Forum Discussion

Aschantka's avatar
Aschantka
Seasoned Veteran
2 years ago

Re: Kupiłam dodatek do TS3 i nie mogę go pobrać, a pokazuje się, że mam ten dodatek

@madzia12332Jeszcze raz zwróc się do EA - tym razem o zwrot pieniędzy. Opisz wszystko tak jak tutaj... Bardzo mi przykro - ja mam trójkę i gram nią bardzo często i nie wyobrażam sobie, bym ją miała utracić. Niestety - po przejściu z Origina na EA App coś się popsuło...

Spróbuj może oczyścić jeszcze raz EA App z plików cache - pisałam jak to się robi... Wyloguj się i wyłącz EA App i na powrót włącz i zaloguj, oczyść z plików tymczasowych (lewy górny róg, trzy kreski, pomoc/odzyskiwanie aplikacji/czyszczenie pamięci) i spróbuj jeszcze raz pobrać Rajską Wyspę. Uruchom też launcher i sprawdź (zakładka zarządzania dodatkami i akcesoriami) czy masz tam na liscie Rajską Wyspę). Jeśli jest w launcherze, a w EA App nie masz, to spróbuj metody z instalacją Origina - Origin już nie funkcjonuje jako Origin, ale można jeszcze pobrać z netu instalkę Origina  i zainstalować. On za chwilę zechce się przeinstalować na EA App, ale nie zezwól na to - po prostu zignoruj komunikat. Wcześniej - gdy uruchomisz ten launcher i stwierdzisz, że jednak ta Rajska Wyspa tam jest - zaznacz, by ci się wszystkie uruchomiły - i zatwierdź, ale nic poza tym nie rób, nie uruchamiaj trójki. Gdy uruchomisz ten Origin, i nie zezwolisz na jego aktualizację, to mimo wszystko, jakimś niewytłumaczalnym sposobem - to wszystko, co zaznaczyłaś, by się instalowało - zacznie ci się instalować. Widać to będzie w dolnym lewym rogu ekranu Origina. Po zakończeniu musisz wyjść z Origina już za pomocą menedżera zadań, bo w zwykły sposób nie zamkniesz - przeszkadza ten komunikat o konieczności zaktualizowania Origina do EA App. Ja tak niedawno utraciłam między innymi ukochane Wymarzone Podróże oraz Zwierzaki, bez których gra traci dla mnie wartość. I odzyskałam wszystko wg tej metody. Figurowały jako zainstalowane ale tylko w launcherze - ale w rzeczywistości ich nie miałam! Może tym razem się uda!

5 Replies

• @Aschantka 

Dziękuję Ci bardzo za informacje, czyściłam już kilka razy pamięć podręczną EA i wszystko bez skutku, dalej nie ma żadnej opcji przy "rajskiej wyspie", ale znalazłam jeszcze jeden sposób żeby to obejść. Mianowicie, posiadam kilka dodatków na płytach, które kiedyś kupiłam i instalowałam na starszym laptopie jeszcze zanim powstał Origin. Teraz udało mi się tak przy dodatku "po zmroku", zainstalowałam go z płyty żeby nie kupować i udało się, gra pojawiła się w Launcherze i działała bez problemu, jedynie nie widniała w EA App, chciałam tak samo zainstalować tę nieszczęsną "rajską wyspę" i....udało się...Ale nie mogłam uruchomić gry gdyż mam zbyt starą wersję gry podstawowej, ten komunikat przeniósł mnie do launchera ts3 gdzie zawsze pobierało się najnowszą wersję gry, ale tam się już nic nie dzieje, bo tam jest informacja, że gra jest aktualna i znów jestem w punkcie wyjścia...(chyba nie jest dane mi grać w ten dodatek ha ha ha) W instalatorze "rajskiej wyspy" był komunikat by zainstalować Origina (wręcz zalecane), więc po przeczytaniu Twojej wiadomości pobrałam Origina, on się aktualizował, ale bez skutku, bo nie mógł się zaktualizować do najnowszej wersji i odsyłało mnie by pobrać najnowszą wersję ze strony. OK pobrałam instalator Origina, ale skończyło się na tym, że rzekomo do ściągnięcia aktualizacji jest potrzebne połączenie z Internetem, a ja niby nie jestem połączona.....i nie wiem skąd pobrać Origina teraz. Ale stało się coś co jeszcze mnie zaskoczyło, czyli gdy zainstalowałam z płyty "rajską wyspę" to w EA  W KOŃCU pokazała się jakaś opcja przy tym dodatku, to była opcja "graj" (proszę sprawdzić załącznik), gdzie wcześniej w tym miejscu gdzie było "graj" nie było żadnej opcji do wciśnięcia...no ale oczywiście to nic nie zdziałało, bo mam zbyt starą wersję podstawki....I moje pytanie, bo jestem może i stara (24l) na granie w Simsy, ale i zdesperowana - czy jeśli założę nowe konto na EA tylko do grania w TS3 i kupię ten zestaw startowy (podstawka TS3, "po zmroku", "nowoczesny apartament") z EA  i resztę dodatków skombinuję to będzie w końcu dobrze? I ostatnie pytanie - czy jeśli zwrócą mi pieniądze za ""rajską wyspę" to, czy usuną mi ten dodatek w końcu i będę mogła go kupić jeszcze raz z innej strony już wtedy? (przepraszam, że ciągle Cię męczę <3)

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    2 years ago

@madzia12332Madziu pisałam bardzo wyraźnie i podkreślałam, żeby po zainstalowaniu Origina NIE POZWOLIĆ mu na zaktualizowanie się do EA App!
    Jeśli chodzi o zaktualizowanie podstawki to pobierz z netu aktualizator (tzw superpatcher) aktualizujący grę do wersji 1.67 choć ostateczna wersja tej gry. to 1.69. Ale łatka aktualizująca do 1.69 jest jedyna w swoim rodzaju - bo w odróżnieniu od wcześniejszych - została wyprodukowana prez samą EA i jest ona powiązana z Originem - nie można jej znaleźć nigdzie, bo samodzielnie bez Origina jej nie ma. - gra aktualizuje się samoistnie, gdy mamy włączone: aktualzacja automatyczna. Pobranie gier za pomocą EA App właśnie ma tę przewagę, że gra jest zawsze zaktualizowana do wymaganej wersji.

Ale wcześniej, gdy instalowało się grę z płyt - nie zawsze wszystko poszło jak należy. i  pomocne były te łatki - super patchery wydawane przez znanych moderów.. Grę więc możesz też  zaktualizować "ręcznie" 
    (Aktualizując ręcznie najpierw uruchom launcher i wyłącz aktualizację automatyczną)
    Znalazłam ci tę łatę 1.67.2 - pobierz i zainstaluj najpierw tę łatę a potem włącz grę i zobacz czy zaskoczy. Jeśli nie -  wyłącz, uruchom launcher i  włącz tam (zaznacz okienko)  aktualizację automatyczną  i każ się grze aktualizować - teraz gra powinna ci się zaktualizować do wersji wyższej - czyli 1.69.

Nie wiem czy to obejście się uda... Ale spróbuj...

Przede wszystkim zobacz, jaką masz wersję gry w pliku skuversion, który znajdziesz tam gdzie zainstalowałaś całą grę ale szukaj go jedynie w folderze podstawki, w podfolderze game a potem bin. Plik skuversion jest plikiem tekstowym, więc go tylko otwórz i przeczytaj (nic w nim samodzielnie nie zmieniaj) i zobacz, jaką masz wersję gry.. Jeśli masz wersję 1.69 to słabo - bo nic nie zrobisz. Ale skoro ci krzyczy o zaktualizowanie - to wygląda, że jednak nie - że masz 1.67 albo mniej. Zanim zaczniesz aktualizowanie napisz mi tutaj szybko jaką masz wersję tej podstawki. Launcher często oszukiwał i podawał inną wersję niż widniała w pliku skuversion. Więc się tym nie przejmuj.

Link do łaty 1.67.2 (nie wiem czy to jest łata do wersji cyfrowej)

The Sims 3 Patch 1.67.2 - Download - Instalki.pl

więc na wszelki wypadek wklejam link do strony, na której JEST również wersja cyfrowa łaty. Autorkę tej stronki znam wiele lat więc nie wpuszczam cię na minę

Aktualizacja gry 1.67 ~ Anulaa89 Creations - Stuff for The Sims 3 & The Sims 4

P.S, Nowe konto założyć zawsze możesz, ale spróbuj póki co odzyskać to co już kupiłaś. Szkoda kasy!

Przyszło mi jeszcze do głowy, że ta gra jest już mocno sędziwa i łata - ta pierwsza  - opiewa na systemy, którymi się już nie posługujemy - windows xp czy vista (swoją drogą jeden z bardziej skopanych systemów, chyba gorszy był tylko windows 2000) Więc nie wiem, jak nam ta naprawa wyjdzie :/

łata od Anulaa89 może być lepsza, post pochodzi z 2014r, więc na pewno nie  było wtedy windows 10 ale może to nie ma znaczenia - zaktualizuj tą łatą uniwersalną (jest spora - bo 1,7 GB!) - uwzględnij też porę pobierania bo ci trochę zajmie ściągnięcie tak olbrzymiej łaty - musisz ją najpierw pobrać na komputer a potem uruchomić) A potem zgrać instalatora łąty  np na pendrive'a - na przyszłość... Gdybyś miała jakieś trudności z pobieraniem ze strony systemu, to na czas pobierania wyłącz program antywirusowy i zaporę)

Rozśmieszyłaś mnie tym "starczym wiekiem"  jak na gracza The SIms... Moja córka ma  prawie dwa razy więcej, a ja gram nadal 🙂

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    2 years ago

@madzia12332 

Pobierz i zainstaluj ten Direct.x klikajac na pobrany plik z tego linku

https://www.microsoft.com/pl-pl/download/confirmation.aspx?id=35

(mozesz instalować bexpiecznie rózne wersje Direct X na swoim komputerze - gra wybierze wersje pliku ktorego potrzebuje, a jeśli ten plik masz, komputer  nie pozwoli ci go zainstalować)

Plik pobierasz do specjalnie stworzonego w tym celu przez siebie nowego folderu "Pobrane" ktory umieścisz na pulpicie (prawym myszy na ekran komputera wybieraz NOWY .folder ) nastepnie instalujesz klikając na pobrany plik.

Jednak jeśli to nie bedzie dzialać dodatkowo uzupełnijj i napraw pliki systemowe uzywając narzedzi Windowsa SFC scan i DISM

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-o...

Link do opisu jak zrobić krok po kroku ten sfc scan I DISM napisane tak ze nawet laik zrozumie w linku ponizej.

https://thesimsforum.pl/viewtopic.php?f=105&t=1467&p=14658&sid=1880176c3b807fbf5f4f4af63a75f7be#p146...

• @Aschantka 

Dzisiaj jeszcze raz na spokojnie zainstalowałam Origin i od razu zaznaczyłam żeby się nie aktualizował i rzeczywiście coś tam się cały czas pobierało, weryfikowało wszystkie 3 gry, które posiadam na EA/Origin, później zamknęłam, odinstalowałam i wchodzę na EA bez żadnych nadziei na rozwiązanie (bo nie widziałam żeby "rajska wyspa" się tam weryfikowała na Originie), a tam SZOK I NIEDOWIERZANIE....przy "rajskiej wyspie" w końcu pojawiła się opcja "POBIERZ" i zaczęło się pobieranie...cały czas nie wierzyłam, ale TAK Origin zdziałał cuda, gra DZIAŁA! 

DZIĘKUJĘ CI ZA POMOC Z CAŁEGO SERCA 🙌 🙂❤️

About The Sims Dyskusja o serii

Dyskutuj o The Sims Medieval, oryginalnym The Sims, The Sims 2, The Sims 3, The Sims Mobile, The Sims FreePlay i spekuluj na temat przyszłości serii, w tym Project Rene.1,371 PostsLatest Activity: 7 days ago