Forum Discussion

asapjulia's avatar
4 years ago
Solved

Licealne lata. Nie działa mi bal maturalny, nie mam go w kalendarzu.

Licealne lata. Nie działa mi bal maturalny, nie mam go w kalendarzu. Próbowałam w grze bez modów i dalej nie działa.

Mogę zaprosić na bal a także dostałam infomację że bal się odbędzie, jedyne co to nie mam w kalendarzu wydarzenia i nie wiem kiedy będzie ani czy moi simowie będą mogli na niego iść.

• @asapjulia

Usunięcie modów to za mało
    Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry. Usuń z folderu gry także plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
    Idź na Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw. Musisz poczekać aż Origin sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.
    Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i i sprawdź czy nadal masz ten bład.
    Jesli blad zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje modów, których używasz.
    Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
    Przeczytaj tez ten podrecznik
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

9 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago
    @asapjulia

Usunięcie modów to za mało
    Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry. Usuń z folderu gry także plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
    Idź na Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw. Musisz poczekać aż Origin sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.
    Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i i sprawdź czy nadal masz ten bład.
    Jesli blad zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje modów, których używasz.
    Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
    Przeczytaj tez ten podrecznik
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message
  • @asapjulia Ja za to mam go w kalendarzu, ale nie dostaję okna wyboru, że mogę na niego iść. Gdy udaje się do audytorium w momencie, kiedy bal miał się odbyć, to nic sie nie dzieje. Mogę na niego zaprosić i dostaje powiadomienie, że niedługo się odbędzie, ale nic poza tym, moi simowie tylko dostają uczucie "niechęć przez brak zaproszenia na bal" mimo, że wszystko robiłam dobrze.
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago
    @weronikalupa m

Podejrzewam, że to tez sprawka nieaktualnych modów modów -zajrzyj dio mojego postu powyzej .
    Jesli nie masz modów i CC - to wywal te foldery i plik wymienione wyzej z folderu gry w Dokumenty/Electronic Arts i napraw gre na Origin
  • Zrobiłam wszystko tak jak w poradniku i nic się nie zmieniło. Mam ten sam opisany problem.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @musttbestrong

1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    2. Nastepnie napraw gre na Origin czy EA ap
    Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie
    Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )
    3. Wlacz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem i sprawdź czy nadal masz te bledy
    4. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    6. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być moze blad ten wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    7.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli mialas jakies obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.
  • Hej, udało mi się rozwiązać problem.

Po pierwsze zrobiłam wszystko to, co w poradniku poniżej. Z innego wątku przeczytałam też, że jeśli miałaś MCC (ja miałam) to usuń też plik Options.

Potem wyłączyłam opcje starzenia się w opcje gry -> rozgrywka (dla moich i nieaktywnych simów)

Od razu po wyłączeniu starzenia się, bal maturalny pokazał się w kalendarzu. Zrobiłam eksperyment, włączyłam z powrotem i bal zniknął. Zatem u mnie problemem było starzenie się, oczywiście wyłączyłam je tylko dzień przed balem, a potem przywróciłam ustawienia.

Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu u Ciebie 🙂 

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @musttbestrong

Masz najnowszą aktualną wersje MCC 2022_5_ 00?
    Bo takie bledy wyskakiwaly w tej starszej, nieaktualnej juz wersji tego modu

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,327 PostsLatest Activity: 2 hours ago