Forum Discussion
Hej peter315
W takich przypadkach najczęściej problem jest powiązany z konkretną parcelą albo zapisem gry, który w danym miejscu przestaje działać poprawnie. Dlatego warto na chwilę to rozdzielić i sprawdzić, gdzie dokładnie leży przyczyna.
- Najczęściej pomagało przeniesienie rodziny na czystą parcelę. Wejdź w „Zarządzanie światami”, przenieś rodzinę do innego domu (najlepiej pustego), zapisz grę i uruchom ją ponownie. Potem spróbuj wrócić na starą parcelę - jeśli znowu się zawiesza, to znaczy że sama parcela jest problemem i lepiej jej już nie używać.
- Druga rzecz to zapis parceli do biblioteki i postawienie jej od nowa. Wejdź na parcelę, zapisz ją do galerii/biblioteki, usuń ją z mapy i postaw ponownie. U części osób to „czyściło” błąd i Simowie przestawali się zawieszać.
- Jeśli pojawia się komunikat o brakujących dodatkach mimo że je masz, spróbuj naprawić grę w EA app (opcje gry > napraw). Kilku graczom to pomogło przy błędach z wczytywaniem parceli.
- Na koniec warto zrobić szybki test na nowym zapisie gry. Stwórz nową rodzinę i wejdź na tę samą parcelę - jeśli tam też się zawiesza, to mamy pewność, że chodzi o parcelę, a nie zapis.
Hej, EA_Kalina
Problem jest chyba bardziej złożony. Przeniosłem jedną z problematycznych rodzin na inną parcelę i tam też się zawieszali. Wygląda to tak, że przez około 2 minuty wykonują zadania normalnie, potem zegar zastyga, a Simowie wraz z nim (otoczenie i dźwięki działają normalnie). Po chwili zegar znowu działa, ale wolniej, a Simowie dalej się nie ruszają.
Usunięcie parceli i postawienie nowej również nic nie dało, zarówno na dotychczasowym zapisie, jak i na zupełnie nowym. Dodam, że tę konkretną parcelę, z którą próbowałem to zrobić mam zapisaną w czasie sprzed pojawienia się problemu z zawieszaniem się i tę wersję tej parceli próbowałem umieścić.
Naprawiłem grę, usuwając nawet wcześniej pliki localthumbcache.package, localsimtexturecache.package oraz wszystkie lastCrash i last Exception, bo czytałem, że to też może pomóc. Bez zmian - gdy chcę umieścić parcelę pojawia się komunikat "Zakupiona lub inna zawartość wykorzystana w tym obiekcie z Galerii nie została zainstalowana. Jeśli ją teraz umieścisz, niezainstalowana zawartość nie będzie widoczna". Gdy umieszczam parcelę cała jest niewidoczna, tak jakby cała parcela stanowiła niezainstalowaną zawartość. Wejście do niej powoduje pojawienie się komunikatu o błędzie systemowym, o którym wspomniałem.
Nie wiem, czy może to mieć jakieś znaczenie, ale mówimy o jednej konkretnej parceli (Bedlingtońskiej Barce z Brindleton Bay), którą po prostu przerobiłem na 3 różne sposoby (już lata temu) i na dwóch z nich jest ten problem. Na innych parcelach wszystko działa prawidłowo.