Origin pokazuje brak miejsca na dysku...
Podczas wrześniowej aktualizacji The Sims 4 (Przygotowanie 6.45 GB) wyskakuje komunikat, że jest za mało miejsca na wybranym dysku. Mam miejsce na dyskach (11 GB na dysku D gdzie zainstalowana jest gra + 40 GB na dysku C). I tak był duży zapas, ale z dysku D poprzenosiłam już wszystko co mogłam - została tylko gra. Co dalej?
Hej @Cynamonek89
Obecnie gra The Sims 4 potrzebuje przynajmniej 15 GB miejsca na dysku do poprawnego działania (+ dodatkowe 1 GB na zapisane gry/zawartość zmodyfikowaną), zatem najlepszym wyjściem w obecnej chwili będzie przeinstalowanie jej na dysk C.
W tym celu:
1. Z katalogu Dokumenty/Electronic Arts skopiuj folder gry The Sims 4 na pulpit komputera.
2. Odinstaluj grę.
3. Jeżeli masz Windows 7. 8, 8.1 lub 10 to po usunieciu gry z komutera, przeczyść go programem CCleaner.
4. Uruchom ponownie komputer.
5. Zainstaluj grę na dysku C.
6. Włącz grę, a następnie wybierz jakiegokolwiek Sima z CAS i zakwateruj go w jakimś domu (może też być pusta dzialka).
7. Zapisz grę wedlug opcji: "zapisz jako".
8. Wyjdź z gry.
9. Wejdź do katalogu Dokumenty/Electronic Arts i do nowo utworzonego folderu The sims 4 dodaj jakąś nazwę, np. The Sims 4 - nowa gra.
10. Teraz do katalogu Dokumenty/Electronic Arts ) skopiuj folder The sims 4 (starej gry) z pulpitu komputera - pod folderem nowej gry.
11. Włącz grę i sprawdź, czy wszystko jest w porządku.
Uwaga: to działanie jest tymczasowe, gdyż w listopadzie pojawi się następna, duża aktualizacja i nie bedzie ona ostatnią aktualizacją. Na każdą aktualizację będziesz potrzebowała dodatkowego miejsca na dysku.
W listopadzie zmienią się też wymagania gry:
1. SYSTEM OPERACYJNY: Windows 7 SP1, Windows 8 / 8, Windows 8.1, Windows 10 (wymagane wersje 64-bitowe) - to oznacza, że system 32-Bit-owy zostanie dla gry The sims 4 wyłączony.
2. Wymagania minimalne: DYSK TWARDY: Co najmniej 15 GB wolnego miejsca na dysku twardym oraz co najmniej 1 GB dodatkowego miejsca na zawartość zmodyfikowaną i zapisane gry.
3. Wymagania zalecane: PAMIĘĆ RAM: 8 GB, Dysk Twardy: 18 GB wolnego miejsca.
Przy czym musisz wziąć także pod uwagę, że do każdego nowo zakupionego dodatku/pakietu/akcesorow bedziesz potrzebowala dodatkowego miejsca na dysku.
Pozdrawiam.