Forum Discussion
Ja mam długość życia ustawioną na krótką, i starzenie się jest ogólnie wyłączone dla każdego sima (czasami włączam ustawienie starzenia się "aktywna rodzina" kiedy dla story telling chcę śmierci ze starości, plus wszystkie zastąpione NPC nadal żyją)
Historie sąsiedzkie mam wyłączone poprzez menu opcji (nie znoszę jak NPC się w różnie miejsca wprowadzają, ale samo wprowadzanie się nie zmienia ich kariery [i mogę ich manualnie eksmitować])
Ten problem się pojawia tylko i wyłącznie jak gra, która już widziała załadowaną parcelę, przestaje widzieć jakąkolwiek załadowaną parcelę (zapisywanie gry i klikanie "wznów" żeby od razu być w trybie życia bez dojścia do zarządzania światami gra uznaje jako przestanie widzenia parceli, stąd problem się pojawia zarówno z CAS, jak i z zarządzaniem światami, a nie pojawia się z trybem budowania)
Pragnę również wspomnieć, że nie posiadam jeszcze dodatku "Licealne lata", i o ile NPC jest na parceli która zostaje załadowana po wyjściu z CAS lub zarządzania światami, to nie zostanie zastąpiony.
@DeadlysonPL Witaj 🙂
Sprawdziłem to, i faktycznie jest coś na rzeczy i przychylam się do wpisu @kreatora możliwe że zostały zaktualizowane skrypty generujące NPC w najnowszej aktualizacji i stąd te nieoczekiwane zmiany, u mnie jest to samo. Od strony technicznej gry zachowują się jednakowo u wszystkich, niezależnie jaka to jest konfiguracja.
- danuta7203 years agoHero+
Nie twierdzę 😉...
Może masz rację, parametry komputera w rozgrywce nie mają większego znaczenia. Ale jeżeli zostały zmienione skrypty gry to EA zrobiła to już dawno, w momencie, gdy wprowadziła rozgrywkę "Historie sąsiedzką", lub jest to błąd powstały już dawno, a uaktywnił się ze zdwojoną silą przy aktualnym błędzie, gdy Simy zaczęły się starzeć. Dokładnie to co napisał @DeadlysonPL , to najlepsza odpowiedź na ten problem, czyli jedyna rada to nie wznawiać gry, tylko ją wczytywać.
To samo zostało opisane na angielskiej części forum AHQ: https://answers.ea.com/t5/General-Discussion-Feedback/Is-there-a-way-to-undo-changes-made-by-quot-neighborhood-stories/td-p/11547440
W tym temacie jest raport o błędzie, który powstał w marcu, czyli przed wprowadzeniem najnowszej aktualizacji, oraz dodatku Licealne lata: https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-Can-t-disable-Neighbourhood-Stories/td-p/11365891
- 3 years ago
Mówiłem, że wczytywanie nie pomaga, i nie mam problemu z historiami sąsiedzkimi aktywującymi się z powrotem, problem mam z tym, że NPC są po prostu zastąpione nowymi, i po spytaniu się dawnego NPC jaka jest jego kariera, to nadal twierdzi że jego kariera to kariera jako ten NPC (np. Kim nadal twierdzi, że jest właścicielką spożywczaka, chociaż jej tam nie zobaczę)
Ten raport o błędzie do którego dałeś link jest nie związany z moim problemem (zwłaszcza, że historie sąsiedzkie nadal są wyłączone, nikt się nigdzie nie wprowadza, ani nie adoptuje dzieci/psów, i nikt nie umiera).
- danuta7203 years agoHero+
Ten temat ogólnie dotyczy problemu ze starzeniem się, historiami sąsiedzkimi i przeprowadzkami Simów. Myślę też, że to pociąga za sobą zmiany zawodów, które wchodzą w skład "historii sąsiedzkich, tak jak urodziny, śmierć Simów oraz ich przeprowadzki - jedno z drugi się wiąże.
Niestety tutaj nie jesteśmy w stanie rozwiązać tego problemu z grą. Jedynie na angielską część forum AHQ zaglądają twórcy gry. Możesz tam albo dopisać się do tematu, który podałam wyżej, albo założyć tam nowy. Wszystko jednak trzeba napisać po angielsku.
----------------------------------------------------------------------------------
PS.
Co oznacza "dawny NPC"? - czy ten NPC przestal nim być, to znaczy, że został on aktywowany, np. przez przeniesienie go na jakąś działkę?
Jeżeli w jakikolwiek sposób aktywujesz Sima NPC, to przestanie on być tym, kim wyznaczyła go gra. W momencie aktywacji gra zastąpi go innym NPC.
Gracze swego czasu tak robili z dziadkiem Morozem, mając nadzieję, że będą mieli go na wyłączność. Jednak po dodaniu go do jakiegoś domu, stracił on swoje właściwości.
Może dlatego Sim pamięta swoją przeszłość, jako były NPC może jeszcze nie wiedzieć, że gra zmieniła mu właściwości - no, ale to tylko moje przypuszczenia.
Pozdrawiam
About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy
Recent Discussions
- 11 hours ago
- 16 hours ago
- 16 hours ago
- 16 hours ago
- 2 days ago