Forum Discussion

xVanillla's avatar
xVanillla
New Novice
2 hours ago

Znikające parcele, nieskończone ładowanie ekranu

Hej, stworzyłam nowy save- 25.03.2026, w zapisie wstawiałam parcele z galerii i po wymianie parcel z całych ok. 20 światów save się zepsuł parcele zaczęły znikać, ładować się wieczność,  w trakcie pojawił się kod błędu 801, w tym samym save ale wczytałam backup po dojściu do kolejnych -dziestu światów z robiło się dokładnie to samo z tym, że pojawił się komunikat błędu 808, nie ważne ile razy wczytałam save i w którym momencie  (mam dużo backup'ów - zapisywałam za pomocą "zapisz jako" ), gdy dochodziłam do końcowych światów (ok. 40000kb danych miały savy) pojawiały się te same błędy, światy były robione w losowej kolejności to też za każdym razem  błędy działy się na innych światach 'zarażając' później kolejne.. czy jest jakiś sposób na obejście tych błędów? Lub może powinnam to zgłosić w jakiś innych wątkach?

2 Replies

• xVanillla​ 

Błąd 801 w The Sims 4 podczas ładowania parceli zazwyczaj oznacza problem z modami (modyfikacjami) lub uszkodzonym plikiem zapisu gry. Jest to błąd skryptu, który uniemożliwia poprawne wczytanie rodziny lub działki.

Oto kroki, które pomogą naprawić błąd 801, uporządkowane od najskuteczniejszych:

1. Usuń pliki pamięci podręcznej (Cache) >  Dokumenty/Electronic Arts/The Sims 4.

Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony plik tymczasowy.

• Wejdź do folderu: Dokumenty/Electronic Arts/The Sims 4.
    • Usuń plik localthumbcache.package.
    • Uruchom grę ponownie i sprawdź, czy problem zniknął.
    1. Sprawdź mody i CC (Custom Content)

Jeśli błąd nadal występuje, winny jest prawdopodobnie nieaktualny mod.

• Przenieś cały folder Mods z Dokumenty/Electronic Arts/The Sims 4 na pulpit.
    • Usuń ponownie localthumbcache.package.
    • Uruchom grę. Jeśli gra działa, oznacza to, że jeden z Twoich modów jest przestarzały lub zepsuty. Będziesz musiał/a znaleźć winowajcę metodą prób i błędów (dzieląc mody na grupy).
    •  
    1. Napraw grę przez aplikację EA/Origin
    • Otwórz bibliotekę gier w aplikacji EA App lub Origin.
    • Kliknij prawym przyciskiem myszy na The Sims 4.
    • Wybierz opcję Napraw (Repair).
    •  
    1. Sprawdź uszkodzony zapis gry (Odświeżanie folderu)

Jeśli powyższe nie pomogły, folder gry może być uszkodzony.

• Przenieś cały folder The Sims 4 z Dokumenty/Electronic Arts na pulpit.
    • Uruchom grę – utworzy ona nowy, czysty folder The Sims 4.
    • Sprawdź, czy gra działa. Jeśli tak, przenieś swoje zapisy (folder saves) oraz ewentualnie inne foldery (Tray) z folderu z pulpitu do nowego, pamiętając o nieprzenoszeniu uszkodzonego folderu mods.

Dodatkowe wskazówki:

• Błąd 801 może występować, gdy próbujesz wczytać parcelę, która jest "zepsuta" po aktualizacji, szczególnie po zmianach w dodatku "Na wynajem".
    • Jeśli problem dotyczy konkretnej działki, spróbuj użyć opcji „Wyrzuć z parceli” dla rodziny z poziomu zarządzania światami i wprowadź ich ponownie.

Błąd 808 w The Sims 4 podczas ładowania parceli zazwyczaj oznacza problem z uszkodzonym zapisem gry, nieaktualnymi modami lub błędami w zawartości parceli, szczególnie w przypadku wynajmu mieszkalnego (Residential Rental).

Oto kroki, które pomogą naprawić błąd 808, uszeregowane od najskuteczniejszych:

1. Sprawdzenie modów i zawartości zmodyfikowanej (CC)

Najczęstszą przyczyną błędów ładowania są przestarzałe mody po aktualizacji gry.

• Usuń folder Mods: Przenieś folder Mods z Dokumenty/Electronic Arts/The Sims 4 na pulpit.
    • Usuń plik localthumbcache: Znajduje się w folderze The Sims 4. Jego usunięcie jest kluczowe po usunięciu modów.
    • Sprawdź grę: Uruchom grę i sprawdź, czy parcela się ładuje. Jeśli tak, oznacza to, że jeden z Twoich modów jest zepsuty. Wtedy należy użyć metody 50/50, aby znaleźć winowajcę.
    •  
    1. Naprawa gry w EA App/Origin

Pliki gry mogły ulec uszkodzeniu.

• Otwórz EA App i przejdź do "Biblioteki".
    • Kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę The Sims 4.
    • Wybierz opcję "Napraw".
    •  
    1. Problemy z parcelą (szczególnie Wynajem Mieszkalny)

Błąd 808 często występuje, gdy gra nie może załadować konkretnych obiektów lub ustawień parceli, zwłaszcza wynajmu.

• Spróbuj wprowadzić Sima na inną działkę, a dopiero potem przenieś go na docelową.
    • Jeśli błąd występuje na parceli wynajmu, spróbuj zmienić typ parceli na zwykłą mieszkalną, a potem z powrotem na wynajem (może to zresetować wadliwe ustawienia).
    •  
    1. Przywrócenie poprzedniego zapisu (Save)

Jeśli save jest uszkodzony, spróbuj przywrócić jego wcześniejszą wersję.

• W menu głównym gry kliknij przycisk "Wczytaj grę" (ikona folderu).
    • Kliknij na swój zapis gry.
    • Kliknij ikonę "Odzyskaj zapis" (mała ikona płyty z plikiem) i wybierz wersję sprzed wystąpienia błędu.
    1. Ograniczenie błędów budowania

Jeśli błąd występuje przy próbie wejścia na parcelę, którą sam budowałaś, bądź pobrałaś z Galerii, przyczyną mogą być przedmioty z kodem bb.moveobjects, które wychodzą poza obszar działki.

• xVanillla's avatar
    xVanillla
    New Novice
    1 hour ago

Robiłam już to wszystko, modów od początku nie było i nadal nie ma. Co stworze nowy save to po uzupełnieniu większości światów nowymi parcelami zapis się psuje w losowych momentach 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 1 hour ago
7,683 Posts