Forum Discussion

Kalinowicz_'s avatar
Kalinowicz_
Seasoned Newcomer
2 days ago

The Sims Medieval - Sprawdzanie Instalacji nie powiodło się

Witam, 

Nabrałem ochotę zagrać w The Sims Medieval z 2011 roku, jednak po odpaleniu gry, pojawia się informacja taka jak w tytule dyskusji. 

Sprzęt:
- AMD Ryzen 7 5700X 8 rdzeniowy
- AMD Radeon RX 9060 XT 16GB
- 16 GB Ram.
- Windows 11 Home

Nie ma żadnego problemu aby odpalać starsze gierki sprzed 2011 roku na tym kompie, prosty przykład to starsze odsłony GTA, TES'y i różne, ale The Sims Medieval mocno ze mną walczy byleby nie dać mi możliwości zagrania.

Próbowałem już wszystkich możliwych sposobów polecanych na forach Polskich jak i zagranicznych, od Alder Lake Patcha, przez zgodności z systemem Windows 7 i ograniczanie procesów procesora do 1, po komendy w powershell - nic nie działa. Oczywiście reinstall gry/naprawa przez aplikacje EA czy "czyszczenie cache" również próbowałem. 

Chociaż w sumie Alder Lake nie do końca też chciał tak naprawdę zadziałać, ponieważ przy próbie odpalenia samego programu, pojawia się error "Odniesienie zostało zwrócone z serwera.". Tutaj też już szukałem rozwiązań ale nic nie znalazłem, Gemini czy ChatGPT też sie do niczego nie nadają. 

Jedyna nadzieja została mi właśnie w proszeniu o pomoc kogoś z obecnych na tym forum.

3 Replies

• Kalinowicz_'s avatar
    Kalinowicz_
    Seasoned Newcomer
    2 days ago

Edit: Dokładny komunikat jaki pojawia się na ekranie po próbie odpalenia gry to: 

Nie można uruchomić gry The Sims Średniowiecze. Instalacja nie została ukończona. Zainstaluj grę jeszcze raz i spróbuj ponownie

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 days ago

Kalinowicz_​ 

Wypróbuj tych porad:

I.

Instalacja The Sims Średniowiecze na Windows 11 najlepiej przebiega poprzez aplikację EA lub Steam, co pozwala uniknąć problemów z zabezpieczeniami DRM starszych płyt. Pobierz grę z cyfrowego sklepu, a w przypadku problemów z uruchomieniem, użyj funkcji „Napraw grę” w aplikacji EA lub dostosuj ustawienia zgodności systemu. 

Instrukcja instalacji krok po kroku:

1. Metoda cyfrowa (EA App):
      • Zainstaluj EA App (następca Origin) i zaloguj się na konto, na którym posiadasz grę.
      • Znajdź The Sims Medieval w swojej bibliotece i kliknij „Pobierz” / „Zainstaluj”.
      •  
    2. Rozwiązywanie problemów (Win 11):
      • Gra się nie uruchamia: Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę gry, wybierz "Właściwości" -> "Zgodność" i uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów ze zgodnością lub zaznacz „Uruchom ten program w trybie zgodności z: Windows 7/8”.
      • Naprawa plików: W EA App w "Bibliotece" kliknij ikonę gry i wybierz „Napraw”.
    3. Wersja pudełkowa (Płyta):
      • Wersje płytowe często nie działają na nowszych systemach ze względu na niedziałające zabezpieczenia (DRM). Zaleca się rejestrację klucza z płyty na stronie EA i pobranie wersji cyfrowej.

Ważne: Upewnij się, że Twoja karta graficzna jest rozpoznawana przez grę; w przeciwnym razie może być konieczna edycja plików graficznych w folderze gry.

II.

Aby uruchomić The Sims Średniowiecze na Windows 11, należy zazwyczaj ustawić tryb zgodności z Windows 7 oraz uruchomić grę jako administrator w folderze instalacyjnym. Ze względu na wiek gry, pomocne może być również użycie aplikacji EA Desktop w celu naprawy plików gry. 

Kluczowe kroki naprawcze:

1. Tryb zgodności: Wejdź do folderu z zainstalowaną grą (zazwyczaj EA Games\The Sims Medieval\Game\Bin), kliknij prawym przyciskiem myszy plik TSM.exe, wybierz Właściwości > Zgodność.
    2. Ustawienia: Zaznacz „Uruchom ten program w trybie zgodności z:” i wybierz Windows 7 lub Windows XP.
    3. Administrator: W tej samej zakładce zaznacz „Uruchom ten program jako administrator”.
    4. Naprawa gry: W aplikacji EA (EA App) wejdź w bibliotekę, kliknij trzy kropki przy The Sims Medieval i wybierz „Napraw”
  • Kalinowicz_'s avatar
    Kalinowicz_
    Seasoned Newcomer
    2 days ago

danuta720​ 

Niestety nic z tego, próbowałem tego krok po kroku i dalej nic, wersja cyfrowa kupiona dziś dosłownie na EA app 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 15 hours ago
7,746 Posts