Forum Discussion

frusizia's avatar
8 months ago
Solved

Spowolnione reagowanie gry na polecenia i wykonywanie ich

od jakiegoś czasu miewam problemy z płynnością rozgrywki w the sims 4. Problem polega na tym, że simowie otrzymują polecenia po czasie od ich zadania albo ich w ogóle nie dostają, sim czeka jeszcze zanim wykona to polecenie a potem zawiesza się podczas wykonywania czynności. W między czasie jak bym chciała przełączyć się na innego sima to gra robi to z dość dużym opóźnieniem, jednak czas gry cały czas leci i potrafi mi mijać 3godziny simowe zanim sim coś zrobi. Co dziwne podczas tych "przycinek" oprócz lecącego czasu to animacje bezczynnych simów są płynne. Zdarzyło mi się też brak zapałzowania gry podczas przejścia do trybu budowania i niesprzedawanie przedmiotów. Nie mam pojęcia z czego może wynikać ten błąd po nie pojawia się on w innych moich rodzinach na tym samym save. Problem często pojawia się jak simowi karzę robić meble na stole rzemieślniczym, wtedy on ma animację zwyczajnego stania, gra leci, mam problemy z przełączaniem się na innych simów, którzy też przestają wykonywać polecenia. podobnie z wykonywaniem biżuterii. Nie są to spadki klatek bo animacja stania jest płynna czy ruch kamerą. 

Dom moich simów jest ogromny i ma ogromną ilość przedmiotów stawianych na movieobjects, jednak nie wiem czy to ma wpływ na brak reakcji gry na moje polecenia a nie na spadek klatek. Próbowałam już przebudowy domu i usuwania niektórych obiektów ale nie pomogło, a nie chciałabym wyprowadzać trójki moich simów do innego domu. 

z modyfikacji posiadam: mc command center (aktualny), mod dodający ramki na zdjęcia, lekko zmieniający zdjęcia i jeden dodający zdjęcie rodzinne

Wydaje mi się, że problem pojawił się po pobraniu najnowszego dodatku życie i śmierć. wcześniej nie miałam takich problemów nawet na ogromnych zmodyfikowanych parcelach. 

• @frusizia 

Ten błąd wynika z dużej parceli przeładowanej różnymi obiektami.

Dodatkowo:

1. Jeżeli  używasz kodu moveobjects to jakiś przedmiot mógł się zablokować na innym obiekcie i to powoduje opóźnienie interakcji, a także może powodować różne błędy w grze.

2. Następnym powodem przeciążenia rozgrywki na tej parceli może być duża ilość przedmiotów znajdujących się w wyposażeniu Simow, oraz wyposażeniu całej rodziny.

3. Ostatnim czynnikiem (i bardzo ważnym) opóźniającym interakcje rozgrywki są mody/obiekty CC z trybu CAS, oraz trybu kupna/budowy, gdyż one bardzo obciążają całą grę.

4. Przeładowane parcele, duża ilość rodzin, dużo modów/CC to wszystko może obciążyć procesor komputera i spowodać spadek jego wydajności, oraz wzrost temperatury.

7 Replies

• Niestety nie pomogło. Wyjęłam mody z folderu, usunęłam go i kazałam się grze naprawić. Po wejściu do gry odwzorowałam warunki w których dochodzi do błędu, jeden sim wytwarza wanny, drugi robi biżuterię. Przy wykonywaniu tych 2 akcji na raz nadal dochodzi do błędu. 

• Próbowałam odpalić grę w trybie czystego rozruchu, ale ea app nie chciało mi działać a przez to simsy (spróbuję jeszcze raz to zrobić). Ale zauważyłam że podczas gry spada mi wydajność procesora (46-60%) i wzrasta jego temperatura (do 100 stopni) (aplikacja której użyłam do śledzenia procesora to - armoury create). Czy jest to możliwe że mój procesor w laptopie nie jest w stanie udźwignąć gry w simsy?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    8 months ago

@frusizia 

Ten błąd wynika z dużej parceli przeładowanej różnymi obiektami.

Dodatkowo:

1. Jeżeli  używasz kodu moveobjects to jakiś przedmiot mógł się zablokować na innym obiekcie i to powoduje opóźnienie interakcji, a także może powodować różne błędy w grze.

2. Następnym powodem przeciążenia rozgrywki na tej parceli może być duża ilość przedmiotów znajdujących się w wyposażeniu Simow, oraz wyposażeniu całej rodziny.

3. Ostatnim czynnikiem (i bardzo ważnym) opóźniającym interakcje rozgrywki są mody/obiekty CC z trybu CAS, oraz trybu kupna/budowy, gdyż one bardzo obciążają całą grę.

4. Przeładowane parcele, duża ilość rodzin, dużo modów/CC to wszystko może obciążyć procesor komputera i spowodać spadek jego wydajności, oraz wzrost temperatury.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 9 months ago