Forum Discussion

OnciPonci's avatar
OnciPonci
New Traveler
2 months ago

Potrzeby simów

Po aktualizacji z 4 listopada, moi simowie, którzy idą do pracy lub do szkoły, nie zaspokajają tam swoich potrzeb głodu i pęcherza. Wracają do domu w krytycznym stanie, często, z wpadką z pęcherzem od razu po pojawieniu się na parceli domowej. Nie posiadam modów. Kolekcja cała, oprócz kitów z 13 listopada.

7 Replies

• OnciPonci's avatar
    OnciPonci
    New Traveler
    2 months ago

Niestety nie. Problem nadal występuje. Jeśli na maxa ich wypieszczę przed wyjściem, to nie jest źle, ale gorzej gdy tego nie zrobię. Po prostu w szkole/w pracy nadal nie dbają o swoje potrzeby. Czyszczenie pamięci nie pomogło, naprawa też nie.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 months ago

OnciPonci​ 

Jeżeli Simy same idą do pracy/szkoły stają się Simami NPC, a wtedy nie będą dbać o swoje potrzeby. Jedynie, gdy pójdziesz z Simem do pracy/szkoły, wtedy możesz im zaspokoić potrzeby.

Jeżeli posiadasz dodatek "Licealne Lata" to  w szkole znajdziesz stołówkę i podczas przerwy lekcyjnej, będziesz mogła tam nakarmić Sima. Oczywiście w szkole także znajdują się toalety. 

Natomiast miejsca pracy to zazwyczaj tzw. "królicze nory".  Wyjątkiem są: Laboratorium, posterunek policji, oraz szpital - w tych miejscach możesz razem z Simem pójść do pracy.. Ale żeby dostać tam pracę, trzeba posiadać dodatek "Witaj w Pracy".

Tak, czy inaczej, Simy nie powinny wracać ze szkoły, czy z pracy w krytycznym stanie.  Wydaje mi się, że masz w grze jakiś błąd,. Jeżeli zapisujesz grę  zwykłymi zapisami "zapisz" oraz "zapisz i wyjdź" i robisz to także w trybie okolicy/świata, to wtedy gra generuje dodatkowe błędy, gdyż długa gra na jednym zapisie sumuje błędy ze wszystkich poprzednich zapisów i nakłada je w jednym sejwie.  Warto też zmieniać rozgrywkę, grając kilkoma rodzinami, oraz od czasu do czasu przenosząc  rodziny w różne miejsca/światy/domy. 

Spróbuj wyeksmitować tę rodzinę, następnie zapisz dom do Biblioteki i przenieś dom w inne miejsce, a nawet do innego świata. Gdy to zrobisz, zakwateruj z powrotem rodzinę w tym domu i sprawdź rozgrywkę.

Zawsze zapisuj grę według opcji "zapisz jako" (i zostawiaj tylko 4-5 ostatnich zapisów, a wcześniejsze usuwaj), oraz zapisuj grę tylko, gdy znajdujesz się na parceli.

• OnciPonci's avatar
    OnciPonci
    New Traveler
    2 months ago

Zawsze tak zapisuje, do momentu "wielkiej aktualizacji" wszystko było dobrze, więc to wina tejże łatki. Bo próbowałem już wszystkiego.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 months ago

OnciPonci​ 

Mam wgraną tę łatkę i u mnie w grze potrzeby Sima tylko nieznacznie spadły po jego powrocie z pracy, wiec nie jest to wina latki.

Tak, jak wcześniej napisałam, masz w grze jakiś błąd. Możesz spróbować go naprawić na kilka sposobów:

• Uruchom grę ponownie: Wyjdź z gry całkowicie i uruchom ją ponownie. To szybkie rozwiązanie wielu tymczasowych błędów.
    • Napraw grę: W aplikacji EA znajdź The Sims 4 , kliknij ikonę koła zębatego i wybierz „Napraw”. Spowoduje to sprawdzenie i naprawienie uszkodzonych plików.
    • Użyj oszustwa:
      1. Naciśnij Ctrl + Shift + C, aby otworzyć konsolę kodów.
      2. Wpisz i naciśnij Enter .testingcheats true
    • Kliknij z wciśniętym klawiszem Shift skrzynkę pocztową i wybierz opcję „Zmień potrzeby”, aby włączyć funkcję zanikania potrzeb gospodarstwa domowego.
    • Możesz też kliknąć z wciśniętym klawiszem Shift na konkretnym Simie i wybrać opcję „Modyfikuj potrzeby” > "uszczęśliw">„Wyłącz spadek potrzeb”, aby zapobiec spadkowi potrzeb tego Sima.

Zresetuj plik zapisu: Jeśli problem nadal występuje, plik zapisu może być uszkodzony.Przenieś folder The Sims 4  z Documents\Electronic Arts\The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie ruchom grę ponownie, aby wygenerować nowy, świeży plik zapisu (folder The Sims 4) i sprawdź, czy problem został rozwiązany. Jeżeli w nowej grze  będzie wszystko w porządku to znaczy, ze stary plik zapisu gry ma jakiś błąd.

Można spróbować odzyskać stary plik zapisu bez błędu, kopiując następujące foldery ze starej gry (z pulpitu):  tray, mods, saves - i zamieniając je z tymi samymi folderami w nowej grze. 

• OnciPonci's avatar
    OnciPonci
    New Traveler
    2 months ago

Jak oglądam filmiki na YouTube różnych twórców/graczy, to zauważyłem, że też zwracają uwagę, że simy, zazwyczaj dzieci, wracają z czerwonym paskiem głodu.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 9 hours ago
7,555 Posts