Forum Discussion

martysias's avatar
martysias
Seasoned Novice
26 days ago
Solved

Nie mogę uruchomić konsoli kodów Ctrl + Shift + C

Nie mogę uruchomić konsoli kodów Ctrl + Shift + C w grze The Sims 4 na PC. Zrobiłam już następujące rzeczy, bez efektu: wyłączyłam mody usuwając je z folderu Mods, wyłączyłam nakładki w grze, zmieniałam tryb okna i pełnego ekranu, resetowałam ustawienia gry usuwając stary folder ustawień, przenosiłam stare save'y, naprawiałam grę w EA App. Klawiatura sprawdzona - wszystkie klawisze działają.

Nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić. Odinstalowanie gry jest dla mnie ostatecznością.

• rozwiązałam problem dopisując linijkę "EnableConsole=1" w folderze ustawień :)) Dziękuję wszystkim za pomoc!!

9 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    25 days ago

Hej martysias​ 

Dziękiz a twój post. Skoro podstawowe rzeczy masz już za sobą, to poniżej zamieszczam kroki, które pomogły innym graczom w podobnej sytuacji oraz link do tematu 

1. Przełącz chwilowo Układ klawiatury w Windows na EN (US) i uruchom grę ponownie. W wielu przypadkach konsola nie reaguje przy PL/INNYCH układach.
    2. Czasem Windows albo inne programy działające w tle „zabierają” skrót Ctrl + Shift + C, zanim trafi on do gry. Wtedy The Sims 4 w ogóle go nie widzi, mimo że klawiatura działa poprawnie. Najczęściej robią to:

• Xbox Game Bar (wbudowana funkcja Windows do nagrywania i skrótów),
      • PowerToys (narzędzie Microsoft do skrótów i usprawnień),
      • programy producenta klawiatury lub laptopa (np. obsługa klawiszy funkcyjnych).

Dlatego warto je tymczasowo wyłączyć, uruchomić grę jeszcze raz i sprawdzić, czy konsola kodów zacznie działać. Jeśli tak, to znaczy, że jeden z tych programów blokował skrót.

3. Uruchom grę jako administrator. Nie tylko EA App, ale też TS4_x64.exe (prawy klik > uruchom jako administrator).
    4. Sprawdź sposób wciskania skrótu klawiszowego. Na części laptopów i klawiatur skrót Ctrl + Shift + C nie działa, jeśli wciśniesz wszystkie klawisze dokładnie w tym samym momencie. Spróbuj takiej kolejności:

• Przytrzymaj Ctrl i nie puszczaj.
      • Nadal trzymając Ctrl, przytrzymaj Shift.
      • Kliknij tylko C (nie przytrzymuj go) i od razu puść wszystkie klawisze.

Daj znac jak Ci poszlo.

• martysias's avatar
    martysias
    Seasoned Novice
    24 days ago

Dziękuję za pomoc, lecz żadna z tych rzeczy nie pomogła ;(

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    24 days ago

martysias​ 

Z katalogu Dokumenty przesuń folder The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie włącz grę ( wejdziesz przez CAS> tam wybierz Sima i umieść go w jakimś domu) > i sprawdź, czy działa konsola kodów.

• martysias's avatar
    martysias
    Seasoned Novice
    23 days ago

nie pomoglo, wychodzi na to, ze problem nie jest ze strony gry

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    23 days ago

martysias​ 

Myślę, że pobrałaś jakieś programy, które unieruchamiają w grze te kody/klawisze klawiatury>przejmują ich rolę.

Wypróbuj te porady, które cznalazłam w internecie:

Aby wyłączyć działające w tle programy na PC z systemem Windows, najskuteczniej jest użyć Menedżera zadań (Ctrl+Shift+Esc), przechodząc do zakładki „Uruchamianie” i wyłączając zbędne aplikacje. Alternatywnie, w ustawieniach prywatności można wyłączyć działanie aplikacji w tle, a w Menedżerze zadań (Procesy) wymusić zamknięcie zasobożernych aplikacji.

Oto szczegółowe metody:

• Menedżer Zadań - Procesy (Zamknięcie bieżących): Naciśnij Ctrl + Shift + Esc, znajdź aplikację, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz „Zakończ zadanie”.
    • Menedżer Zadań - Uruchamianie (Blokada startu): W Menedżerze zadań przejdź do zakładki „Uruchamianie” (lub „Aplikacje autostartu” w Win 11), kliknij prawym przyciskiem myszy na zbędny program i wybierz „Wyłącz”.
    • Ustawienia systemu (Windows 10/11): Przejdź do Ustawienia > Prywatność > Aplikacje w tle i wyłącz opcję „Zezwalaj aplikacjom na działanie w tle”. W Windows 11 można to znaleźć także w Ustawienia > Aplikacje > Aplikacje i funkcje, wybierając "Opcje zaawansowane" przy konkretnej aplikacji.
    • Konfiguracja systemu (msconfig): Naciśnij Win + R, wpisz msconfig, przejdź do „Usługi”, zaznacz „Ukryj wszystkie usługi Microsoft” i wyłącz niepotrzebne.
    •  

Uwaga: Nie wyłączaj procesów systemowych oraz antywirusów, aby uniknąć niestabilności systemu.

Praktyczne wskazówki znajdziesz także  na stronach Microsoftu i na YouTube:

• martysias's avatar
    martysias
    Seasoned Novice
    18 days ago

sprawdzalam programy w tle juz wczesniej, odinstalowalam i zainstalowalam gre ponownie, podlaczylam inną klawiature, nic nie pomoglo.

• martysias's avatar
    martysias
    Seasoned Novice
    18 days ago

rozwiązałam problem dopisując linijkę "EnableConsole=1" w folderze ustawień :)) Dziękuję wszystkim za pomoc!!

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 1 day ago
7,645 Posts