Forum Discussion

kreatora's avatar
kreatora
Hero (Retired)
4 years ago

Re: Mody a światy wakacyjne

@marekzb

Jak dobrze wiesz po kazdej aktualizacji wiekszość script modów i duza część CC nie bedzie juz kompatybilna z grą. Szczegolnie ostatnie aktualizacje były dewastujące dla wszystkich script modów i 80% obiektów CC.
Owszem bedziesz wiedzial ktore mody psują ci gre ale niestety po tygodniu cierpliwego sprawdzania tych obiektów. Jesli po jakiejś partii dodanych obiektow CC - blad znów wyskoczy - po prostu musisz sprawdzic kazdy obiekt z tej partii osobno. No niestety taka jest cena za ryzyko grania z modami, za których błędy EA nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci. o czym z góry uprzedza.
Jednak zanim sie do tego sprawdzania zabierzesz wysun z folderu gry CAŁY folder mods na pulpit komputera, z folderu gry usuń takze plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
Idź na Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw. Musisz poczekać aż Origin sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.- szczególnie te ze Swiatami wakacyjnymi...
Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods i i sprawdź czy nadal masz ten bład.
Jesli blad zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje modów, których używasz.
Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
Przeczytaj tez ten podrecznik
https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

4 Replies

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    4 years ago

Bardzo dziękuję za błyskawiczna odpowiedź. Za poradnik Danusi również dziękuję. Nawet mam jej poradniki wyuczone na pamięć i stosuję się do nich oczywiście. Zrobiłem co radziłaś. Wyrzuciłem na pulpit katalog z modami, usunąłem pliki cache, naprawiłem - nic się nie zmieniło. Gra była dalej zepsuta. Potem wywaliłem na pulpit katalog Tray. - powtórzyłem wszystkie czynności w Origin - nic. Następnie wyrzuciłem katalog Save - wyrzuciłem cache, naprawiłem grę i światy wakacyjne się naprawiły. Przywróciłem Tray, było naprawione, przywróciłem Mods - działało. Czyli grę tym razem zepsuły mi save. Jak wychodziłem rano z domu do pracy zamknąłem grę bez save. I chyba będę musiał zacząć od początku. Chyba, że coś z tym można zrobić.

Pamiętam poradniki Dantyi720 dotyczące save-ów: zapisywać stany gry przez Zapisz jako..., usuwać ostatnie zapisy a zostawiać trzy ostatnie na wszelki wypadek. Tak robię od początku grania w Simsy. Zostawiam (na szelki wypadek) cztery. Ale nie zauważyłem, kiedy gra mi się zepsuła i wszystkie save były wadliwe.

Nauczony doświadczeniem korzystam wyłącznie z modyfikacji sprawdzonych i na bieżąco aktualizowanych przez autorów. Nie wiem jak z tym jest w TSR, ale zakładam, że też działa.

Jeszcze raz przeanalizuję poradniki, bo już kilka razy zaczynałem grę od początku. A ponieważ tym samym Simem gram od 8 lat odtwarzanie go po konieczności usunięcia save-ów to dramat :-) I coś z tym muszę zrobić!

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 years ago

Hej Marku  ( @marekzb ) 🙂

Tak, możesz jeszcze coś zrobić, żeby przywrócić stare zapisy (save).

Czasem gra się psuje nie tylko przez stare mody, ale także , gdy długo grasz w jednym świecie  tą samą rodziną, w tym samym domu. Do tego dochodzą aktualizacje gry, które także zawierają błędy.

Poprzednia aktualizacja gry akurat zepsuła zapisy gry, a wcześniejsze zawierały inne drobne błędy. Wczorajsza aktualizacja wprawdzie naprawiła (mam nadzieję) zapisy gry, lecz inne błędy  o których napisałam wyżej, mogły spowodować problem ze światami wakacyjnymi.

W takiej sytuacji, oprócz wyżej podanych rad @kreatora , można spróbować jeszcze jednej wskazówki.

Oto ona:

1. Z folderu gry The Sims 4 skopiuj na pulpit komputera foldery:

- Tray

- Mods

- saves (mam nadzieję, że go nie wyrzuciłeś do kosza, lecz przeniosłeś gdzieś w komputerze 😉 )

2. Następnie do tego folderu dopisz jakąś nazwę, np.: The Sims 4 (myślnik i jakaś liczba, lub Stara gra, lub inna nazwa) - np.: The Sims 4-Stara gra

3. Włącz grę - gra nie przeczyta folderu, do którego dopisałeś nazwę, bo go teraz nie widzi, więc w Dokumentach w tym momencie utworzy nowy folder The Sims 4

4. Gdy wejdziesz do gry to wejdziesz przez CAS - wybierz tam jakiegoś Sima - nieważne jakiego i zakwateruj go w jakimś domu.

Zanim jednak wyjdziesz z  CAS-u - wejdź w opcje gry i ustwaw wszystkie potrzebne opcje, oraz wyłącz głosowanie postaci niezależnych (NPC) , bo potem będziesz miał problem z głosowaniami i może się okazać, że NPC będą wchodzili do Twojego domu, a także na inne parcele, które będą okradali.

5. Gdy już zakwaterujesz Sima, zapisz grę według opcji "Zapisz jako".i wyjdź z gry.

I teraz:

1. Do nowego folderu gry The Sims przenieś (zamień z nowymi) z pulpitu skopiowane foldery ze starej gry

- Tray

- Mods

- saves

2. Włącz grę - powinna pokazać się stara rozgrywka oraz wszystkie światy, w tym wakacyjne.

PS.  Aktualizacje gry rzadko psują obiekty CC, zdarza się to tylko wtedy, gdy aktualizacja gry bezpośrednio ingeruje w tryb budowy i/lub CAS - na przykład dodaje nowe opcje (nie obiekty), lub modyfikuje stare opcje, przedmioty, części ciała, etc....

Ani poprzednia, ani najnowsza aktualizacja nie uszkodziły żadnych CC, gdyż dotyczyły one trybu życia oraz nowych obiektów. Natomiast nie modyfikowały starych obiektów, ani nie dodawały nowych opcji do trybu budowy/CAS.

Natomiast każda aktualizacja gry psuje 99% modów.

Dlatego zanim zaktualizujesz grę - ZAWSZE wyjmuj na pulpit komputera folder Mods, a po zakończeniu aktualizacji najpierw włącz grę (bez folderu Mods) - potrzebne jest to, żeby dokończyć konfigurację wszystkich plików po aktualizacji.

I zanim dodasz z powrotem mody do gry, zawsze sprawdzaj ich aktualizacje. Na aktualizacje modów zazwyczaj czeka się 2-7 dni. Te, które nie zostały zaktualizowane, lepiej ich nie wkładać z powrotem.

Wyjątkiem mogą być mody Deaderpool-a, oraz Twisted-Mexi, którzy na swoich discordach na bieżąco informują, czy ich mody potrzebują aktualizacji.

Daj znać, jak poszło. 🙂

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    4 years ago

@danuta720

Dziękuję za podpowiedź. Niestety już miąłem wszystko rozpoczęte od nowa. Nowe postacie, nowe domy itp. Ale zrobiłem tak jak sugerowałaś. Światy wakacyjne działają, mimo, że wyświetla się przy ich ikonce na mapie wykrzyknik. Ale o co chodzi - nie wiem. Kiedy kliknę w nią i pojawią się światy wakacyjne bez problemów można w każdym z nich wmeldować moich Simów. Spróbuje jeszcze odnaleźć stare zapisy gry i ponownie, już ich wykorzystaniem, przywrócić i zapisać stary świat. Przy okazji sprawdzę czy działa.

Jeszcze raz dzięki za radę. To wydaje się dobry patent również na przyszłość.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 years ago

@marekzb 

Wykrzykniki przy ikonach światów prawdopodobnie oznaczają, że nadal masz w grze jakieś nieaktualne mody.

Przejrzyj uważnie raz jeszcze swój folder Mods.

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,147 PostsLatest Activity: 22 minutes ago