Forum Discussion

karina2809's avatar
4 years ago
Solved

Problem ze świętami w The sims 4 pory roku

W mojej obecnej rozgrywce pojawił się pewien nietypowy problem. Od razu zaznaczę, że sposób z usunięciem foldera mods oraz naprawą gry w Originie nie zadziałał. Sprawa wygląda tak ze nagle wszystkie święta w kalendarzu przeniosły się na jedną porę roku, a pozostałe pory są praktycznie puste i tym sposobem jesienią obchodzone są po kolei wszystkie wydarzenia łącznie z zimową fiestą i sylwestrem. Nie wiem zupełnie co mogło to spowodować tym bardziej że przez ,,pierwszy rok,, simowej rozgrywki było wszystko normalnie. Nie zmieniałam też żadnych ustawień związanych z długością pór roku. Mam nadzieje ze uda się to jakoś rozwiązać bo przez ten błąd rozgrywka nabrała dosyć dziwny i na pewno bardzo denerwujący przebieg. 

5 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@karina2809

Czy jesli zaczniesz nową gre tez masz w niej tam ten sam błąd? Bo wyglada mi to raczej na zbugowany zapis konkretniej gry, a nie blad w folderze instalacyjnym gry, ktory to bład Naprawa gry powinna usunąć..
    1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Sciezka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    3. Wlacz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem i sprawdź czy nadal masz te bledy
    4. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    6. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Być może blad ten wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    7.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli mialas jakies obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.

• Powyższy sposób niestety nie zadziałał w mojej obecnej grze… jak zaczęłam nową kalendarz wygląda tam już  normalnie, nie wiem czy w takim razie da się coś zrobić z tym już zepsutym zapisem ://

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@karina2809

To oznacza tylko jedno. Twoj stary zapis jest zbugowany i nie do naprawienia niestety.
    Jeśli uzywasz modów nie wkładaj do gry tych modów jakich uzywalas do tej pory, bo najwyraźniej jeden z nich był nieaktualny i zepsuł ci grę. I byt to raczej mod na rozgrywkę a nie objekt CC
    Zresztą po aktualizacji, ktora będzie w najblizszych dniach wszystkie mody ze skryptami będą napewno do wymiany
    Polecam przeczytanie tego podręcznika
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,324 PostsLatest Activity: 6 days ago