Forum Discussion

AlexaGabi's avatar
AlexaGabi
Seasoned Traveler
2 years ago
Solved

Historie sąsiedzkie - simowie nie chcą mieć dzieci i zwierząt

Cześć. Simowie z innych rodzin "niegrani" nie chcą mieć dzieci ani ich adoptować oraz nie chcą mieć zwierząt. W historiach sąsiedzkich te ustawienia są włączone ale za każdym razem gdy klikam na skrzynkę pocztową pojawia się komunikat "Nic ciekawego nie wydarzyło się w ostatnim czasie, spróbuj ponownie później" Nie wiem co dalej mam robić, ja chcę, żeby inne rodziny urozmaiciły swoje życie (kariera i śmierć w wypadkach działają poprawnie). Proszę o pomoc.

• @AlexaGabi 

Jeżeli grasz kilkoma rodzinami na zmianę to te, którymi aktualnie nie grasz, stają się rodzinami NPC i gra traktuje je tak samo, jak rodziny wygenerowane przez nią, czyli rodziny Maxis-a.

Bez sensu jest usuwanie rodzin Maxis-a, to jak rozdzielanie włosa na czworo. 🙂

Jeżeli chcesz mojej rady to zrób tak:

- Skopiuj sobie ten nowy folder The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie ze starej rozgrywki przenieś do tego nowego folderu w, w którym teraz grasz, zarówno cały folder Tray, jak i cały folder Saves i zamień je z nowymi folderami.

- Następnie włącz grę i sprawdź rozgrywkę.

- Dopiero wtedy będziesz mogla się przekonać, jak teraz działa gra, a myślę, że powinno być dobrze, gdyż zapis w folderze "saves" może dobrze działać, bowiem inne zepsute pliki z tej rozgrywki  zostały w starym folderze.

Na przyszłość też zapisuj grę tylko według opcji "zapisz jako", gdyż zwykle zapisy zapisują rozgrywkę jedną na drugiej.

Myślę, że temat wyczerpałam.

Dobrej zabawy w grze!

14 Replies

• AlexaGabi's avatar
    AlexaGabi
    Seasoned Traveler
    2 years ago

Wyniki "testów" dotyczą historii sąsiedzkich.

Metoda działania: dopisać człon "stara rozgrywka" do folderu The Sims 4.

Wyniki: 

- Simowie wygenerowane przez Maxis chcą mieć zwierzę/dziecko

- Simowie (NPC) wygenerowane przez grę:

- Rodzina Test1 dodana do "granych" rodzin adoptuje dziecko -> rodzina Test1 dodana do "niegranych" rodzin adoptuje kota i niemowlę (status - przyjaciel).

- Rodzina Test5 ("niegrane" rodziny o niestandardowej konfiguracji historii (adoptuj dziecko, miej dziecko, adoptuj zwierzę)) nie adoptuje dziecka/zwierzęcia.

- Rodzina Test6 (włączone historie sąsiedzkie ale nie podświetlone ikony (rodziny 'niegrane")) nie adoptuje dziecka/zwierzęcia.

- Po przybyciu do weterynarii pojawiają się nowi simowie z psem/kotem (spawn) - brak adopcji.

Moja gra jest zepsuta, nie pomaga opcja "napraw grę', usunięcie modów i folderów cache też nie pomagają. Czy można to gdzieś zgłosić?

I jeszcze co jakiś czas dostaję komunikat o braku jakiegoś przedmiotu z trybu budowania. Nie wiem, czy to ma związek z problemem, ja już nie wiem, nie daję rady a bardzo bym chciała, żeby gra działała sprawnie.

• AlexaGabi's avatar
    AlexaGabi
    Seasoned Traveler
    2 years ago

JEST! Już wiem na czym polegał problem! Nie powinnam usuwać rodzin wygenerowanych przez Maxis. Włączyłam ustawienie historii sąsiedzkich "adoptuj psa/kota/dziecko, miej dziecko", rezultat: dwie rodziny, przeprowadzone na parcelę adoptowały niemowlęta, jedna rodzina "Landgraab" - urodziło się w rodzinie niemowlę. Nie powinnam była usuwać tych rodzin przez Maxis, bo to można by powiedzieć, że to takie "fundamenty" aby gra działała poprawnie. Dziękuję bardzo za poświęcony czas w pomocy naprawie tego błędu i to była moja pomyłka. Na przyszłość nie będę usuwać Maxisowych rodzin. Jeszcze raz bardzo dziękuję. 🙂 - Problem rozwiązany. W razie wątpliwości będę pisać na forum.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@AlexaGabi 

Bardzo się cieszę, że w końcu udało ci się naprawić grę. Gratuluję i życzę udanej zabawy! 🙂

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

@AlexaGabi na błędach się uczymy i bardzo się cieszę, że znalazłaś rozwiązanie i podzieliłaś się nim z nami +XP.

Razem z @danuta720 prowadziłyście niezłe dochodzenie 🙂

Po tym wszystkim możecie się zrelaksować - zapraszam do naszej Kreatywnej Przestrzeni.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 3 hours ago
7,637 Posts