Forum Discussion

EngyOfficial's avatar
6 years ago
Solved

Klawisz podnoszenia - problem!

Hej.

Ostatnio na promocji Origin zakupiłam The Sims 4. Podczas budowania zauważyłam, że klawisz 9( (ten u góry) oprócz tego, że unosi mi przedmioty, maksymalnie oddala mi mapę i obraca (zawsze w ten sam sposób) kamerę. W związku z tym unoszenie przedmiotów jest diabelnie uciążliwe. Z kolei zarówno 9 jak i 0 z klawiatury numerycznej w ogóle nie działają w żaden sposób na przedmioty. Pytanie brzmi - czy ktoś też tak ma i czy jest sposób by to naprawić?

Od razu zaznaczę również, że korzystam z kamery Sims 3, bo jest dla mnie po prostu lepsza i bardziej intuicyjna (a poza tym nie mogę obracać przedmiotów na kamerze z Sims 4???). Czy jedyną opcją jest odinstalowanie i ponowna instalacja gry? 🤨

• Witaj @EngyOfficial 

Także polecam kamerę z The Sims 3, działa ona niezależnie od budowlanych kodów, więc nie musisz się martwic, że coś zepsujesz..  🙂

Przed  podnoszeniem/obniżaniem wszystkich obiektów potrzeba uruchomić klawisze ALT lub CTRL.  Należy je włączyć/przytrzymać przed przesunięciem przedmiotu, z tym, że:

1. Obrazy, półki i inne bibeloty, można również przesuwać na boki.

- przytrzymaj klawisz ALT/lub Ctrl, a następnie chwyć obraz /kwiat, (inne przedmioty ścienne) i przesuwaj go po ścianie w góra>dół>prawo>lewo

2. Do podnoszenia innych przedmiotów (meble,dekoracje, rośliny,  lampy..) - przytrzymując klawisz ALT/CTRL dodatkowo uruchamiamy:

klawisz 9 - przytrzymaj klawisz ALT/lub Ctrl+9, a następnie chwyć przedmiot i przesuwaj go do góry.

klawisz 0 - przytrzymaj klawisz ALT/ lub Ctrl+0), a następnie chwyć przedmiot i przesuwaj go  w dół.

Uwaga: wszystkie przedmioty są przyczepione do ścian, bądź podłoża (tzw. slotami) i żeby orientacyjnie trzymały się na nim to musisz patrzeć, czy nie kolidują z innymi przedmiotami znajdującymi się pod/nad/obok nich. Inaczej po ponownym uruchomieniu gry mogą odpaść, obniżyć się lub całkowicie zniknąć  z działki.

Przy okazji, polecam także kod bb.moveobjects, pozwala on na budowanie/przesuwanie obiektów  poza siatką. Kod ten należy włączać w trybie okolicy, przed wejściem na działkę.

Pozdrawiam.

5 Replies

• Witaj @EngyOfficial 

Także polecam kamerę z The Sims 3, działa ona niezależnie od budowlanych kodów, więc nie musisz się martwic, że coś zepsujesz..  🙂

Przed  podnoszeniem/obniżaniem wszystkich obiektów potrzeba uruchomić klawisze ALT lub CTRL.  Należy je włączyć/przytrzymać przed przesunięciem przedmiotu, z tym, że:

1. Obrazy, półki i inne bibeloty, można również przesuwać na boki.

- przytrzymaj klawisz ALT/lub Ctrl, a następnie chwyć obraz /kwiat, (inne przedmioty ścienne) i przesuwaj go po ścianie w góra>dół>prawo>lewo

2. Do podnoszenia innych przedmiotów (meble,dekoracje, rośliny,  lampy..) - przytrzymując klawisz ALT/CTRL dodatkowo uruchamiamy:

klawisz 9 - przytrzymaj klawisz ALT/lub Ctrl+9, a następnie chwyć przedmiot i przesuwaj go do góry.

klawisz 0 - przytrzymaj klawisz ALT/ lub Ctrl+0), a następnie chwyć przedmiot i przesuwaj go  w dół.

Uwaga: wszystkie przedmioty są przyczepione do ścian, bądź podłoża (tzw. slotami) i żeby orientacyjnie trzymały się na nim to musisz patrzeć, czy nie kolidują z innymi przedmiotami znajdującymi się pod/nad/obok nich. Inaczej po ponownym uruchomieniu gry mogą odpaść, obniżyć się lub całkowicie zniknąć  z działki.

Przy okazji, polecam także kod bb.moveobjects, pozwala on na budowanie/przesuwanie obiektów  poza siatką. Kod ten należy włączać w trybie okolicy, przed wejściem na działkę.

Pozdrawiam.

• Hejka.

Ja mam kamerę w sims 4 i trochę załapałam

jak i co się w nim robi. Podam jeden z przykładów:obracać przedmioty można za pomocą myszki. Trzeba przycisną prawy przycisk myszy tylko szypko.

Życzę miłego dzionka😁

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,063 PostsLatest Activity: 40 minutes ago