Forum Discussion
@Karolinka10
1, Bląd Live Kernel event - powazny blad. czasem moze spowodowac crash systemu Problem z hardware (czesto generuja go peryferyjne urzadzenia przypiete do komputera ) ale moze tez byc związany z kartą graficzną i sterownikami
znow wejdź do wiersza polecen tak jak to robiłaś uruchamiając sfc scan i DISM ale tym razem wklej - to zresetuje porty USB
fsutil resource setautoreset true c:\
Odczekaj az komputer to przetworzy.
Oprocz tego wyłacz wszystkie peryferyjne urzadzenia jesli takie masz - w wypadku klawiatury (szczegolnie jesli to klawiatura Anno Pro2) to po prostu wyłacz ja podczas pracy komputera i po chwili włacz ponownie aby komputer znow wykryl nowe urzadzenie
Mozna tez szukac zrodla tego sprawdzając czy masz napewno prawidlowe kable i czy sa porzadnie przylaczone.
2. Tam powinien byc jeszcze byc numer tej serii przy nazwie zasilacza jesli jest to 600 albo wyzej to wystaczajaco. Jesli jest tam cyfra 500 to zasilacz jest troche za slaby dla tego komputera -powinien miec minimum 600 Wat a najlepiej nawet wiecej - za slaby zasilacz moze powodowac te problemy - to tez jest urzadzenie peryferyjne
Tyle na razie. Ewentualnie jesli to nie pomoże, potem bedzie czysta reinstalacja sterownikow karty graficznej w przyszlosci - to dosc trudna operacja,
Jesli dodatkowo Hero @Narayen cos znajdzie w tym DxDiag - zapraszam do tematu - to bedziemy wiedzieć wiecej
- danuta7204 years agoHero+
Zaktualizuj też sterowniki karty graficznej, ostatnia aktualizacja pochodzi z 2020 roku.
Dodatkowo masz bardzo zaśmiecony folder Driverstore w systemie Windows. Ale nie polecam samej go czyścić, bo przez przypadek usuniesz jakieś ważne pliki.
Jak pozbyć się tych śmieci z systemu: https://pogotowie-komputerowe.org.pl/jak-wyczyscic-folder-filerepository-w-driverstore
- kreatora4 years agoHero (Retired)
@Karolinka10
Bardzo dobra rada z updajem sterowników karty od @danuta720.!
Gdybys miala program Nvidii Ge Force Experience to dostawalabys info o kazdym updajcie steroników automatcznie.Ale zrob "czystą" instalacje tych sterownikow
Tu jest link do sterownikow Nvidii
https://www.nvidia.com/Download/
Natomiast mam dla ciebie inne wazne info:
Na anglojezycznym forum raportowano o tym zjawisku i uznano go za bug tego dodatku. Bug jest tak dziwny, bo objawy wskazuja wlasnie na problem z komputerem ze nie przyszlo mi do glowy szukac tego tam W skrócie - po wlaczeniu gry ta generuje setki nowych pustych rodzin NPCi poniewaz gra nie porafi wygenerowac pelnych rodzin i wiec nieustannie próbuje generować nowe i nic nie moze jej zatrzymać, Gdy gra wyczerpie zasoby pamieci komputera to sie zawiesi.
Ostatni patch od EA mial to naprawić ale naprawiono tylko opcje ze nie ma tego w nowo tworzonym zapisie natomiast stare zapisy w ktorych wciaz grałaś są zepsute bo aktualizacja nie potrafiła ich naprawić
https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/PARTLY-FIXED-Game-creating-tons-empty-households-Save-game-blo...
Tak ze generalnie zainstaluj nowe sterowniki zrestatuj komputer , zacznij grę w nowym sejfie i sprawdź po30 minutach gry, czy zjawisko zniklo.
Nie czysc tego folderu z zasobem sarych sterowników bo masz mnostwo miejsca na dysku i to nie stanowi problemu
Co do bledu Live Kernel Event - to powoduje go na 100% cos podlaczonego do komputera - to moga byc nawet sluchawki . Po prosty odlaczaj po kolei kazde urządzenie tego typu (mysz. klawiatura, czy sluchawki) i wlączaj ponownie pozwalając aby komputer wykryl nowe urządzenie, - 4 years ago
Jesteście naprawdę wielcy. Duże dzieki. Urządzenia peryferyjne już wczoraj odłączałam -i fakt mam też słuchawki, ktore notabene były wcześniej też podłączone i wszystko śmigało. Zrobię wszystko co sugerujecie i zacznę grać na nowym zapisie. Zobazcymy co to przyniesie. faktycznie sterowniki karty grafiicznej nieco stare u mnie są, ale myślę, że to gra, bo jak grałam na starych zapisach (a mam ich kilka) to zawswze szło aż miło , zeby po jakimś czasie ( 4-5 dni simowych) bach - czylo jak Kreatora pisze. Pozdrawiam wszystkich . Odezwę się jak mi idzie.
- 4 years ago
Więc testowałam grę, już również po aktualizacji. Pzreczytałm też Twój Kreatora post. I dokładnie to samo jest u mnie. Nawet jeśli grałam starymi zapisami, ale przed nowym dodatkiem to było wszytsko ok, ale wystarczyło tylko wejść na nowy świat z dodatku i zaczyna się jazda. I to rónież na zupełnie nowym zapisie.
Oczywiście, komp tez trochę "podrepueruje" , ale to jednak problem gry i pustych domostw. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Treraz po prostu czekam na naprawę gry.
- kreatora4 years agoHero (Retired)@Karolinka10
Tak nie powinno się dziać po aktualizacji! Moze ta aktualizacja pominęlą jakieś pliki. Jednak niektorzy gracze zgłaszaja ze wciaz mają ten błąd.
Ja proponuję abyś jeszcze raz przeniosła caly folder gry The Sims4 z Dokumenty/ Electronic Arts na pulpit komputera , naprawila grę na Origin - (to uzupelni brakujace lub źle zaktualizaowane pliki. Musisz poczekać az Origin sprawdzi pliki ostatniego wiejskiego dodatku) i zaczęla nową gre od razu w okolicy z tego dodatku.
Po pół godzinie - wejdź w Zarządzanie Rodzinami i sprawdź czy gra znów generuje puste rodziny..
Dodatkowo jednym ze sposobów walczena z tym jest od razu po wejściu do gry zapelnienie wszystkich pustych domów w tej okolicy..przez rodziny pobrane z Galerii, lub rodziny ktore masz w bibliotece.i ktore stworzylas wcześniej sama. - 4 years ago@kreatora spróbuję
- 4 years ago@kreatora A więc naprawiłam grę, mam nowy folder The sims i....to samo. Grałam ponad godzine na zupełnie nowym zapisie bez modów w naprawionej grze i nadal generują sie rodziny. Tylko na razie jeszcze gra mi mocno nie zwalnia. Niestety ten dodatek nadal jest zrąbany a przynajmniej u mnie. Juz nawet gdybym grę zaczynała od nowa co nie bardzo mi się uśmiecha bo mam wielopokoleniowe rodziny to i tak po chwili gra generuje setki pustych rodzin.
@Karolinka10, zaktualizowałaś sterowniki karty graficznej?
Wyłączyłaś działające w tle programy, komunikatory, inne?>Prawy klawisz myszki>klikasz na start>Menadżer Zadań> wyłączasz programy, które pobierają najwięcej pamięci, a w momencie grania nie są potrzebne.
Co do rodzin, gra zawsze będzie je generowała. Jedynym i najlepszym sposobem jest otwarcie skrzyni rodzin> górny pasek w trybie okolicy - i usuwanie niepotrzebnych rodzin.
W opcjach gry odznaczenie, żeby gra automatycznie nie zaludniała domów rodzinami NPC.
- 4 years ago
@danuta720tak, miałam powyłaczane niepotrzebne programy. Niemniej obserwuje ile pamięci zżera sama gra. Gdy zaczynam gre wykorzystuje około 3000MB , a potem tylko rośnie aż do 9980MB i gra staje.
Usunąc rodzin ze skrzynii... ich tam jest tysiące pustych...Po prostu fizycznie się tego nie da zrobić. I pojawiają sie zawsze nawet na nowym zapisie jak wchodze do nowego otoczenia. Niestety, dla mnie dodatek wiejska sielanka jest niegrywalny.No i gram i gram czyli testuje... i mawet nie wchodząc do nowego świata gra generuje tysiące pustych rodzin. A to oznacza zwolnienie gry . Cóż, albo czekan na porządną aktualizację albo czekam na Paralives.
- kreatora4 years agoHero (Retired)
@Karolinka10
EA jest świadoma tego faktu i pracuja nad tym, wiec myślę, ze szybciej będze ta aktualizacja niż Paralives
https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues-PC/Extremely-laggy-unplayable-have-tried-everyhting-I-can-find-on/m-p/10762484#M225519"EA was still looking into how to fix the problem for already affected saves, so hopefully you won't have to wait too long"
- 4 years ago@kreatora nie mam innego wyjścia. MNie nawet nowy zapis się psuje.POczywiście MCCC coś tam robi w tle ale niewystarczająco. Dzięki za porady
A nie masz przypadkiem nieaktualnych modów?
Kiedy ostatnio aktualizowałaś MCCC i inne mody?
- 4 years ago@danuta720 wszystko zaktualizowane. Poza tym grałam też bez modów i to samo sie działo
Możesz zrobić zdjęcie, w którym miejscu, w komputerze widzisz to "zżeranie" pamięci?
- 4 years ago@danuta720 Ja na razie nie gram w simsy bo zraziłam się. To nie jest gra tylko mordęga. Oczywiście jak zagram zrobię print screen
About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy
Recent Discussions
- 5 hours ago
- 9 hours ago
- 9 hours ago
- 10 hours ago
- 10 hours ago