Klawisz podnoszenia - problem!
Hej.
Ostatnio na promocji Origin zakupiłam The Sims 4. Podczas budowania zauważyłam, że klawisz 9( (ten u góry) oprócz tego, że unosi mi przedmioty, maksymalnie oddala mi mapę i obraca (zawsze w ten sam sposób) kamerę. W związku z tym unoszenie przedmiotów jest diabelnie uciążliwe. Z kolei zarówno 9 jak i 0 z klawiatury numerycznej w ogóle nie działają w żaden sposób na przedmioty. Pytanie brzmi - czy ktoś też tak ma i czy jest sposób by to naprawić?
Od razu zaznaczę również, że korzystam z kamery Sims 3, bo jest dla mnie po prostu lepsza i bardziej intuicyjna (a poza tym nie mogę obracać przedmiotów na kamerze z Sims 4???). Czy jedyną opcją jest odinstalowanie i ponowna instalacja gry? 🤨
Witaj @EngyOfficial
Także polecam kamerę z The Sims 3, działa ona niezależnie od budowlanych kodów, więc nie musisz się martwic, że coś zepsujesz.. 🙂
Przed podnoszeniem/obniżaniem wszystkich obiektów potrzeba uruchomić klawisze ALT lub CTRL. Należy je włączyć/przytrzymać przed przesunięciem przedmiotu, z tym, że:
1. Obrazy, półki i inne bibeloty, można również przesuwać na boki.
- przytrzymaj klawisz ALT/lub Ctrl, a następnie chwyć obraz /kwiat, (inne przedmioty ścienne) i przesuwaj go po ścianie w góra>dół>prawo>lewo.
2. Do podnoszenia innych przedmiotów (meble,dekoracje, rośliny, lampy..) - przytrzymując klawisz ALT/CTRL dodatkowo uruchamiamy:
- klawisz 9 - przytrzymaj klawisz ALT/lub Ctrl+9, a następnie chwyć przedmiot i przesuwaj go do góry.
- klawisz 0 - przytrzymaj klawisz ALT/ lub Ctrl+0), a następnie chwyć przedmiot i przesuwaj go w dół.
Uwaga: wszystkie przedmioty są przyczepione do ścian, bądź podłoża (tzw. slotami) i żeby orientacyjnie trzymały się na nim to musisz patrzeć, czy nie kolidują z innymi przedmiotami znajdującymi się pod/nad/obok nich. Inaczej po ponownym uruchomieniu gry mogą odpaść, obniżyć się lub całkowicie zniknąć z działki.
Przy okazji, polecam także kod bb.moveobjects, pozwala on na budowanie/przesuwanie obiektów poza siatką. Kod ten należy włączać w trybie okolicy, przed wejściem na działkę.
Pozdrawiam.