Re: problem z grą
Nowy Folder Mods pojawi się, gdy po naprawieniu gry, włączysz ją.
Nie będzie w nim modów, ani CC, jedynie nowy, zaktualizowany plik Resource.cfg. Do tego folderu będziesz mogła włożyć nowe mody oraz CC, ale dopiero, gdy będziesz pewna, że są zaktualizowane.
W poradniku napisałam, jak je posprawdzać, ważne jednak jest to, że po każdej aktualizacji gry zawsze należy wymieniać wszystkie mody, gdyż są nieaktualne. W tym celu musisz systematycznie zaglądać na strony ich twórców i tam sprawdzać daty aktualizacji tych modów.
To samo dotyczy obiektów CC, z tym, że nie każda aktualizacja psuje wszystkie CC, zależy to od jej rodzaju (aktualizacji gry).
Częściej aktualizacja narusza CAS, niż tryb kupna/budowy, ale ostatnia naruszyła oba obszary, choć w większym stopniu tryb kupna, w tym wszystkie prysznice, niektóre piętrowe łóżka niektóre sofy CC, itp...
Moja rada jest taka:
1. Po zaktualizowaniu gry, wejdź do niej, a następnie do jakiegoś otoczenia i wyjdź z niej, nie zapisując jej (utworzy się nowy folder Mods).
2. Do nowego folderu Mods przekładaj małymi partiami (po kilka sztuk) najpierw obiekty z CAS (włosy, ubrania, buty, biżuteria, itp.) i sprawdzaj, jak się zachowują w grze. Te, które w CAS nie będą dobrze wyglądać, a w grze będą rozciągnięte, ze smugami, załamaniami, itd... - pozbądź się ich na stałe z gry (niestety większość twórców nie aktualizuje tych CC).
3. Obiekty z trybu kupna/budowy (okna, drzwi, kanapy, łóżka,prysznice, wanny, itd...) osobno sprawdzaj w grze (po kilka sztuk), gdy znajdziesz jakieś zepsute to zajrzyj na strony twórców tych mebli i ewentualnie wymień je na nowe, ale także najpierw sprawdź te "nowe" - na stronach twórców zawsze patrz na daty ich aktualizacji.
3. Wszystkie mody (MCCCommander, UI, mod na ilość kolumn w CAS, mody karier, i tym podobne) - po każdej aktualizacji są zepsute i trzeba je wymieniać na zaktualizowane, ze stron ich twórców (patrząc na daty aktualizacji)!
Na przyszłość przed każdą aktualizacją gry, wyjmuj folder mods na pulpit komputera, a po aktualizacji najpierw sprawdzaj na stronach twórców modów ich aktualizacje. Obiekty CC sprawdzaj małymi partiami w grze i te zepsute usuwaj z gry.
Daj znać koniecznie, jak poszło, gdy po naprawie włączysz grę. Jeżeli gra bez modów/CC będzie sprawna to będzie znaczyć, że moja porada pomogła.
Pozdrawiam.