Forum Discussion

OnciPonci's avatar
OnciPonci
New Traveler
2 months ago

Potrzeby simów

Po aktualizacji z 4 listopada, moi simowie, którzy idą do pracy lub do szkoły, nie zaspokajają tam swoich potrzeb głodu i pęcherza. Wracają do domu w krytycznym stanie, często, z wpadką z pęcherzem od razu po pojawieniu się na parceli domowej. Nie posiadam modów. Kolekcja cała, oprócz kitów z 13 listopada.

7 Replies

• OnciPonci's avatar
    OnciPonci
    New Traveler
    25 days ago

Niestety nie. Problem nadal występuje. Jeśli na maxa ich wypieszczę przed wyjściem, to nie jest źle, ale gorzej gdy tego nie zrobię. Po prostu w szkole/w pracy nadal nie dbają o swoje potrzeby. Czyszczenie pamięci nie pomogło, naprawa też nie.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    25 days ago

OnciPonci​ 

Jeżeli Simy same idą do pracy/szkoły stają się Simami NPC, a wtedy nie będą dbać o swoje potrzeby. Jedynie, gdy pójdziesz z Simem do pracy/szkoły, wtedy możesz im zaspokoić potrzeby.

Jeżeli posiadasz dodatek "Licealne Lata" to  w szkole znajdziesz stołówkę i podczas przerwy lekcyjnej, będziesz mogła tam nakarmić Sima. Oczywiście w szkole także znajdują się toalety. 

Natomiast miejsca pracy to zazwyczaj tzw. "królicze nory".  Wyjątkiem są: Laboratorium, posterunek policji, oraz szpital - w tych miejscach możesz razem z Simem pójść do pracy.. Ale żeby dostać tam pracę, trzeba posiadać dodatek "Witaj w Pracy".

Tak, czy inaczej, Simy nie powinny wracać ze szkoły, czy z pracy w krytycznym stanie.  Wydaje mi się, że masz w grze jakiś błąd,. Jeżeli zapisujesz grę  zwykłymi zapisami "zapisz" oraz "zapisz i wyjdź" i robisz to także w trybie okolicy/świata, to wtedy gra generuje dodatkowe błędy, gdyż długa gra na jednym zapisie sumuje błędy ze wszystkich poprzednich zapisów i nakłada je w jednym sejwie.  Warto też zmieniać rozgrywkę, grając kilkoma rodzinami, oraz od czasu do czasu przenosząc  rodziny w różne miejsca/światy/domy. 

Spróbuj wyeksmitować tę rodzinę, następnie zapisz dom do Biblioteki i przenieś dom w inne miejsce, a nawet do innego świata. Gdy to zrobisz, zakwateruj z powrotem rodzinę w tym domu i sprawdź rozgrywkę.

Zawsze zapisuj grę według opcji "zapisz jako" (i zostawiaj tylko 4-5 ostatnich zapisów, a wcześniejsze usuwaj), oraz zapisuj grę tylko, gdy znajdujesz się na parceli.

• OnciPonci's avatar
    OnciPonci
    New Traveler
    25 days ago

Zawsze tak zapisuje, do momentu "wielkiej aktualizacji" wszystko było dobrze, więc to wina tejże łatki. Bo próbowałem już wszystkiego.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    25 days ago

OnciPonci​ 

Mam wgraną tę łatkę i u mnie w grze potrzeby Sima tylko nieznacznie spadły po jego powrocie z pracy, wiec nie jest to wina latki.

Tak, jak wcześniej napisałam, masz w grze jakiś błąd. Możesz spróbować go naprawić na kilka sposobów:

• Uruchom grę ponownie: Wyjdź z gry całkowicie i uruchom ją ponownie. To szybkie rozwiązanie wielu tymczasowych błędów.
    • Napraw grę: W aplikacji EA znajdź The Sims 4 , kliknij ikonę koła zębatego i wybierz „Napraw”. Spowoduje to sprawdzenie i naprawienie uszkodzonych plików.
    • Użyj oszustwa:
      1. Naciśnij Ctrl + Shift + C, aby otworzyć konsolę kodów.
      2. Wpisz i naciśnij Enter .testingcheats true
    • Kliknij z wciśniętym klawiszem Shift skrzynkę pocztową i wybierz opcję „Zmień potrzeby”, aby włączyć funkcję zanikania potrzeb gospodarstwa domowego.
    • Możesz też kliknąć z wciśniętym klawiszem Shift na konkretnym Simie i wybrać opcję „Modyfikuj potrzeby” > "uszczęśliw">„Wyłącz spadek potrzeb”, aby zapobiec spadkowi potrzeb tego Sima.

Zresetuj plik zapisu: Jeśli problem nadal występuje, plik zapisu może być uszkodzony.Przenieś folder The Sims 4  z Documents\Electronic Arts\The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie ruchom grę ponownie, aby wygenerować nowy, świeży plik zapisu (folder The Sims 4) i sprawdź, czy problem został rozwiązany. Jeżeli w nowej grze  będzie wszystko w porządku to znaczy, ze stary plik zapisu gry ma jakiś błąd.

Można spróbować odzyskać stary plik zapisu bez błędu, kopiując następujące foldery ze starej gry (z pulpitu):  tray, mods, saves - i zamieniając je z tymi samymi folderami w nowej grze. 

• OnciPonci's avatar
    OnciPonci
    New Traveler
    20 days ago

Jak oglądam filmiki na YouTube różnych twórców/graczy, to zauważyłem, że też zwracają uwagę, że simy, zazwyczaj dzieci, wracają z czerwonym paskiem głodu.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 16 hours ago
7,540 Posts