Forum Discussion

Lunaris2's avatar
7 years ago
Solved

Problem z dodatkiem Życie na wyspie

Zauważyłam dwa problemy w mojej grze. Mam sima, który jest supergwiazdą wraz z rozwiniętymi bonusami do kariery. Gdy podjęłam karierę nurka, zaraz na start miałam poziom 3 (maksymalny), ale nie odblokowała się nagroda w opcji budowania (skrzynia skarbów), którą mój sim otrzymał do wyposażenia rodziny. Próbowałam kilka opcji - zresetowałam bonusy sławy i rozpoczęłam znów karierę nurka (wystartowałam na 2 poziomie) ale po udanym awansie problem pozostał dalej. Zapisanie wczytywanie również nie przyniosło efektu.

Kolejnym problemem jest aspiracja. Jako że mój sim ma cechę niezmordowany nie usypia na szezlongu lub materacu dmuchanym pomimo nakazu zdrzemnij się lub odpręż się przez co aspiracja nie jest ukończona. Pomimo zostawienia go na wyżej wymienionych przedmiotach przez wiele godzin w grze.

Czy możecie na to zerknąć?

Dziękuję

Ponadto zaznaczę że nie używam modów i kodów

• @Lunaris2 

Rozumiem, nie musisz tego robić.

Takie zablokowanie przedmiotu może jednak być celowe, żeby gracz grając drugim Simem w tym samym gospodarstwie domowym i  tą sama karierą nurka - gra mogla mu znowu dodać w nagrodę skrzynię. Jednak to tylko moje przypuszczenia.

Możesz  Wypróbować tę opcję i sprawdzić co się będzie wtedy działo.

Życzę dobrej zabawy w Simach.🙂

Pozdrawiam.

6 Replies

• Witaj @Lunaris2

Sprawdziłam tę karierę w swojej grze. 🙂

Zaliczyłam wszystkie trzy poziomy kariery i wygląda to następująco:

Zawód nurek
    1. Instruktor snorkelingu
    - zadanie: kup nóż do nurkowania, korzystając z boi do nurkowania.
    2. Instruktor nurkowania z butlą
    - zadanie: kup narzędzie poławiacza skarbów do nurkowania za pomocą boi.
    3. Poszukiwacz zatopionych skarbów.
    bonus: skrzynia skarbów "Syrenia miłość"

- bez zadania.

Bonus: skrzynia skarbów to zwykły obiekt z trybu budowy, który po zaliczeniu trzeciego poziomu kariery, gracz dostaje w nagrodę do swojego wyposażenia i może go postawić w swoim domu, w dowolnym miejscu.

Skrzynia nie otwiera się, a jedynymi możliwym interakcjami po kliknięciu na skrzynię są:

- oglądaj.

- badaj pod katem historii (wymagany dodatek "Przygoda w dżungli" .

Jeżeli nie dostałaś (nie odblokowała się)  skrzyni skarbów to oznacza, że w grze masz jakiś błąd. Może on być spowodowany jakimiś modami/lub i CC, bądź zbugowanym zapisem gry.

Co do aspiracji, to także powinna działać opcja drzemki/snu, choć na krotko, wiec może ona nie wypełnić zadania.

Generalnie nie polecam kupowania aspiracji/bonusów w sklepie aspiracji, gdyż utrudniają (a czasem uniemożliwiają) one rozgrywkę w innych  karierach.

Niestety potem raz dodanej aspiracji nie można już usunąć z Sima. Jedyną radą jest dodanie nowego Sima do rodziny i prowadzenie na nim nowej ścieżki kariery.

Pozdrawiam.

• Lunaris2's avatar
    Lunaris2
    7 years ago

No cóż - problem dalej tkwi w martwym punkcie. Po dodaniu nowego sima do rodziny co prawda otrzymałam skrzynię do ekwipunku rodziny, ale niestety skrzynia dalej jest zablokowana w trybie budowania. Naprawiam grę i sprawdzam dalej. Ponadto niezalecanie korzystania z cech nagród. To po co one w ogóle są skoro psują grę? EA dodało je żeby z nich korzystać. Powinni wiedzieć że ludzie mogą (skoro dali im taką możliwość) i grają super simami. Tutaj powinno się zgłosić konflikt z Zostań Gwiazdą.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

@Lunaris2 

Skrzynia nadal może być zablokowana w trybie budowy, gdyż jest to wyjątkowy prezent , który dotyczy jedynie wyspy.

Ale sprawdziłam tę blokadę kodem i tym sposobem można ją usunąć ze wszystkich obiekt, także ze skrzyni. Kod to:  bb.ignoregameplayunlocksentitlemen. jeżeli sam nie pomoże to przed nim dopisz: testingcheats true.

Jeżeli nadal nie będziesz miała dostępu to znaczy, że masz jakiś błąd w grze. Może on być spowodowany nieaktualnymi modami/CC - jeżeli ich nie używasz to błędnym zapisem zapisem gry. Zwykle zapisy gry typu zapisz,  i zapisz i wyjdź powodują błędy i nie należy ich używać. Zapisuj grę zawsze według opcji "zapisz jako".

Pozdrawiam.

• Lunaris2's avatar
    Lunaris2
    7 years ago

Dziękuję za zainteresowanie i kod. Jednak na razie wstrzymam się, chciałam mieć odblokowane przedmioty dzięki swojej pracy (konkretnie jestem komplecistą), a nie kodami - zabiłabym całą przyjemność gry ☹️

Ale jeśli rozumiem dobrze - spróbuję się przeprowadzić na wyspę i zobaczę czy tam faktycznie skrzynia się odblokuje

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

@Lunaris2 

Rozumiem, nie musisz tego robić.

Takie zablokowanie przedmiotu może jednak być celowe, żeby gracz grając drugim Simem w tym samym gospodarstwie domowym i  tą sama karierą nurka - gra mogla mu znowu dodać w nagrodę skrzynię. Jednak to tylko moje przypuszczenia.

Możesz  Wypróbować tę opcję i sprawdzić co się będzie wtedy działo.

Życzę dobrej zabawy w Simach.🙂

Pozdrawiam.

• MattiuDefo's avatar
    MattiuDefo
    Hero+
    7 years ago

@Lunaris2 Myślę, że odpowiedz @danuta720  okazała się pomocna, dlatego oznaczę ją jako rozwiązanie.

Daj znać jeśli będziesz mieć jakieś pytania.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,301 PostsLatest Activity: 2 hours ago