1. Wykonałam wszystkie standardowe kroki: aplikacja EA App oraz gra zostały w pełni naprawione opcją „Napraw”. Sterowniki karty graficznej są najnowsze, nakładka EA (In-game overlay) jest całkowicie wyłączona, a gra nie ma wymuszonych żadnych modów ani dodatkowych komend startowych. Laptop gamingowy działa na stałym zasilaniu sieciowym w trybie najwyższej wydajności.
2. Twardy dowód (Podgląd zdarzeń i crash log):
Gra nieustannie crashuje do pulpitu. Windows w Podglądzie zdarzeń generuje kod błędu 0xc0000005 (Naruszenie praw dostępu/pamięci) bezpośrednio w pliku TS4_x64_fpb.exe. Oficjalny plik gry lastCrash.txt wskazuje jednoznacznie na problem przy uruchamianiu w trybie DirectX 11 (Release.DX11). Co ważne, inne wymagające i nowe gry (np. Anno 117) działają na tym samym komputerze bezbłędnie i stabilnie, co wyklucza jakąkolwiek awarię mojego sprzętu.
3. Kluczowy argument z nowym folderem :
Zrobiłam test z całkowitym usunięciem (zmianą nazwy) folderu The Sims 4 z Dokumentów, aby gra wygenerowała czysty profil:
Za pierwszym razem na zupełnie nowym folderze i czystym zapisie gra uruchamia się i pozwala grać.
Przy drugim uruchomieniu czas do crashu skraca się do kilkunastu minut.
Przy trzecim i każdym kolejnym uruchomieniu gra wyrzuca błąd 0xc0000005 już po około 1-2 minutach.
To jednoznacznie dowodzi, że silnik gry po majowej aktualizacji (HotFix) ma krytyczny błąd w sposobie, w jaki modyfikuje i nadpisuje własne pliki lokalne/tymczasowe (np. cache) przy kolejnych sesjach. Problem leży w optymalizacji kodu gry, a nie po stronie użytkownika. Proszę o przekazanie tego raportu do zespołu technicznego w celu wydania oficjalnej łatki naprawczej.
Inne wykonane czynności są opisane w poprzednich odpowiedziach. Odinstalowałam nawet OneDrive i sprawdzianami czy antywirus nie blokuje.
Dziękuję wszystkim za pomoc.