Forum Discussion

FortinOne's avatar
6 years ago
Solved

Sims 4 64bit nie uruchamia się, mimo 64bit systemu

Witam,

Przy próbie uruchomienia Sims 4 64bit na chwilę pojawia się czarny ekran i wraca do pulpitu, natomiast wersja tradycyjna 32bit uruchamia się bez problemu. Naprawa, reinstalacja nic nie daje. W załączniku DxDiag

• kreatora's avatar
    kreatora
    6 years ago

@FortinOne

Sorry, no faktycznie nie masz, bo nawet czip intela , ktory przychodzi razem z prockiem masz wyłaczony w Biosie.
    Z pozostałych opcji .
    1. Reinstaluj Direct 9. Nie musisz nic odinstalowywac po prostu pobierz to zainstaluj i sprawdz czy gra sie potem właczy.
    Instalacja tego niczego nie zepsuje w Twoim komputerze
    https://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=8109

2 To moze byc jakis program dzialajacy w tle ktory blokuje gre w wersji 64 bitowej
    jesli masz MSI Afterburner, Nahimic2 program albo Rivatuner Statistics Server wylacz je. Wersji 32 bitowej one moga nie przeszkadzać ale na pewo przeszkodzą właczyc grę w wersji 64 bitowej.
    Jesli to nie zadziala zrób clean boot
    https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/how-to-clean-boot-your-pc/

6 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago

@FortinOne

Twoj komputer to gamingowy komputer i powinien obsługiwać wersje normalna gry z latwoscia
    Poniewaz juz uruchamiales grę powinienes mieć w Dokumenty > Electronic Arts >The Sim 4 folder.
    Otworz ten folder i znajdz plik tekstowy Config. Na gorze w tekscie tego pliku bedzie nazwa jakiej karty graficznej gra uzywa. Upewnij sie ze jest tam wymieniona karta NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti a nie czip Intela.
    Jedynym powodem tego ze Origin sie zaparl na wersje tradycyjna moze byc opcja ze ten komputer nie mial Win 10 od startu tylko starsza wersje systemu i Origin widzi jakies resztki tego na dysku C.albo ze gra uzywa czipu Intela zamiast Nvidii choc to jest mało prawdopodobne.

Następnie otworz Origin/ Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke TS4 i wybierz opcje Własciwosci gry.
    Wejdź w zakladke "Zaawansiowane wersje uruchamiania"
    Zmien tam z 32 bit na 64 bit i zatwierdź tę zmianę
    Pamietaj ze w tym momencie powinieneś mieć zainstalowana gre ale bez wersji Tradycyjnej
    Z folderu Dokumenty wysun cały folder gry The Sims4 na pulpit. i spróbuj uruchomic grę ale nie ze starej ikonki na pulpicie ktora jest prawdopodobnie 32 bitowa ale z Origin,
    W bibliotece na Origin kliknij okladke TS4 lewym myszy i powinno sie pokazać GRAJ
    Jesli gra ruszy wywal ikonke gry z pulpitu do kosza i utworz nowy skrot na pulpit dla wersji 64 bitowej, Jesli wszystko pójdzie dobrze i gra uruchomi sie z Origin a Ty nie bedziesz wiedzial jak ten skrót zrobić to daj mi znać.

Pamietaj ze aby poznbyc sie wersji Tradycyjnej musisz odinstalowac cała gre ipobrac ja na nowo ale BEZ tej Tradycyjnej wersji

Nie jestem pracownikiem EA

• @kreatoraNic to nie dało, efekt ten sam, wraca od razu do pulpitu
    //Przeinstalowałem Origina, to teraz wywala po logo sims i maxis

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago
    @FortinOne

Zakładam ze nie masz zainstalowanej wersji Tradycyjnej.
    1.Wejdź na Origin /Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładkę TS4 - opcja Napraw.
    Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki a nie tylko baze game.
    2. Czy sprawdziłes jaka karta graficzna według pliku Config obsluguje grę? To powinna być Nvidia, bo inaczej zawsze bedziesz miał tylko opcje wersji Tradycyjnej,
    Aby być pewnym ze Nvidia obsluguje gre klinij na ekran komputera i pojawi sie Panel sterowania Nvidia. Wejdź w "Zarzadzanie ustawieniami 3D i znajdz tam opcje "dodaj' - wybierz The Sims 4 i zatwierdź to.

3. Idź do Dokumenty > Electronic Arts > The Sim 4 LE folder i wysuń ten folder myszka na pulpit jesli tego nie zrobiłes do tej pory,

Mozesz jeszcze zrobic SFC scan twojego komputera, jesli tam jest jakis błąd z plikami systemu, który powoduje ten problem.
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system

Jesli to wszystko nie pomoze idz do ten komputer > Dysk C > Pliki Programów (x86) > Origin games > The Sims 4 > game > znajdz tam foldery Bin oraz Bin_LE w jednym z nich znajdziesz plik TS4 - nie TS4(x64) ale musi to byc dokladnie TS4 . U mnie to jest w Bin_LE choc uzywam normanej wersji gry.
    Spróbuj kliknac ten plik TS4 - to jest plik exe krory uruchamia 64 bitową wersje gry.
    Nim to zrobisz upewnij sie, ze na Origin masz ustawiony start gry na 64 bity w zaawansowanaych opcjach uruchamiania gry, bo Origin potrafi to zmieniac sam.na 32 bity
  • @kreatora 1. Robiłem to nawet zanim napisałem temat
    2. Nie mam innej karty, to nawet nie ma jak innej wybrać
    3.Nie mam w ogóle folderu z wersja tradycyjną już
    SFC nie znajduje żadnych problemów
    Uruchamianie z folderu powoduje wywalenie trochę później, mianowicie przy uruchamianiu rozgrywki
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    6 years ago

@FortinOne

Sorry, no faktycznie nie masz, bo nawet czip intela , ktory przychodzi razem z prockiem masz wyłaczony w Biosie.
    Z pozostałych opcji .
    1. Reinstaluj Direct 9. Nie musisz nic odinstalowywac po prostu pobierz to zainstaluj i sprawdz czy gra sie potem właczy.
    Instalacja tego niczego nie zepsuje w Twoim komputerze
    https://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=8109

2 To moze byc jakis program dzialajacy w tle ktory blokuje gre w wersji 64 bitowej
    jesli masz MSI Afterburner, Nahimic2 program albo Rivatuner Statistics Server wylacz je. Wersji 32 bitowej one moga nie przeszkadzać ale na pewo przeszkodzą właczyc grę w wersji 64 bitowej.
    Jesli to nie zadziala zrób clean boot
    https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/how-to-clean-boot-your-pc/

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,195 PostsLatest Activity: 21 hours ago