Spróbuj uruchomić grę ponownie. Jeśli gra się uruchomi, oznacza to, że problem leżał w plikach konfiguracyjnych lub modach w starym folderze.
      2. Wyczyść pamięć podręczną aplikacji EA: Skorzystaj z funkcji czyszczenia pamięci podręcznej w ustawieniach aplikacji EA, co może pomóc w rozwiązaniu problemów z ładowaniem.
      3. Sprawdź modyfikacje (mody i CC): Jeśli używasz modów lub zawartości niestandardowej (Custom Content - CC), mogą one być niekompatybilne z aktualną wersją gry. Przenieś folder       Mods z folderu The Sims 4 na pulpit i spróbuj uruchomić grę bez nich. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 4 days ago
7,568 Posts