@AlexaGabi
No właśnie, opisany przez ciebie problem w obu tematach dowodzi, że w grze nadal masz zepsute mody. Nie wystarczy usunąć z gry" niektóre mody", musisz usunąć z gry wszystkie zepsute mody oraz zepsute obiekty CC.
Wina nie leży również po stronie zakładki "niegrani simowie", poświęciłam dzisiaj na twój problem kilka godzin i przetestowałam te komunikaty w swojej testowej grze (czyli w grze bez żadnych modów/CC) i u mnie wszystko jest w porządku. Na skrzynce dostaję komunikaty o narodzinach i innych chwilach z całego simowego świata, także o nieaktywnych rodzinach, które znajdują się w skrzyni rodzin. Dlatego nie może być mowy o winie leżącej po stronie zakładki "niegrani simowie".
Niestety, jeżeli chcesz mieć w grze mody/obiekty CC (jak je odróżnić od siebie - opisałam w poradniku) to musisz nauczyć się z nich korzystać, a także śledzić wszystkie aktualizacje gry, bo w nich jest opisane, w co każda aktualizacja ingeruje.
Musisz też wiedzieć, że każda aktualizacja gry psuje wszystkie mody i nie wolno ich dodawać ponownie do gry. Na miejsce niektórych z nich można wyszukać ich aktualizacje.
Aktualizacje gry psują też niektóre obiekty CC zarówno z trybu "CAS", jak i z trybu "kupna/budowy" - a które to są, zależy to od rodzaju aktualizacji.
Nie wszystkie jednak mody i obiekty CC są na bieżąco aktualizowane i także trzeba o tym wiedzieć.
W poradniku zostało dokładnie opisane co trzeba zrobić, ale może i tutaj napiszę w punktach, wtedy lepiej zrozumiesz.
1. Wyjmij z gry cały folder Mods na pulpit komputera (i nie wkładaj go z powrotem do gry!)
2. Z katalogu Documents\Electronic Arts\The Sims 4 , usuń następujące pliki/foldery:
- cache,
- cachestr,
- onlinethumbnailcache,
- localthumbcache,
gra je odbuduje po ponownym włączeniu.
3. Napraw grę na EA App
4. Wejdź do gry, żeby zakończyć naprawę i sprawdź rozgrywkę bez modów/CC. Wyjdź z gry bez zapisywania.
Jeżeli będzie wszystko w porządku i pojawią się historie rodzin to:
5. Z folderu Mods znajdującego się na pulpicie komputera małymi partiami - po parę sztuk - przekładaj mody/CC do nowo utworzonego folderu Mods, a następnie włącz grę i sprawdź, czy nie zakłócają jej działania. Czynność tę powtarzaj do momentu, aż nie znajdziesz wszystkich nieaktualnych modów/CC.
Podaję raz jeszcze link do poradnika:
https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863
Edit: Długość życia Simów nie ma znaczenia, gdyż historia każdej simowej rodziny tworzy się zarówno w normalnym życiu, jak i w długim.