Cześć. Zainstalowałam dodatek "Dochodowe hobby" jakieś 2 tyg temu razem z paroma innymi. Dzisiaj chciałam iść zrobić tatuaż, a tu patrzę - w Nordhaven nie ma salonu tatuażu! Po jakimś czasie znalazła...
Dzięki za szczegółowy opis czynności i chęć pomocy. Jednak postąpiłam nieco prościej - weszłam do rodziny, która zamieszkała w tym dawnym studiu tatuażu i u nich założyłam małą firmę. I działa! Nie zależało mi aż tak, żeby rodzina Sarpong prowadziła ten biznes, jednak martwi mnie, że rodziny mi znikają i to jest prawdziwy problem... Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas!
Małego biznesu nie można ustawić jako nowy typ parceli, bo to nie jest standardowy biznes (z dodatku Witaj w Pracy). Mały biznes ustawiasz, gdy jesteś w trybie życia na parceli mieszkalnej:
I ciekawostka, gdy weszłam do tej rodz\iny, to w trybie życia nie miała ona żadnego małego biznesu otwartego, choć rano byłam tam z moim simem i Nia Sarpong zrobila mu tatuaż.
Zatem myślę, że twórcy gry zakodowali na tej parceli małą firmę, ale tylko wtedy, gdy pojedziesz tam swoim simem na tatuaż. Gdy jednak będziesz chciała grać na tej parceli tą, lub inną rodziną to będziesz musiała od nowa zarejestrować małą firmę.
Podobnie jest z simami NPC, wykonującymi różne zajęcia/zawody w grze. Gdy pojedziesz swoim simem do restauracji, sklepu, baru - zobaczysz tam różnych pracujących NPC, ale gdy wejdziesz do takiego NPC > na jego działkę mieszkalną - w trybie życia, to on nie będzie miał tej pracy, a i często żadnych umiejętności potrzebnych do jej wykonywania.
Jeżeli masz włączone starzenie się simów to wszystko może się zdarzyć: może córka dorosła i pojechała na uniwersytet, lub się wyprowadziła, jej matka mogla umrzeć, albo gra usunęła obie, gdyż gra co jakiś czas usuwa jednych simow, a generuje nowych. Niestety większości NPC nie znajdziesz w skrzyni rodzin.
Natomiast przypuszczam, że telefony/komunikaty typu: "postanowiliśmy żyć z dala od cywilizacji, wyprowadzamy się na zawsze i nie zabieramy telefonów" - to skutek posiadania dodatku "Przygoda wzywa", gdyż gracze posiadający ten dodatek mogą w każdej chwili nocować na łonie natury (wprost na ziemi) i nie muszą niczego posiadać. Gdy dostaniesz taki telefon, to sprawdź, czy ta rodzina nadal jest w skrzyni rodzin > gdyż taki komunikat może także oznaczać, że gra usunęła całkowicie tych simów z rozgrywki.
Jeżeli masz włączone starzenie się simów to wszystko może się zdarzyć: może córka dorosła i pojechała na uniwersytet, lub się wyprowadziła, jej matka mogla umrzeć, albo gra usunęła obie
Nie w ciągu dwóch tygodni od zainstalowania dodatku 🙃 Gram na długim życiu, więc śmierć matki ze starości jest wykluczona, a córka mogła co najwyżej stać się nastolatką.
Dodatku "Przygoda wzywa" jeszcze nie mam.
Wydaje mi się, że po prostu mimo odhaczenia opcji historii sąsiedzkich gra działa jakby wciąż były one zaznaczone. Muszę chyba zacząć nowy zapis... Nowe życie... 😣
Z katalogu Dokumenty>Electronic Arts, wyjmij na pulpit komputera folder The Sims 4 i włącz grę
Włączy się całkiem nowa gra>wejdziesz do niej przez CAS>tam wybierz jakiegoś Sima i umieść go w jakimś domu
Następnie wejdź do NordHaven >zapisz dom/salon tatuażu i rodzinę Sarpong do Biblioteki
Pliki zapisanych domów oraz rodzin znajdziesz w podfolderze Tray > folderu The Sims 4
Zapisz tę nową grę i wyjdź z niej.
Z nowo utworzonego folderu The Sims 4, ktory utworzył się w katalogu Dokumenty.Electronic Arts - skopiuj folder Tray na pulpit komputera (po skopiowaniu tego folderu, możesz go stamtąd usunąć lub przenieść w jakieś miejsce, poza ten katalog), możesz też dopisać do niego The Sims 4-nowa gra
Teraz możesz przenieść z pulpitu -do katalogu Dokumenty>Electronic Arts - z powrotem stary folder rozgrywki - The Sims 4
Otwórz ten stary folder (TS4) > a w nim otwórz stary folder Tray i skopiuj do niego pliki z nowego folderu Tray znajdującego się na pulpicie.
Włącz starą grę, wejdź do świata NordHaven i będąc w tej okolicy kliknij na obcą rodzinę>trzy kropki po prawej stronie, na dole ekranu >wyeksmituj ją
Teraz wejdź do tego domu (dawny salon tatuażu) i zburz go, a następnie otwórz Bibliotekę i pobierz na działkę dom/salon tatuażu (z nowej gry) >zapisz grę
Wyjdź do okolicy i pobierz rodzinę Sarpong (z Biblioteki), a następnie umieść ja w domu. Jeżeli rodzina będzie miała za mało pieniędzy na umieszczenie w tym domu, to możesz dodać użyć kodu FreeRealEstate on
Wejdź do rodziny Sarpong i otwórz jej małą firmę >salon tatuażu. Pamiętaj, żeby dodać Matce Sarpong rolę tatuażystki.
Teraz możesz pojechać swoim simem do salonu tatuażu.
Dzięki za szczegółowy opis czynności i chęć pomocy. Jednak postąpiłam nieco prościej - weszłam do rodziny, która zamieszkała w tym dawnym studiu tatuażu i u nich założyłam małą firmę. I działa! Nie zależało mi aż tak, żeby rodzina Sarpong prowadziła ten biznes, jednak martwi mnie, że rodziny mi znikają i to jest prawdziwy problem... Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas!
To, co piszesz o znikających rodzinach, faktycznie brzmi jak osobny problem i warto się temu przyjrzeć. Jeśli chcesz stwórz nowy wątek i opisz szczegóły tej sytuacji:
- czy problem dotyczy jednej konkretnej rodziny czy różnych save’ów - czy rodziny znikają całkowicie, czy np. pojawiają się w zarządzaniu światami - spróbuj też wejść w starszy zapis gry (jeśli masz) i zobaczyć czy tam sytuacja wygląda tak samo
Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 20 days ago7,886 Posts