Forum Discussion

themartynkka's avatar
themartynkka
Rising Novice
1 month ago
Solved

Nie mogę zapisać starego save'a ani zacząć nowej gry (pc)

Po aktualizacji 21.07.2026r. a potem aktualizacji naprawiającej tą aktualizację (xd) nie mogę zapisać gry na starym save, wyskakuje mi błąd 21. Odinstalowałam i zainstalowałam grę na nowo, naprawiłam ją i dalej nic.

Wyciągnęłam folder ze starym savem przed reinstalacją, włożyłam jego zawartość do nowego folderu który się wygenerował, wcześniej przy innych niszczących grę aktualizacjach gdzie wymagana była reinstalka zdarzało mi się że stare savey mają ten błąd i jest to dla mnie niestety czysta ruletka nie wiem co robię nie tak, czasami zadziała czasami nie. Włączyłam grę z modami ale tylko CAS, żadnych skryptowych bo cała rozgrywka i wygląd simów na nich polega.

Jak próbuje zacząć nową rozgrywkę (bez modów i z modami) to działa mi CAS, ale zawiesza się (?) na stałe jak kliknę graj -> zapisz i graj. Gra się nie wywala ani nic, nie mogę co prawda kliknąć X żeby zamknąć to okno ale mogę nacisnąć ESC i wrócić do sima którego stworzyłam i coś pozmieniać. Nie mam możliwości zapisać go w galerii bo wyskakuje mi kolejny błąd.

4 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej themartynkka​ 

Dzięki za bardzo dokładny opis – widać, że zrobiłaś już naprawdę dużo. 

Spróbuj proszę dokładnie tego:
    - sprawdź czy folder Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4 nie jest w OneDrive (albo innej chmurze) – jeśli tak, wyłącz synchronizację lub przenieś folder lokalnie
    - upewnij się, że folder „The Sims 4” nie jest ustawiony jako „tylko do odczytu” (prawy klik > właściwości)
    - uruchom grę jako administrator i spróbuj zapisać nową grę bez żadnych modów
    - wejdź do folderu gry i sprawdź, czy po próbie zapisu pojawiają się nowe pliki w „saves” – jeśli nie, gra nadal nie ma dostępu

To, że nie możesz zapisać nawet nowej gry i używać galerii, jest kluczowe – to praktycznie zawsze oznacza problem z zapisem plików, a nie uszkodzony save.

Daj znać jeszcze jedną rzecz – czy masz włączony OneDrive lub czy Dokumenty są zsynchronizowane z chmurą.

• themartynkka's avatar
    themartynkka
    Rising Novice
    1 month ago

Musiałam wyczyścić pamięć podręczną w aplikacji EA

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 14 hours ago
7,886 Posts