Forum Discussion

kreatora's avatar
kreatora
Hero (Retired)
5 years ago

Re: Nie starzeją się koty

@Accord69666

Przyczyna prawdopodbnie tkwi w twoim folderze rozgrywki The Sims4 tam gdzie sa sejfy i folder mods, a nie w folderze instalacyjnym

1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
Znajdziesz go w Dokumentach > Electronic Arts > The Sims4
Scieżka do folderu The Sims 4 w Win 10
Menu start > System > Ten komputer > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
2. Nastepnie napraw gre na Origin
Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw, Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki w tym Psy i koty
3. Wlacz gre aby utworzyl sie nowy czysty folder TS4 w Dokumenty/Electronic Arts
4. Usuń do kosza z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray
5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
6.. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji
7. Wlacz gre i sprawdz czy dalej pozostal ten bład w starej rozgrywce
Jesli pozostał to znaczy ze stary sejf sie zbugowal. i juz go nie naprawisz.
Jednak w nowej grze tego bledu napewno juz nie bedzie.

Jesli uzywasz jakis modów czy CC przeczytaj ten poradnik
https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

Nie jestem pracownikiem EA

8 Replies

• Zrobiłam tak jak napisane i niestety nic nie zadziałało biorąc psa i kota w nowej grze pies jest dorosły kot nadal mały nawet po dostaniu 3 przysmaków postarzających. Niestety nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić żeby to naprawić bo nawet formatowałam komputer do stanu początkowego. Gram bez modów więc napewno tez nie tu problem.

Sprawdzilam i odmlodzenie kota doroslego poprzez przysmak odmladzajacy dziala ale postarzec sie go nie da.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@Accord69666

No niestety to jest zgłoszony do EA bug gry, czekajacy na naprawę. Przepraszam ze podaje z opoźnieniem ale czasem troche trwa zanim sie zjnajdzei  temat na angielskim forum. 
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-CD-Pets-won-t-age-up-even-with-treat-on-home-lot/td-p/9717664#
    Idź do pierwszego postu w tym linku i kliknij napis ME TOO
    Im wiecej osob w to kliknie tym przedzej to naprawia.
    Jesli czuesz sie na silach mozesz tam tez napisac post - mozesz uzyc tłumacza Googla: https://translate.google.pl/

• Mam ten sam problem z kotami. Dodatkowo Simy nie mogą awansować, mimo spełnienia wszystkich wymagań do awansu. Instalowałam grę od nowa (3 razy), naprawiałam, wyrzuciłam folder The Sims 4 z dokumentów, reinstalowałam Origin, nic nie pomaga. Nie mam modów. Bardzo proszę o pomoc, gdyż gra robi się niegrywalna. Owszem można to załatwić kodami, ale nie o to w tym chodzi prawda?

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @Lunka1988

Jak wyzej napisano problem z kotami to jest bug gry i trzeba czekac az EA go naprawi.
    Jesli chodzi o awans ktory jakby sie zawiesza, to sprobuj zapisac grę opcją "Zapisz jako.." i z niej wyjść, a potem uruchomic ja ponownie. Czasem to wystarczy aby sim po wyjsciu z pracy juz awansował. Jak dotad to jedyny znany sposob aby to naprawić, oprócz resetu folderu gry ktory jak piszesz juz zrobilas.Swoja droga jaka to kariera?
    No i oczywiscie napraw gre na Origin jesli tego nie zrobiłas.
  • Dziękuję za radę, zadziałała opcja z zapisem. Nie wiedziałam, że sposób zapisu może mieć aż taki wpływ na grę. Błąd odkryłam na karierze prawnika, ale występował też w innych. Co dziwne pojawia się nawet na czyściutkiej wersji gry. Grę naprawiałam wiele razy. Czy EA ma zamiar bliżej się przyjrzeć temu przymusowemu "zamrażaniu" kariery, czy już zawsze będę musiała wychodzić z gry. Dodam, że The Sims 4 mam od premiery w 2014, wszystkie dodatki, pakiety rozgrywki i większość akcesoriów, rozegranych ponad 1000 godzin i nigdy nie miałam takiego problemu. Dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @Lunka1988

Problem moze wiązać sie z iloscia pamieci operacyjnej RAM ktora gra dostaje do dyspozycji od systemu w danym momencie - a dokladnie w momencie zapisu postepow kariery. Ta ilosc jest zmienna bo twoj system ja wykorzystuje rownolegle i w zaleznosci i ile ma w danym momencie do dyspozycji tyle grze przydziela., a gra potrzebuje tej pamieci naprawde duzo by płynnie działac.
    Jednak duzo tego typu drobnych bugów gry powstaje przy nadpisywaniu nowych sejfow na starych sejfach, co sie dzieje gdy zapisujesz gre opcja Zapisz lub Zapisz i wyjdź.
    Ja uzywam wylacznie opcji "Zapisz jako.." choc sa różne szkoły - część graczy twierdzi ze wystarczy zapsywac w ten sposob gre co jakis czas.
    Trzeba tylko pamietac, aby zostawiac tylko dwa ostatnie zapisy gry a starsze likwidowac klikjac X w prawym gornym rogu obrazka sejfu . Robisz to albo przy wlaczaniu gry gdy widzisz swoje zapisy , albo po wlaczeniu opcji zapisz jako - wtedy tez przed zapisaniem gry mozesz zlikwidować stary zapis.
    Nie nalezy oczekiwac ze EA to "naprawi" bo to nie jest bug gry - nie wystepuje na komputerach z duza iloscia pamieci RAM 16GB na przyklad, czy u graczy ktorzy nie nadpisuja sejfow na sobie. Niestety nie ma na dzis info EA ktory by wyjasniil jak najlepiej zapisywac gre TS4. EA ma dziesiatki gier a kazda gra jest specyficzna i inne "tipsy" tam pomagaja.

• Mam dokładnie 16 GB ramu, ale możliwe, że procesy w tle trochę ją podjadają. Dziękuję za wyjaśnienie. Zastanowię się nad rozbudową do 32 GB. 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,174 PostsLatest Activity: 2 hours ago