Forum Discussion

Karolina297's avatar
5 years ago
Solved

Przeniesienie folderu The Sims 4 oraz modów do nowej instalacji gry

Witam. W komputerze wymieniłam dysk więc postanowiłam, że na nowo zainstaluje Orgin, grę The Sims 4 oraz pobiorę dodatki, a następnie przekopiuje dane ze starej gry.

Chciałam postępować jak w poradzie "Danuty720" w tym poście https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Jak-przeniesc-The-sims-4-na-inny-komputer/td-p/8581524
Jednak po instalacji gry kilka razy ją już uruchamiałam, a dopiero potem doczytałam zdanie "Jeżeli w "starej" grze masz jakieś mody (nie myl z CC)to przed jej instalacją , zaktualizowaniem oraz uruchomieniem gry na Origin, przenieś folder Mods na pulpit komputera."
Moje pytanie czy da się jednak w jakiś sposób przegrać mody bez usuwania i kolejnej instalacji gry? Docelowo chciałabym oprócz modów przegrać wszystkie inne dane do tej instalacji gry (rodziny, domy itp.) czy jest to teraz możliwe? Byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś mógł napisać krok po kroku jak najlepiej teraz to zrobić (teraz czyli gdy grę już zainstalowałam i kilka razy już ją uruchomiłam). Bardzo by mi zależało aby nie instalować ponownie gry. Dziękuję za pomoc 😉

• Hej @Karolina297 

Najnowsza aktualizacja gry zepsuła wszystkie mody, CC z trybu budowy typu okna, drzwi, łuki...oraz wiele CC z trybu CAS. Dlatego nie wkładaj do  gry starego folderu Mods.

W tej sytuacji zrób tak:

1. Najlepiej będzie, jak wyjmiesz cały folder Mods na pulpit komputera i na razie nie będziesz go wkładała z powrotem do gry

2. Z katalogu Documents\Electronic Arts\The Sims 4 , usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache.package

gdyż w nich znajdują się zapisy starej rozgrywki, zwłaszcza ten ostatni plik zapisuje wszystkie błędy.

* Po ponownym włączeniu gry, wszystkie foldery/pliki odtworzą się na nowo, już bez błędów.

3. Napraw grę na Origin.

4. Wejdź do gry, a następnie do jakiegoś otoczenia (w folderze gry odtworzy się nowy folder Mods)

5. Przeczytaj uważnie cały poradnik : https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

i według jego wskazówek do nowo utworzonego folderu Mods wkładaj  po parę sztuk modów/CC - najpierw sprawdzaj mody, a gdy je wszystkie sprawdzisz, usuwaj te, które będą zepsute.

Gdy już sprawdzisz wszystkie mody to wtedy, tą samą metodą , możesz sprawdzać obiekty CC.

Gdy to nie pomoże to do folderu gry The Sims 4 dodaj jakąś nazwę, np: stara gra i włącz grę.

W katalogu Dokumenty>Electronic Arts utworzy się nowy folder gry The Sims 4 (nad folderem The Sims 4 -stara gra) , w  tej grze najpierw sprawdź mody/CC.

Po sprawdzeniu ich, spróbuj przenieść do niej  folder saves ze starej gry.

Przykładowo zapisane foldery gry w katalogu Dokumenty - każdy folder to inna gra The Sims 4 (oprócz trzech ostatnich), z innymi zapisami i inną rozgrywką:

II opcja - zrób wszystko jak w punktach 1-4 - (i nie nie dodawaj do gry starych modów/CC).

Wejdź do starej gry i zapisz do Biblioteki wszystkie swoje domy/rodziny. Odpowiednikiem Biblioteki jest folder Tray, wiec, gdy zapiszesz  swoje dzieła do Biblioteki, to cały folder Tray będziesz mogła przenieść do nowego folderu gry. Nie przenoś już jednak folderu saves, bo w jego zapisach mogą znajdować się błędy.

Jeżeli i to nie poskutkuje to obawiam się, że będziesz musiała zacząć od nowa rozgrywkę.

PS. Na pewno jednak nie ma potrzeby na nowo instalować gry. 🙂

Pozdrawiam.

2 Replies

• Hej @Karolina297 

Najnowsza aktualizacja gry zepsuła wszystkie mody, CC z trybu budowy typu okna, drzwi, łuki...oraz wiele CC z trybu CAS. Dlatego nie wkładaj do  gry starego folderu Mods.

W tej sytuacji zrób tak:

1. Najlepiej będzie, jak wyjmiesz cały folder Mods na pulpit komputera i na razie nie będziesz go wkładała z powrotem do gry

2. Z katalogu Documents\Electronic Arts\The Sims 4 , usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache.package

gdyż w nich znajdują się zapisy starej rozgrywki, zwłaszcza ten ostatni plik zapisuje wszystkie błędy.

* Po ponownym włączeniu gry, wszystkie foldery/pliki odtworzą się na nowo, już bez błędów.

3. Napraw grę na Origin.

4. Wejdź do gry, a następnie do jakiegoś otoczenia (w folderze gry odtworzy się nowy folder Mods)

5. Przeczytaj uważnie cały poradnik : https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

i według jego wskazówek do nowo utworzonego folderu Mods wkładaj  po parę sztuk modów/CC - najpierw sprawdzaj mody, a gdy je wszystkie sprawdzisz, usuwaj te, które będą zepsute.

Gdy już sprawdzisz wszystkie mody to wtedy, tą samą metodą , możesz sprawdzać obiekty CC.

Gdy to nie pomoże to do folderu gry The Sims 4 dodaj jakąś nazwę, np: stara gra i włącz grę.

W katalogu Dokumenty>Electronic Arts utworzy się nowy folder gry The Sims 4 (nad folderem The Sims 4 -stara gra) , w  tej grze najpierw sprawdź mody/CC.

Po sprawdzeniu ich, spróbuj przenieść do niej  folder saves ze starej gry.

Przykładowo zapisane foldery gry w katalogu Dokumenty - każdy folder to inna gra The Sims 4 (oprócz trzech ostatnich), z innymi zapisami i inną rozgrywką:

II opcja - zrób wszystko jak w punktach 1-4 - (i nie nie dodawaj do gry starych modów/CC).

Wejdź do starej gry i zapisz do Biblioteki wszystkie swoje domy/rodziny. Odpowiednikiem Biblioteki jest folder Tray, wiec, gdy zapiszesz  swoje dzieła do Biblioteki, to cały folder Tray będziesz mogła przenieść do nowego folderu gry. Nie przenoś już jednak folderu saves, bo w jego zapisach mogą znajdować się błędy.

Jeżeli i to nie poskutkuje to obawiam się, że będziesz musiała zacząć od nowa rozgrywkę.

PS. Na pewno jednak nie ma potrzeby na nowo instalować gry. 🙂

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,323 PostsLatest Activity: 10 hours ago