Forum Discussion

Gunia22's avatar
Gunia22
Seasoned Rookie
4 years ago
Solved

zamarznięcie sima...

Cześć, chciałam zapytać czy jeszcze komuś zamarza sim ubrany w strój zimowy, czy to tylko jakiś bład u mnie się pojawił po ostatnich aktualizacjach.

Pozdrawiam

• @Gunia22

To jest bug zwiazany albo z niektualnymi modyfikacja czy CC albo bug interakcji w folderze gry,
    1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Sciezka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    3. Wlacz teraz grę, aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    4. Zacznij nowa gre byle jakim simem (ustaw zime) i sprawdź czy dalej masz ten bład.
    5. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    6. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    7. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. ByC moze blad ten wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    8.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli mialas jakies obiekty CC w domach i na simach (skórki ciuchy itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.

Jeśli uzywasz modów i CC przeczytaj proszę ten poradnik
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

8 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago
    @Gunia22

To jest bug zwiazany albo z niektualnymi modyfikacja czy CC albo bug interakcji w folderze gry,
    1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Sciezka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
    3. Wlacz teraz grę, aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    4. Zacznij nowa gre byle jakim simem (ustaw zime) i sprawdź czy dalej masz ten bład.
    5. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    6. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    7. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. ByC moze blad ten wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    8.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli mialas jakies obiekty CC w domach i na simach (skórki ciuchy itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.

Jeśli uzywasz modów i CC przeczytaj proszę ten poradnik
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

• Gunia22's avatar
    Gunia22
    Seasoned Rookie
    4 years ago

Gram bez modów, grę właśnie b ędę przinstalowywać, bo zauwazyłam jeszcze co takiego, sim idzie spać i za minutę, simową oczywiście wstaje. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@Gunia22

To akurat nie nic wspolnego z blędem gry.
    1. Sprawdź czy nie ma tam właczonego radia czy TV w sypialni
    2, Jesli nie ma normalnych drzwi w sypialni tylko łuk drzwiowy sima bedą budzić dźwieki z sąsiedniego pomieszczenia
    3. Sima będze budzić placz dziecka- nawet jesli drzwi sypialni są zamknięte
    4. Sima bedzie budzić kot czy pies - trzeba kliknać na zwierzaka i jesli bedzie tam opcja "skarć za budzenie" to znalazlaś winowajcę. Po trzykrotnym skarceniu zwierzak oduczy sie budzić sima. Niestety nie ma tej opcji na dziecku.
    5. Sima bedzie budzić zaslona z dzwoneczkow na okno - doszła z jakimś dodatkiem

• Gunia22's avatar
    Gunia22
    Seasoned Rookie
    4 years ago

Niestety nie ma. wyłączony głośnik, wyłączone tv nie ma zwierząt nie ma dzwonkow. Nie wiem czy to ma jakiś związek bo wcześniej głośnik sobie grał a sim spał, po ostatniej aktualizacji pakietu niestety sim nie śpi, sim zamarza ubrany w ciuchy zimowe. Naprawiłam grę w sposób opisany powyżej, ale nic to nie pomogło. 

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@Gunia22

Reset folderu gry oposany wyzej ci nie pomógł? Po utworze nowego folderu gry, tego typu błedy powinny zniknąć.

• Gunia22's avatar
    Gunia22
    Seasoned Rookie
    4 years ago

Niestety nie.... Naprawiłam grę  tak jak opisano powyżej, i co ciekawe, nie wgrywałam  starych save'ów  ani niczego, tylko od początku sobie grałam. No i po jakimś czasie znowu nie chciał  iść spać tylko co chwila wstawał.   Nie mam pojęcia co to może być, w weekend spróbuję je odinstalować i zainstalować na nowo, zobaczę może to coś pomoże. Nie miałam wcześniej takich problemów, po ostatniej aktualizacji  i odświeżeniu tego pakietu dzień w spa coś mi się takiego porobiło. Mam jeszcze inne takie błędy na przykład podwajają mi się rzeczy w wyposażeniu sima. Grę mam oryginalną,,  aktualizowaną, nie mam żadnych modów, a z konsoli kodów  używam tylko kod na pieniądze. Nie mam pojęcia co to jest wcześniej wszystko było ok.  Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc.

Pozdrawiam

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@Gunia22

Jednak przy takim bugu gry nie sposób grać na dluższą metę wiec ja proponuje jednak cos z tym zrobić.
    Czyli reinstalać grę. Być moze ta aktualizacja poszla rzeczywiście źle i powstal bład w skrypcie gry którego nie mozna usunąc zwyklym Napraw grę.
    Aby uchronić twoja biblioteke i zapis po prostu wyjmij przedtem znów folder gry na pulpit z Dokumentów. Gre odinstalowujesz albo w Origin - prawym myszy na okladkę "odinstaluj" albo opcją Windowsa Dodaj/Usuń program albo po prostu idziesz do Pliki programów (x86) i wywalasz folder Origin Games do kosza. - najszybsza opcja. z grawancją, ze nic z gry na dysku nie zostanie. Ten folder Origin odtworzy podczas instalacji gry,
    Po zainstalowaniu musisz choc raz zagrac w nowym zapisie, aby utworzyl sie nowy folder gry - potem wywalasz z nowego folderu gry foldery Saves i Tray i przeklejasz te foldery z pulpitu do nowego folderu gry, Przeklej takze plik TrayDeleteItems aby twoja biblioteka nie zostala zawalona domami Maxisa z wszystkich dodatków,

• Gunia22's avatar
    Gunia22
    Seasoned Rookie
    4 years ago

dziękuję bardzo za pomoc. W weekend przeinstalowałam cała grę i na razie jest dobrze.!!!

Pozdrawiam

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,198 PostsLatest Activity: 13 minutes ago